вівторок, 26 квітня 2022 18:15

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія прагне досягти своєї мети - окупувати Донбас, південь" - полковник Сергій Грабський

"Росія прагне досягти своєї мети - окупувати Донбас, південь" - полковник Сергій Грабський
Полковник Сергій Грабський вважає, що в росіян ще близько половини ракет, від тієї кількості, що мали 23 лютого, і вони ще довго можуть наносити удари по Україні / Фото зі сторінки Сергія Грабскього в Facebook

Кінця битви за Донбас зараз не видно, але українська маневрена оборона на сході добре себе зарекомендувала. Росіяни використали близько половини своїх ракет, проте їх ще достатньо, щоб стріляти по Україні. Застосування росіянами ядерної зброї можливе, але зараз таких перспектив немає. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів військовий експерт, полковник Сергій Грабський.

Який зараз вигляд має битва за Донбас, скільки сил у росіян і в якому стані наші?

— За нашими оцінками, з обох напрямків наступає до 70 тис. росіян. Ідеться про напрямок з Ізюма, і з півдня. Вони застосовують звичну тактику – масований наступ, щоб нащупати слабкі місця в нашій обороні й потім завдати удару в них.

Намагаються, бо ніяк не можуть усвідомити, що наша оборона дещо інакша, ніж вони уявляють. Вона маневрена і не спирається лише на безперервні лінії окопів. У нас є система позиції на Донбасі, яка дозволяє діяти відповідно до наших завдань. Але теж дає змогу маневрувати, переміщувати сили й засоби на потрібних ділянках. Противник вже два тижні не може збагнути, що йому робити у відповідь.

Тривають масовані обстріли росіянами уздовж лінії фронту, знищення будь-якого наземного пункту, який може претендувати на місце оборони

Спостерігаємо масовані обстріли вздовж лінії фронту на всіх напрямках, і знищення росіянами будь-якого наземного пункту, який може претендувати на місце оборони. Проте серйозного просування противника немає. Хоча в росіян є успіхи на окремих напрямках, але, не щастя, немає проривів.

У них є доволі значне зосередження бронетанкових сил. Слід розуміти, що мають завдання в будь-який спосіб показати якусь перемогу. І далі відчайдушно наступатимуть попри втрати. Тому ми в очікуванні на серйозні випробування попереду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Великій Британії сумніваються в здатності Росії захопити весь Донбас

Чи з нашої сторони є намір вимотати їх, щоб ми могли перейти в контрнаступ?

Ні. Ми очікуємо, що вони все-таки намагатимуться прорвати наші позиції та вийти на якісь нові рубежі. Вони виконують своє завдання, ми - своє.

Коли приблизно Західна зброя може потрапити на передові позиції і як це може вплинути на перебіг бойових дій?

Західна зброя давно там, якщо говорити про ПЗРК Stinger, Javelin, NLAW. Щодо решти, потребу на кожній ділянці фронту визначає найвище командування. Не можемо припускати, де що опиниться. Все буде там, де треба й коли треба.

Поширення російських провокацій, що якась зброя десь затримується на складах, це злочин проти наших захисників.

Чи є приблизні оцінки, коли та як може завершитися битва за Донбас?

Важко сказати. Одна справа - робити висновки з логіки сил сторін, бойових дій. Інша - припущення. Бо розуміємо, окрім логіки є ще політична воля кремлівського керівництва, яке попри об'єктивні речі намагатиметься кидати в бій все, що можна. Відповідно, складно сказати, коли та як закінчиться битва за Донбас. Вони можуть на певних напрямках закидати наші позиції своїм "гарматним м'ясом".

Наприклад, населений пункт Новотошківське на Луганщині. Можна подивитися, що з ним сталося. Наші звідти відійшли, бо це просто майданчик, всіяний битою цеглою, щебенем і розвалинами. Там немає за що втриматися.

Росіяни мають змогу перетворити певні ділянки на мертве поле, на якому ніде зачепитися. Так робили свого часу в Сирії. Досі роблять у Маріуполі. Так далі чинять тут. Навіть не обстрілюють позиції, а засівають окремі ділянки снарядами, мінами, ракетами.

Треба розуміти, що попри те, що в них колосальні запаси озброєння та бойової техніки, вони мають великі проблеми з логістикою, тому часто відчувають брак у всіх видах забезпечення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти завдали ракетного удару по Одещині

Чи можна говорити, що їхні атаки відбуваються хвилями відповідно до того, як нагромаджують зброю та припаси?

Не хвилями, а без зосередження сил. Бачимо, що кидають підрозділи з коліс, тобто швидко накопичують сили, які вважають достатніми для певного наступу, і кидають одразу в бій.

Натомість треба розуміти, що це повністю вписується в їхню філософію бойових дій на цьому етапі операції. Намагаються знайти слабкі місця в нашій обороні. Тому в цьому теж є сенс. Це не свідчить, що вони чогось не планують. Просто ведуть операції відповідно до своїх стандартів. Жодних порушень їхніх планів дій немає. Не треба їх недооцінювати, що щось роблять не так.

На Великдень обстріляли Одесу, у понеділок Львівщину. Обстрілювали місця в усій країні. Чи є приблизні оцінки, скільки в них ще ракет?

Росіяни використали близько половини ракет, але зараз обстрілів країни менше не стане

За оцінками Західних експертів, вони використали близько половини запасів. Але сподіватися, що найближчим часом інтенсивність обстрілів зменшиться, немає підстав. Маю навпаки застереження, якщо операція перейде до іншого етапу. На певному напрямку будуть значні сили, можуть засипати ракетами ті ділянки. Також вони свідомо завдають ударів по критичній інфраструктурі. Не завжди влучають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В окупованому Криму дітей у садочках травмують рашизмом

Звільнення півдня, Херсонщини та сходу може бути тільки після завершення битви за Донбас?

Саме так. Ми не маємо стільки сил і озброєння, щоб на сьогодні їх можна було використати паралельно. Слід розуміти, що об'єктивно противник сильніший за нас, має більше особового складу, озброєння і техніки. Перевага в авіації в рази. Тому, на жаль, не можемо розглядати серйозно паралельної операції без відповідного забезпечення. Крім того, ніхто не скасовував принципу, що за наступу перевага над силами тих, хто обороняється, має бути щонайменше у двічі-втричі. Тож поки що не можемо собі такого дозволити.

Перспектив завершення активних бойових дій зараз не видно?

Зараз зарано робити прогнози. У кожної сторони свої завдання. Росія прагне досягти своєї мети - окупувати Донбас, південь. Наше завдання - втримати ці території, не допустити оточення своїх військ, не допустити просування противника.

У разі оперативної паузи росіян можемо перейти в контрнаступ

Для нас важливо, що наступальний запал військ противника не безмежний. Йому треба відпочити, потрібно буде відновитися після втрат і повнити запаси боєприпасів, зброї, техніки. Це називатиметься - оперативна пауза. Їм потрібен буде час, щоб усе це підвезти з глибини території Росії. У нас для цього потрібно значно менше часу, бо відстані менші. Можемо швидше зосередити відповідні війська й провести в разі можливості контрнаступ.

Не можемо робити оцінок, що, наприклад, через два чи три тижні активна фаза бойових дій завершиться і все буде добре.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 40 країн зібралися на історичну зустріч заради України. США обіцяють допомогу на мільярди

Чи щось зміниться для війни в межах 9 травня?

Важко сказати. Триває наступ росіян. Інтенсивність бойових дій, яку бачимо зараз, мала розпочатися раніше. Справді, вони хотіли чогось досягти до цієї дати. Але в них були стримувальні чинники - відстані, кількість та якість їхніх ресурсів, озброєння. Наступ свідчить, що їхні дії тепер будуть менше жорстко прив'язані до 9 травня.

До цієї дати з огляду на те, як розвиватиметься ситуація, можуть оголосити вдома якісь досягнення, проміжну перемогу. Усе це сугубо московський наратив. Для нас ця дата не має працювати, не маємо від неї відштовхуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росію можуть зупинити лише неспівмірні втрати військових і масове знищення техніки" - полковник

Є побоювання, якщо наші війська успішно звільнятимуть від окупантів південь і схід, Росія може застосувати тактичну ядерну зброю. Наскільки великий ризик такого розвитку подій?

Росіян попередили, що в разі загрози застосування ядерної зброї по місцях її розгортання можуть завдати превентивного удару

У будь-якому випадку вони технічно можуть застосувати тактичну ядерну зброю, маючи досвід безпідставної агресії 24 лютого. Не можемо це відкидати. На сьогодні це питання в зоні відповідальності та особливої уваги провідних світових ядерних гравців, як-от США та Велика Британія. По-перше, вони заявили, що ознак безпосередньої підготовки до такого кроку зараз немає. По-друге, росіян однозначно попередили про удар у відповідь по самій Росії. Зокрема про це заявив Лондон, який має певний ступінь свободи, бо не в Євросоюзі. Тож Британія не має потреб погоджувати відповідь із рештою країн ЄС. Прем'єр Борис Джонсон заявив, що в разі загрози застосування такої зброї, буде удар на випередження по місцях дислокації в РФ, щойно помітять розгортання.

Тому така можливість є. Ніхто її не відкидає. Проте говорити, що її застосують саме в цій операції, зараз безпідставно.

Зараз ви читаєте новину «"Росія прагне досягти своєї мети - окупувати Донбас, південь" - полковник Сергій Грабський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути