четвер, 27 січня 2022 13:05

Спецтема: Ворог біля українського кордону

"Росія знову хоче впихнути ОРДЛО в тіло України" - експерт

"Росія знову хоче впихнути ОРДЛО в тіло України" - експерт
Експерт-міжнародник Олексій Їжак вважає, що Росія може піти на нову ескалацію конфлікту на Донбасі / Фото з архіву Олексія Їжака

Через два тижні відбудеться наступна зустріч "нормандської четвірки" в Берліні. У цих переговорах у Росії справи просуваються не так, як би вона цього хотіла. Про це у коментарі Gazeta.ua розповів експерт-міжнародник Олексій Їжак.

"Після відмови по більшості пунктів на вимоги Росії до США, НАТО та країн Заходу про так звані гарантії безпеки, Москва розпочала пошук компенсаторів такого провалу. Шукає перемоги у локальному питанні - на окупованих територіях Донбасу. Тому погодилася на нові зустрічі", - зазначив він.

За його словами, претензії, які Росія виставляє до України щодо Донбасу, не отримали швидкої відповіді чи просування.

"Відтак розпочинається новий раунд переговорів у нормандському форматі. Він певним чином продовжить ті дипломатичні консультації, які були останні два тижні в рамках "Росія-США", "Росія-НАТО" і в ОБСЄ. Анонсована наступна зустріч через два тижні в Берліні. Проте справи просуваються для Росії не так, як би вона цього хотіла, - додав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штати готові до ескалації і не піддадуться на ультиматуми РФ - експерт

Не досягнувши успіху в шантажуванні Заходу, Росія взялася за стару справу - Донбас, вважає Їжак.
"Хочуть впихнути в тіло України на своїх умовах. Мати фактичний контроль над окупованими частинами ОРДЛО, але щоб вони були юридично в Україні. А через них Кремль міг би керувати зовнішньою політикою нашої країни. Якщо Москва нічого знову не доб'ється, то погрожує можливістю визнання "республік". Наразі конкретних кроків немає", - сказав він.

Їжак припускає, що коли Кремль не отримає швидкої перемоги в Нормандському форматі, знову буде загострення на Донбасі.

"Можемо побачити офіційне постачання зброї окупованим територіям. Про це вже говорять у Росії. Чи буде офіційна російська присутність там їхніх військ, що теж передбачає певну форму визнання. Подібне бачили з окупованими територіями Грузії - Південна Осетія та Абхазія, де Москва розмістила свої військові бази", - наголосив експерт.

Партія президента Росії Володимира Путіна "Единая Россия" не радилися з Кремлем перед закликом офіційно почати постачання військової допомоги самопроголошеним ЛДНР. Про це заявив заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак після зустрічі у нормандському форматі у Парижі 26 січня.

Зараз ви читаєте новину «"Росія знову хоче впихнути ОРДЛО в тіло України" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути