вівторок, 26 червня 2018 16:59

Шанси залишитися дорівнюють нулю: Британія виходить з ЄС

Шанси залишитися дорівнюють нулю: Британія виходить з ЄС
Підписаний королевою Єлизаветою II закон описує юридичні особливості виходу країни з ЄС під час Brexit. Фото: Vet Times

Королева Великої Британії Єлизавета ІІ поставила свій підпис на прийнятому британським парламентом біллі про Brexit - EU (Withdrawal) Bill 2018. Він описує юридичні аспекти розриву відносин між ЄС та Великою Британією.

Королівська санкція є фінальним етапом ухвалення законопроекту. Документ про вихід Британії зі складу ЄС став законом. Про це повідомив спікер Палати громад Джон Беркоу, передає NDTV.

Час Brexit-у визначили на 23:00 29 березня 2019 року. Тоді EU (Withdrawal) Bill 2018 анулює закон про Європейське співтовариство від 1972 року. Він поширював на Британію дію загальноєвропейського законодавства. Натомість частина загальноєвропейських норм перейде у британське законодавство. Таким чином Brexit відбудеться більш м'яко, пояснює ВВС.

Парламент ухвалив білль 20 червня після дебатів, котрі тривали загалом близько 250 годин. Він є одним із найбільш конституційно значущих документів у історії британського законодавства, говорять експерти. Члени палати громад залишили за собою право контролювати процес виходу Великої Британії з ЄС. Економіка країни залишиться пов'язаною з економікою Євросоюзу навіть після Brexit, заявили вони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російських хакерів перевірили на причетність до результатів референдуму Brexit

Королева уже підписувала прийнятий парламентом білль про Brexit 16 березня 2017-го. Тоді документ мав назву European Union (Notification of Withdrawal) Bill (законопроект про повідомлення про розірвання відносин). Таким чином Лондон розпочав переговорний процес із Європарламентом про вихід Британії з ЄС.

"Brexit – поєднання слів British i Exit, означає теоретичний вихід Великої Британії з Європейського Союзу. Вперше вжите влітку 2012 року. Змодельоване з давнішого терміну Grexit. Він стосувався теоретичного виходу з єврозони Греції. Вживання Brexit почастішало в січні 2016 року, коли Девід Кемерон запропонував провести референдум про членство Великої Британії у ЄС", – пояснює Оксфордський словник англійської мови. Слово "Brexit" у ньому з'явилося 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «Шанси залишитися дорівнюють нулю: Британія виходить з ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути