Ексклюзиви
четвер, 05 вересня 2024 07:00

Росія знайшла три країни для обходу західних санкцій

Росія знайшла три країни для обходу західних санкцій
Росія покладається на Індію, Сербію та Китай. Фото: pixabay.com

У своїх зусиллях щодо ухилення від західних санкцій Росія покладається на низку країн.

РФ використовує для обходу обмежень, зокрема Індію, Сербію та Китай, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

"Міністерство промисловості і торгівлі Російської Федерації розробило план витратити майже 1 мільярд доларів на забезпечення критично важливих електронних компонентів у жовтні 2022 року. Цей план передбачав можливість будівництва об'єктів в Індії для доступу до цих компонентів. Росія таємно набувала чутливу електроніку подвійного призначення з Індії, використовуючи значні резерви індійських рупій, накопичені російськими банками від продажів нафти", - свідчить публікація Financial Times від 4 вересня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маск пояснив, чому не дозволив увімкнути Starlink поблизу Криму

Невідомо, наскільки успішно РФ реалізувала цей план, але в ISW вважають, що Москва активно працює над обходом західних санкцій через іноземних посередників.

4 вересня, на полях Східного економічного форуму у Владивостоку, диктатор Володимир Путін зустрівся з віцепрем'єром Сербії Олександром Вуліним. Він підтвердив, що Сербія не запроваджуватиме санкції проти Росії і не дозволить використання своєї території для антиросійських дій.

"Ця заява була частково спрямована на пом'якшення роздратування Путіна після нещодавньої купівлі Сербією 12 літаків Rafale у Франції, що могло бути спробою диверсифікації постачальників зброї", - припускають аналітики.

Путін також зустрівся з віцепрезидентом КНР Хань Чженом, щоб обговорити результати своєї поїздки до Монголії. Він підкреслив зростання регіональної торгівлі і співробітництва з Китаєм та Монголією.

"Іноземні компанії та банки, зокрема в КНР, стають все більш обережними у проведенні транзакцій з російськими суб'єктами через побоювання вторинних санкцій з боку Заходу", - додали в ISW.

Державні банки Китаю масово припинили операції з Росією, а платежі на мільярди юанів блокуються на рахунках.

Проблеми з обробкою платежів посилилися протягом серпня. Про це повідомляє Reuters з посиланням на анонімні джерела в російських урядових та бізнесових колах.

В агентстві відзначили, що китайські банківські установи зайняли дуже сувору позицію щодо своїх транзакцій після того, як у червні Міністерство фінансів США пригрозило запровадити нові санкції проти банків країн, які ведуть бізнес з Росією.

Зараз ви читаєте новину «Росія знайшла три країни для обходу західних санкцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути