неділя, 13 березня 2022 14:43

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія втратила доступ до $300 млрд своїх резервів

Росія втратила доступ до $300 млрд своїх резервів
США, Європа та їхні союзники заблокували Росії доступ до частини золотовалютних резервів. Фото: pixabay.com

Росія через санкції втратила доступ до $300 млрд своїх резервів.

США, ЄС та їхні союзники заблокували РФ доступ до частини золотовалютних резервів. Країна-агресор не може скористатися майже половиною з них, заявив 13 березня глава Мінфіну Росії Антон Силуанов в інтерв'ю на одному з російських телеканалів.

"Це приблизно половина тих резервів, які у нас були. Загальний обсяг становить $640 млрд, а близько $300 млрд резервів тепер перебувають у стані, в якому ми не можемо їх використати", - сказав Силуанов, зазначивши, що частина золотовалютних резервів, зокрема Фонд національного добробуту, заморожені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна обговорила з ЄС торгово-транспортну блокаду для РФ та Білорусі

Він також нагадав, що частина золотовалютних резервів РФ перебуває в юанях, у зв'язку з чим Захід намагається досягти домовленості з Китаєм, щоб він також обмежив доступ Росії до своєї валюти. Суверенний борг, зокрема номінований у валюті, Росія обслуговуватиме в рублях до того моменту, коли золотовалютні резерви не будуть розморожені.

"У РФ виникли проблеми з виконанням зобов'язань, зокрема боргових. Нам необхідно оплачувати критичний імпорт. Продовольство, медикаменти, цілу низку інших життєво необхідних товарів. Борги, які ми повинні платити в країни, які недружньо поставилися до РФ і зробили такі обмеження на використання золотовалютних резервів, оплачуватимемо у рубльовому еквіваленті", - зазначив Силуанов.

Після повномасштабного вторгнення Росії на територію України десятки країн запровадили проти РФ економічні санкції. Сотні компаній та світових брендів заявили, що припиняють інвестиції та бізнес на території країни-окупанта.

Арештовані золотовалютні резерви Центробанку Росії в західниї країнах передадуть Україні.

Росія втратила доступ до 70–75% золотовалютних резервів – усю ту частину, що зберігалась у доларах, євро, фунтах, єнах та іншій валюті. На початок війни сума усіх резервів складала майже $650 млрд. Центробанк втратив левову частку коштів, які б міг використати для підтримки курсу рубля. З моменту нападу на Україну рубль офіційно знецінився на 42% до 116 рублів за долар, на ринку Forex за один долар дають майже 140 рублів.

Зараз ви читаєте новину «Росія втратила доступ до $300 млрд своїх резервів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути