Ексклюзиви
пʼятниця, 26 травня 2023 07:23

Розміщення "ядерки" у Білорусі створює ризики для Лукашенка – ISW

Розміщення "ядерки" у Білорусі створює ризики для Лукашенка – ISW
Розміщення ядерної зброї РФ в Білорусі небезпечне для самої країни. Фото: belta.by

Потенційне розміщення російської тактичної ядерної зброї у Білорусі створює ризики для режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

Водночас передача нуклеарного арсеналу Мінську від Москви є малоймовірною, повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW).

Як зазначається, для проведення такої операції потрібен доступ російського військового керівництва до усіх військових потужностей Білорусі. Це і ставить режим Лукашенка під загрозу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко заявив про початок переміщення ядерної зброї в Білорусь

"Розгортання тактичної ядерної зброї в Білорусі потребує як значної військової інфраструктури, так і контролю російського командування над елементами збройних сил Білорусі. Імовірно, Кремль має намір використовувати ці вимоги для подальшого підпорядкування білоруської сфери безпеки Росії", – йдеться у звіті ISW.

Разом з тим президент РФ Володимир Путін навряд застосує небезпечний атом. Такий сценарій є дуже нереалістичним. Хоча повністю його відкидати не варто, зауважили аналітики.

25 березня Володимир Путін заявив про будівництво сховища для тактичної ядерної зброї на території Білорусі. Своє рішення він аргументував тим, що Велика Британія передасть Україні боєприпаси зі збідненим ураном. Захід включно з НАТО засудив цей крок Путіна як "небезпечний і безвідповідальний".

Російський посол у Мінську заявив, що ядерну зброю розмістять біля кордону з Польщею.

25 травня стало відомо, що Москва та Мінськ підписали угоди, які нібито мали б пришвидшити підготовку до розміщення на території Білорусіц російської тактичної ядерної зброї.

Зараз ви читаєте новину «Розміщення "ядерки" у Білорусі створює ризики для Лукашенка – ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути