пʼятниця, 17 грудня 2021 14:06

Росія висунула низку абсурдних вимог до НАТО

Росія висунула низку абсурдних вимог до НАТО
Онлайн-розмова президента Байдена з Путіним / Reuters

Міністерство закордонних справ Росії опублікувало пропозиції до НАТО щодо так званих "гарантій безпеки".

Серед іншого там міститься вимога відмовити Україні в перспективі вступу в Альянс. Про це пише "РИА Новости".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО закликає Росію відвести війська від українських кордонів

В опублікованих росіянами проектах пропозицій до США і НАТО є пропозиція до Альянсу взяти на себе зобов'язання виключити подальше розширення. Зокрема, відмовитись від вступу України.

Також Москва пропонує НАТО відмовитись від будь-якої військової співпраці з Україною, країнами Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії.

Також пропонується, щоб НАТО взяло на себе зобов'язання не розгортати ракети в районах, звідки вони можуть вражати територію Росії. Крім цього, НАТО має закріпити домовленість мирно вирішувати всі суперечки з Росією і утримуватися від застосування сили, а також офіційно підтвердити, що сторони не розглядають одна одну як противники.

Щодо США, то Москва пропонує Вашингтону не використовувати інші країни для підготовки нападу одна на одну, не проводити військових навчань із відпрацюванням сценаріїв застосування ядерної зброї, не готувати військових із неядерних країн, не розгортати ядерну зброю за кордоном Америки і повернути вже розгорнуту.

Розмови про "гарантії безпеки" розпочалися напередодні онлайн-зустрічі президентів Росії та США. Російські чиновники заявляли, що Володимир Путін вимагатиме від Джо Байдена гарантії, що Україна не вступить в НАТО.

НАТО зробила заяву щодо ситуації в Україні. Альянс закликав Росію відвести війська від українських кордонів і продовжити дипломатичні переговори. Країни Альянсу занепокоєні нарощуванням російських військ біля українських кордонів. Про це йдеться в заяві Північноатлантичної ради.

Зараз ви читаєте новину «Росія висунула низку абсурдних вимог до НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути