Ексклюзиви
субота, 07 жовтня 2023 09:29

Росія відкличе ратифікацію Договору про заборону ядерних випробувань

Росія відкличе ратифікацію Договору про заборону ядерних випробувань
РФ хоче відкликати ратифікацію Договору про заборону ядерних випробувань. Фото: tsn.ua

Посол Росії в Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ) Михайло Ульянов заявив, що Москва відкличе ратифікацію пакту.

Цей крок у Вашингтоні засудили як такий, що ставить під загрозу "глобальну норму" проти ядерних випробувальних вибухів, повідомляє Reuters.

"Росія планує відкликати ратифікацію, яка відбулася в 2000 році, Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань. Мета полягає в тому, щоб бути в рівних умовах зі США, які підписали Договір, але не ратифікували його. Відкликання не означає наміру відновити ядерні випробування", – сказав Ульянов.

Як відомо, ДВЗЯВ підписали 187 країн і ратифікували 178, але документ не може набути чинності, доки його не підпишуть і не ратифікують вісім країн, що ухиляються від підписання. Так, Китай, Єгипет, Іран та Ізраїль підписали Договір, але не ратифікували його. А Північна Корея, Індія та Пакистан не підписали пакт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін відчув момент слабкості Заходу" – що означає новий виступ диктатора

США Договір підписали, але не ратифікували. Країна дотримується мораторію на випробувальні вибухи ядерної зброї з 1992 року, від чого, за їхніми словами, не планують відмовлятися.

"Ми стурбовані сьогоднішніми коментарями посла Ульянова у Відні. Подібні кроки з боку будь-якої держави-учасниці безпідставно ставлять під загрозу глобальну норму, що забороняє ядерні вибухові випробування", – йдеться в заяві представника Державного департаменту США.

Вашингтон розглядає план Москви відкликати свою ратифікацію ДВЗЯВ як спосіб посилити тиск на США та інші країни з метою припинення поставок зброї та іншої допомоги Україні.

Ульянов зробив свою заяву наступного дня після того, як президент Росії Володимир Путін сказав, що Москва може розглянути можливість відкликання своєї ратифікації ДВЗЯВ.

"Було б тривожно і глибоко прикро, якби будь-яка держава-підписант переглянула свою ратифікацію ДВЗЯВ", – заявив виконавчий директор ОДВЗЯВ Роберт Флойд, який стежить за дотриманням пакту.

Російська пропагандистка Маргарита Симоньян закликала підірвати ядерну бомбу над Сибіром. Вона розповіла, що якщо зробити термоядерний вибух над Сибіром, то нібито "ядерної зими не буде, і ніхто не помре від онкології, зате з ладу буде виведена вся радіоелектроніка і всі супутники.

Ще в лютому президент РФ Володимир Путін підписав закон про призупинення участі Росії в Договорі щодо скорочення стратегічних наступальних озброєнь.

Зараз ви читаєте новину «Росія відкличе ратифікацію Договору про заборону ядерних випробувань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути