Ексклюзиви
четвер, 07 грудня 2017 12:30

Російська космічна програма опинилася на грані колапсу – Independent

Російська космічна програма опинилася на грані колапсу – Independent
Причина падіння "Фрегата" криється не в неякісному освяченні і не в навігаційній помилці, вважають експерти.

Невдалий запуск 19 російських супутників на орбіту свідчить про те, що російська космічна галузь знаходиться на межі краху, вважають експерти, з якими поспілкувалися британські журналісти.

Нецільове витрачання коштів, відсутність кадрових змін, низькі зарплати та відсутність обміну досвіду з іноземними колегами – основні причини, що призвели до занепаду космічної промисловості, повідомляє Independent.

З кінця листопада в Росії точаться суперечки, хто відповідальний за невдалий запуск "Союзу-2.1 б" з космодрому "Східний". У результаті падіння ракети-носія країна втратила 19 нових супутників.

Остання версія – розгінному блоку "Фрегат" задали неправильний курс.

"Припущення, що це було "помилкою навігації" - це чиясь "дитяча фантазія", - заявив Костянтин Крейденко, редактор журнал про супутниковий зв'язок "Вестник Глонас".

У Росії виробляють дуже неякісні комплектуючі до ракет, заявив Креденко та ще ряд експертів. Ця проблема "випливла" ще з моменту падіння ракети "Протон" 2010-го (ракета 3 КА Глонасс-М мала вивести на орбіту 3 супутники. Відхилилася від курсу на 8°. Супутники спробували вийти на орбіту, але впали в Тихий океан. – Gazeta.ua).

2017 року Росія витратила рекордні 170 млрд рублів ($2,7 млрд) на космічну програму. NASA витратили в рази більше. Але цієї суми більш ніж достатньо для реалізації скромних російських цілей.

Викладач Пермського державного університету Павло Лузін розкритикував заступника прем'єр-міністра Дмитра Рогозіна відповідального за космопром за нецільові витрати коштів. На місце невдалого старту "Фрегата" той вилетів на люксовому літаку і витратив на це 9 млн рублів.

"Через низькі зарплати люди з амбіціями не приходять у галузь. Та це не єдина проблема. Космічна галузь в Росії вважається складовою оборонпрому. Спеціалістам не дозволяють виїжджати за кордон та ділитися досвідом", - розповів Лузін Independent.

"Дуже прикро, що інженери-розробники заробляють $400, а пан Рогозін та його бюрократи літають літаками бізнес-класу," - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прояв імперських амбіцій - російський літак дуже вчасно "заблукав" над Фінляндією

Російська космічна програма все більше нагадує середньовічний орден войовничих монахів, вважає Джеймс Оберг, відставний спеціаліст з керування космічними польотами NASA. В цій галузі в Росії повно досвідчених спеціалістів, але вони залишаються на своїх посадах до смерті.

"Дуже прикро, що 18 із 19 супутників були створені командами студентів із університетів. Це була чудова ідея заохочувати студентів до аерокосмічної промисловості", - говорить Оберг.

Закриття російської космічної програми буде поганим знаком для всіх, вважає Оберг.

"На пікові свого розвитку вона була надійним суперником. Вона підшпорювала нас. Без неї ми дідька лисого висадили б людину на місяць", - заявив він.

Відповідальність за невдалий запуск "Союзу-2.1 б" з космодрому "Східний" лежить на єпископі Лукіані, який освячував ракету-носій перед стартом.Про це на радіостанції "Говорить Москва" повідомив протодиякон Андрій Кураєв

Зараз ви читаєте новину «Російська космічна програма опинилася на грані колапсу – Independent». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути