середа, 28 лютого 2024 07:15

Росія розпочала підготовку до війни з НАТО - ISW

Росія розпочала підготовку до війни з НАТО - ISW
Аналітики вважають, що Кремль розпочав підготовку до війни з НАТО. Фото: glavcom.ua

Російський диктатор Володимир Путін розпочав підготовку до військової агресії проти НАТО.

Про це, зокрема, свідчать два укази президента РФ від 26 лютого, які офіційно відновлюють Московський (МВО) і Ленінградський військові округи (ЛВО), повідомляє у новому огляді Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики звертають увагу, що таким чином у Росії розформовується Західний військовий округ (ЗВО), який Міноборони РФ сформувало 2010 року шляхом з'єднання цих двох округів - МВО і ЛВО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МЗС Франції сказали, чи воюватимуть західні війська у випадку відправки в Україну

В ISW нагадують, що раніше ЗВО охоплював російський кордон з Україною, Білоруссю та країнами Балтії. Його стратегічні завдання включали спостереження за операціями ЗС РФ в Україні після початку повномасштабної війни, а також підготовку до можливого протистояння з НАТО.

За даними аналітиків, тепер ЛВО буде проходити вздовж північно-східного кордону НАТО, а МВО - вздовж північно-східної частини України та Польщі. Це дасть змогу Москві одночасно "зайняти позицію" проти НАТО і спростити командування та управління військовими діями в Україні.

При цьому Путін згадував про необхідність формування ЛВО після вступу Фінляндії до Альянсу у 2023 році. Таким чином він сигналізував про намір Кремля використовувати ЛВО для протистояння НАТО.

"Відтворення МВО і ЛВО відповідає паралельним цілям консолідації контролю над російськими операціями в Україні в короткостроковій і середньостроковій перспективах і підготовки до потенційної майбутньої великомасштабної конвенційної війни проти НАТО в довгостроковій перспективі", - наголошують в ISW.

Країни Північноатлантичного альянсу відразу "нейтралізують" Калінінград, якщо росіяни кинуть виклик НАТО.

Попередні брехливі звинувачення Росії в тому, що вона оточена НАТО, тепер стають реальністю. Про це сказав посол Литви у Швеції Лінас Лінкявічюс.

Зараз ви читаєте новину «Росія розпочала підготовку до війни з НАТО - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути