понеділок, 22 жовтня 2018 08:31

"Роскосмос" назвав причину аварії "Союза"

"Роскосмос" назвав причину аварії "Союза"
Остаточний звіт щодо аварії презентують 30 жовтня. Фото: REUTERS

До аварії ракети-носія "Союз-ФГ" призвело застосування грубої сили під час збирання бокових блоків ракети на космодромі Байконур.

Такого висновку дійшла комісія корпорації "Роскосмос".

Як розповіли ознайомлені джерела, коли збиральники з'єднували ступені у "пакет" під час монтажу, вони злегка загнули лівий виступ, він не одразу увійшов у паз - і його увігнали силою. Коли ступінь опустилася на нього всією масою, виступи, по суті, встали у розпірку. Для того, щоб під час розділення ступінь легше вийшла, в отвір додали мастило.

Силовий вплив призвів до проблеми при відділенні бічних ступенів на етапі виведення ракети. Через погнутий виступ кульова опора бічного блоку не могла легко вийти із підп'ятника і під час польоту протаранила центральний блок. При цьому датчик штока спрацював, і клапан, відповідальний за відкриття реактивного сопла, відкрився, але на той час вже сталася аварійна ситуація.

Остаточний звіт та рекомендації для уникнення подібних інцидентів "Роскосмосу" презентують 30 жовтня. Після цього пуски ракет сімейства "Союз" планують розблокувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "А візитку Яроша вже знайшли?": у мережі висміяли новину про український слід в аварії на Байконурі

11 жовтня в Казахстані після запуску ракети "Союз" із космодрому Байконур сталася "аварія носія". На борт МКС повинні були відправитися американський астронавт Тайлер Хейг і російський космонавт Олексій Овчінін. Все було готове до зльоту, і ракета відірвалася від землі, однак сталася аварійна ситуація – друга ступінь ракети втратила орієнтацію та двигуни вимкнулися. Екіпаж в аварійній капсулі відокремився від корабля та приземлився. Обидва космонавта вижили і не потребували медичної допомоги.

Зараз ви читаєте новину «"Роскосмос" назвав причину аварії "Союза"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути