пʼятниця, 21 січня 2022 10:59

Сенатори США пропонують постачати Україні озброєння за ленд-лізом

Сенатори США пропонують постачати Україні озброєння за ленд-лізом
Сенатори США внесли законопроєкт про постачання Україні озброєнь за ленд-лізом. Фото: REUTERS

Шість американських сенаторів із Демократичної та Республіканської партій США внесли законопроєкт про постачання Україні озброєння за ленд-лізом.

Така ініціатива дає змогу американському президенту укласти з українською владою угоду й надавати військову техніку для захисту цивільного населення України від вторгнення РФ. Про це 20 січня повідомила пресслужба одного з авторів законопроєкту Джона Корніна.

"Закон дозволить нам знову послужити арсеналом демократії та надати Україні зброю нищівної дії проти російської загрози її суверенітету", - зазначив Джон Корнін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протитанкові системи прибули з Британії в Україну

Водночас його пресслужба повідомила, що в рамках своїх теперішніх повноважень американський лідер може надавати в тимчасове користування оборонні засоби партнерам і союзникам США, якщо це відповідає інтересам національної безпеки Сполучених Штатів.

У разі ухвалення законопроєкту, розширені повноваження щодо ленд-лізу застосовуватимуть безпосередньо до України.

Згідно з текстом законодавчої ініціативи, влада США класифікує будь-яку кібератаку з Росії на критично важливі об'єкти інфраструктури України як збройний напад.

Ленд-ліз залишатиметься чинним доти, доки РФ не відновить чисельність своїх військ на кордоні з Україною до рівня, що був до березня 2021 року.

Ленд-ліз - програма, у рамках якої США постачали у Велику Британію, Францію, Китай і СРСР продовольство, нафту та озброєння під час Другої світової війни. Підписав закон про ленд-ліз 11 березня 1941 року президент США Франклін Рузвельт.

Росія накопичила поблизу кордонів з Україною приблизно 100-тисячну армію, а нещодавно розпочала нові військові навчання. Оприлюднили інтерактивну мапу з позначенням усіх даних про накопичення російських підрозділів на кордонах, які виявили західні ЗМІ з листопада 2021-го.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія не збирається виводити війська із чотирьох областей поблизу українських кордонів через загрозу розширення НАТО до російських кордонів.

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту в Україну попередив, що Росія може розпочати наступ у будь-який момент.

Голова дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що зупинити вторгнення Росії в Україну допоможуть лише жорсткі санкції.

Зараз ви читаєте новину «Сенатори США пропонують постачати Україні озброєння за ленд-лізом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути