вівторок, 16 травня 2017 12:18

Скандал у Білому домі: Трамп міг злити Росії секрети американської розвідки

Скандал у Білому домі: Трамп міг злити Росії секрети американської розвідки
Під час зустрічі з Лавровим Трамп міг розкрити секретну інформацію американської розвідки. Фото: rbc

Американське видання Washington Post виступило з твердженням, що президент США Дональд Трамп під час зустрічі в Білому домі поділився з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим та послом РФ Сергієм Кисляком надсекретними розвідувальними даними. В адміністрації глави США це твердження активно спростовують. Російська сторона поки що ніяк не коментує ситуацію.

Про що проговорився Трамп – версія Washington Post

Газета посилається на анонімні джерела з-поміж чинних і колишніх американських посадовців. За їхніми словами, Трамп розкрив інформацію, яка ставить під загрозу "найважливіше джерело інформації" про терористичне угруповання "Ісламська держава".

Інформацію надав закордонний партнер США за угодою про обмін розвідданими. Ділитися нею дозволу не давав. Її поширення серйозно обмежили навіть серед американських урядовців та союзників США у боротьбі з ІДІЛ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США не послабили зашморг навколо Росії

Джерела видання характеризують інформацію як абсолютно секретну. Відмовляються обговорювати її зміст.

"Це інформація кодового слова", - сказав чиновник США, знайомий із ситуацією. Цей термін описує один із найвищих рівнів класифікації, які використовують американські шпигунські агентства.

Трамп "показав російському послові більше інформації, ніж ми ділимося з нашими союзниками", - зазначив співрозмовник видання.

Реакція Білого дому

У Білому домі ці твердження спростовують. Публікацію Washington Post називають брехливою.

Державний секретар США Рекс Тіллерсон наголосив, що сторони обговорювали винятково "зусилля і загрози, пов'язані з тероризмом".

"Під час обміну думками обговорювали конкретні загрози, але не обговорювали джерела, методи та військові операції", - уточнив він.

Радник президента США з національної безпеки Герберт Макмастер заявив, що розголошення інформації не було, крім тієї, яка вже була відома раніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ситуація нормальна, але ми у повному багні" - письменник про виступ Лаврова у США

"Президент і міністр закордонних справ обговорили спільні загрози від терористичних організацій, враховуючи загрози авіації. У жодному разі не обговорювали джерела або методи розвідки, а також не розкривали військові операції, про які не було б відомо публічно", - сказав він.

Заступник радника з національної безпеки та стратегії Діна Пауелл, також присутня при зустрічі, назвала історію з розголошенням інформації помилковою.

"Президент обговорив загальні загрози, з якими стикаються обидві країни", - сказала вона.

Критика в сенаті

Опозиційні демократи критикували Трампа. Нагадали президенту про розслідування російського втручання у вибори і зв'язки глави США з Росією.

"Це небезпечно і безрозсудно. Республіканці повинні поставити країну вище партійних інтересів і негайно вимагати незалежного розслідування та спеціального прокурора", - написав у Twitter впливовий сенатор від демократів Річард Дурбін.

Старший за рангом сенатор-демократ у комітеті з розвідки Марк Ворнер заявив, що ця інформація - "ляпас" розвідці. "Якщо це правда, це ляпас розвідувального співтовариства. Неможливо виправдати, коли ставлять під загрозу джерела та методи, особливо з росіянами", - наголосив Ворнер у своєму мікроблозі у Twitter.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Путіна відреагували на заклик Трампа встановити мир на Донбасі

Сенатор-демократ Патрік Ліхі припустив, що якщо інформація в статті виявиться правдою, "доведеться почути чимало засудження з боку республіканців і з боку демократів".

Однопартієць Трампа, спікер палати представників Пол Райан, закликав адміністрацію дати роз'яснення. "Ми не знаємо, про що йшлося на зустрічі, але захист секретів нашої країни має першорядне значення. Спікер сподівається на повне пояснення фактів з боку адміністрації", - зазначив представник Райана Даг Андрес.

10 травня Дональд Трамп прийняв в Овальному кабінеті міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова на прохання глави Кремля Володимира Путіна. У зустрічі також взяв участь посол РФ Сергій Кисляк.

Зараз ви читаєте новину «Скандал у Білому домі: Трамп міг злити Росії секрети американської розвідки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути