понеділок, 25 листопада 2019 02:25

Сирійці лікують травми війни дитячими шлюбами
7

Більшість дівчаток виходять заміж за близьких або далеких родичів або інших сирійців
Фото: birdinflight.com
Більшість дівчаток виходять заміж за близьких або далеких родичів або інших сирійців
Більшість дівчаток виходять заміж за близьких або далеких родичів або інших сирійців
Більшість дівчаток виходять заміж за близьких або далеких родичів або інших сирійців
Більшість дівчаток виходять заміж за близьких або далеких родичів або інших сирійців

Фотограф зі Стамбула Озге Себзечі вирушила в Кайсері в Анатолії - регіон центральної Туреччини, де сьогодні проживає близько 60 тис. біженців, знімати проект про проблему ранніх шлюбів, які укладають сирійські біженці в Туреччині. Вона познайомилася з дівчатками-нареченими і спробувала зрозуміти їх страхи, бажання і плани.

"Секрет, про який всі знають" - називають цю проблему. Нареченим часто менше 15 років. Йдуть на це, тому що після смерті батьків і братів, які загинули на війні, їх немає кому захистити, пише Вirdinflight.

Шлюб не завжди дає захист цим практично дітям. І далеко не завжди - це поєднання двох люблячих сердець. Для сирійських біженців це культурне і економічне явище. Військові конфлікти, змушена втеча з країни, невизначеність і страх перед майбутнім призводять до зростання дитячих шлюбів. Нареченій може бути менше 15 років.

"Все почалося з бажання написати магістерську дисертацію про права жінок в Кайсері. Ранні шлюби - проблема як турецького, так і сирійського спільноти. Згодом її актуальність лише зростає. Одна з причин - військові дії, через які статистика дитячих шлюбів сьогодні досягла піку . Своїм проектом я хотіла показати, що, навіть втікши від війни, люди все одно не залишаються в безпеці. Війна тягне за собою масу небажаних наслідків, і дитячі шлюби - однин з них ".

За статистикою Фонду ООН в області народонаселення, сьогодні число дитячих шлюбів серед сирійських біженців в чотири рази вище, ніж до 2011 року, коли в Сирії вибухнув конфлікт. Причини цього найрізноманітніші: втрата батьків і братів на війні, складні економічні умови і вимушене перебування в іншій країні. Деякі з сімей пережили викрадення дівчаток "Ісламським державою", інші просто не відчувають себе в безпеці на чужині. Шлюб вони розглядають як найпростіший спосіб знайти захист і подолати травму. Більшість дівчаток виходять заміж за близьких або далеких родичів або інших сирійців. Іноді шлюб укладають з турками.

Деякі героїні проекту ділилися мріями про майбутню професію. Хтось все ще хотів стати лікарем, хтось вчителькою. Напередодні заручин одна з дівчаток попросила у мене іграшкового ведмедика в подарунок.

Законний вік вступу в шлюб в Туреччині - 17 років. Багато дитячих шлюбів і розлучень відбуваються таємно. Незважаючи на те що дитячий шлюб суперечить турецькому законодавству, в суспільстві заборону ігнорують - турки пов'язують його виключно з сирійською культурою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ранні шлюби призводять до розвитку ожиріння - фахівці

"Я робила знімки тільки так, щоб особистість дівчинки було неможливо встановити. Вважається, що фотографувати можна тільки чоловіків; знімки жінки розцінюються в ісламі як харам, або гріх. Фотографувати можна було навіть на весіллі, куди мене запросили місцеві жінки. За традицією на таких урочистостях чоловіки і жінки веселяться окремо один від одного. Чоловіки зізналися, що дуже хотіли б побачити знімки "з жіночої половини", але жінки були категорично проти: фото відкритих частин тіла і волосся могли побачити не тільки близькі родичі, а це великий гріх", - розповідає фотограф.

Багато шлюбів закінчуються розлученням. За прект була приблизно однакова кількість 15-річних заміжніх і розлучених. Розлучення не вимагає офіційних документів: досить лише три рази сказати "Я розлучаюся з тобою". Найчастіше рішення приймають зопалу, під час звичайної сварки, оскільки пари одружуються, не особливо знаючи характери один одного. Друга причина - розбіжності між дівчинкою і її чоловіком або родичами і неможливість ужитися під одним дахом. Третя - відсутність дітей, адже очікують, що юна дружина принесе родині чоловіка потомство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заручини 12-річного хлопчика із сестрою викликали гнів активістів

Розлучення для таких дівчаток часто означає відсутність грошей, а суспільство починає їх різко засуджувати за те, що їх "використали". Після розлучення колишнім дружинам три місяці не можна виходити з дому, вони не можуть продовжити освіту. Якщо у молодих наречених є діти, дівчата ще до повноліття стають самотніми матерями, залежними від власних сімей.

Щоб привернути увагу до проблеми ранніх шлюбів, фотограф Даро Сулакаурі знімає весілля неповнолітніх в грузинських селах. Про це пише glavcom.ua. "Ця історія — про ранні шлюби в Грузії. Я розповідаю її, показуючи місця, де відбуваються весілля, обряди, а також юних наречених і членів їх сімей, які допускають одруження своїх дітей у неповнолітньому віці", - каже фотограф. У Грузинському центрі психологічної та медичної допомоги жертвам насильства вона випадково дізналася про те, що в Грузії видають заміж неповнолітніх. Була шокована, бо ніколи не чула про це раніше.

Зараз ви читаєте новину «Сирійці лікують травми війни дитячими шлюбами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути