пʼятниця, 09 квітня 2021 12:28

Розкопали стародавнє місто, яке за цінністю дорівнює гробниці Тутанхамона

Розкопали стародавнє місто, яке за цінністю дорівнює гробниці Тутанхамона
Віднайдене древнє місто / Reuters

У Єгипті розкопали місто, якому майже 3000 років, і яке вважають однією з найважливіших археологічних знахідок із часів віднайдення гробниці фараона Тутанхамона.

Єгиптолог Захі Хавасс оголосив про відкриття "втраченого золотого міста" неподалік від Луксора. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим ризикують українці, купуючи дешеві тури за кордон

Він каже, що знахідка - найбільше давнє місто, відоме як Атон, із коли-небудь знайдених у Єгипті. Його вперше віднайшли у вересні 2020-го.

Місто належить до часів правління Аменхотепа III, одного з наймогутніших фараонів Єгипту, який правив у 1391 - 1353 роках до н.е. Місто використовували теж фараони Ай і Тутанхамон, чию майже неушкоджені гробницю віднайшов у Долині царів британський археолог Говард Картер 1922 року.

"Це загублене місто - друге за значущістю археологічне відкриття після гробниці Тутанхамона. Місто дасть нам рідкісну змогу зазирнути в життя давніх єгиптян у часи, коли імперія була найбагатшою", - каже професор єгиптології Університету Джона Гопкінса Бетсі Браян.

Під час розкопок виявили велику кількість цінних археологічних знахідок - прикраси, кольорову кераміку, амулети з жуків-скарабеїв і глиняні цеглини з печаткою Аменхотепа III. Місто розташоване на західному березі Луксора, недалеко від Долини царів, у 500 км на південь від Каїра.

"Упродовж кількох тижнів, на превеликий подив команди, у всіх напрямках ми викопували будівлі з глиняних цеглин. Віднайшли велике місто, що збереглося в хорошому стані, з майже вцілілими стінами й кімнатами, заповненими знаряддям повсякденного вжитку. Тепер, через 7 місяців після початку розкопок, виявлено кілька територій, зокрема, пекарня, жилий район і адміністративний центр. Багато іноземних місій шукали його, але так і не знайшли", - сказав доктор Хавасс.

Він каже, що на цьому місці ведуть подальші археологічні роботи, і його команда очікує виявити незаймані гробниці, наповнені скарбами. Єгипет прагне просувати стародавню спадщину, щоб відродити туристичний сектор, який ослаб після багатьох років політичної нестабільності та коронакризи.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали стародавнє місто, яке за цінністю дорівнює гробниці Тутанхамона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути