понеділок, 16 січня 2023 20:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія мобілізує сотні тисяч новобранців" – що пише світова преса
5

Аналітичний центр Oryx порахував, скільки та якої зброї західні союзники передали Україні чи збираються передати. Дослідники та журналісти працюють з даними з відкритих джерел та супутниковими знімками, щоб стежити за цілями та знищувати противника. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Україна шукає зброю, щоб дати відсіч Росії: ось що вона має", Bloomberg, США

Союзники України надали понад 4000 одиниць бронетехніки, артилерійських гармат, літаків та інших систем озброєння, щоб допомогти Києву боротися з Москвою, а тепер наймогутніші члени НАТО посилають ще більше смертоносної зброї.

Після кількох місяців обережності Велика Британія заявила у суботу, що дасть Києву Challenger-2 – одні з найпотужніших основних бойових танків НАТО. Це сталося після заяв Франції, США та Німеччини, що дадуть українцям БМП, і посилило тиск на уряди, щоб теж дали Україні більше кращих броньованих машин Альянсу, призначених для знищення інших танків та відвоювання території у ворога.

Ось основні системи, які Україна отримала, згідно з даними Oryx – голландського аналітичного сайту, а також за оголошеннями союзників. Приблизні цифри.

410 танків радянської доби, дали члени НАТО з країн колишнього комуністичного блоку

410 танків радянської доби дали члени НАТО з країн колишнього комуністичного блоку, включаючи Польщу, Чехію та Словенію.

Британія зобов'язалася направити в Україну танки Challenger-2. Це вперше західна країна дасть Україні найсучасніші основні бойові танки. 12 штук відправлять як мінімум двома партіями, хоча в Лондоні не підтвердили цю кількість.

Польща зобов'язалася дати "роту" бойових танків Leopard-2 німецького виробництва, якщо інші союзники НАТО візьмуть на себе аналогічне зобов'язання.

Автор: Bloomberg
  За словами головнокомандувача Валерія Залужного Україні потрібно 300 західних танків, 700 БМП та 500 гаубиць
За словами головнокомандувача Валерія Залужного Україні потрібно 300 західних танків, 700 БМП та 500 гаубиць

У США та Німеччині точаться дискусії, чи можуть вони також відправити свої основні бойові танки.

Представники західних оборонних відомств зустрінуться 20 січня на авіабазі Рамштайн у Німеччині, де ймовірно обговорять відправку танків. Досі вони були стурбовані, що це може спровокувати реакцію у відповідь РФ.

Усього 300 БМП, зокрема, 250 радянської розробки з колишніх комуністичних країн дали Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для України ключова ціль - Мелітополь" - Сергій Грабський

Минулого тижня Франція оголосила, що поставить невстановлену кількість колісних винищувачів танків AMX-10RC.

США та Німеччина заявили, що поставлять 50 та 40 бойових машин Bradley та Marder відповідно.

БМП можуть перевозити війська та забезпечувати безпосередню підтримку атаки, зокрема, проти танків противника. Девід Перкінс, американський генерал у відставці, сказав, що це буде "більш ніж гідний суперник" Т-72, які становлять основну частину танкового парку РФ.

Усього 1100 бронетранспортерів поставили Україні

Усього 1100 бронетранспортерів поставили Україні. Зокрема, 300 M113 та 250 M117. Дали більше 160 M113 американського виробництва з семи країн, включаючи Велику Британію, Литву, Австралію, Німеччину, Данію, Португалію та Іспанію. Також поставили кілька сотень інших транспортних засобів, зокрема броньовані лікувальні центри.

На відміну від БМП, ці броньовані транспортні засоби можуть перевозити війська на полі бою, але мають легше озброєння, таке як великокаліберні кулемети, які використовуються швидше для самооборони.

Автор: Bloomberg
  Кількість військової допомоги країнам у мільйонах доларів
Кількість військової допомоги країнам у мільйонах доларів

Передали також близько 925 машин із протимінним захистом, включаючи 440 американських M1224 MaxxPro, 90 австралійських та кілька британських. Ці автомобілі схожі на БТР, але мають спеціально скошений корпус для захисту пасажирів від мін та саморобних вибухових пристроїв.

Понад 1540 піхотних мобільних машин передали, зокрема, 1250 високомобільних багатоцільових колісних транспортних засобів виробництва США Humvees. Ці бронетранспортери, як правило, броньовані, перевозять солдатів по полю бою в атакуючих, розвідувальних та патрульних цілях.

Передали 300 буксированих гаубиць. З них понад 210 155-мм M777 та 72 105-мм гаубиці зі США. Понад 400 одиниць самохідної артилерії. З них понад 20 155-мм гаубиць із Великої Британії та по 18 із Польщі, Німеччини та США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувається перша війна за участі роботів" – Валерій Яковенко

Передали 95 ракетних установок. Із них 38 систем HIMARS, виробництва США. Понад 40 122-мм реактивних систем залпового вогню комуністичної епохи з Польщі та Чехії. Одне з найпотужніших озброєнь, HIMARS, дозволяє завдавати точних ударів з великої дальності. Україна використала їх для знищення російських складів боєприпасів і пунктів управління, а також пунктів збирання військ.

Передали 37 німецьких протиповітряних систем Gepard. Вісім ракетних батарей NASAMS виробництва США.

У грудні США і Німеччина заявили, що пожертвують Patriot - найпередовішу західну зенітну систему

Німецькі Gepard - це самохідні машини, які можуть збивати крилаті ракети, що низько летять. У грудні та США, і Німеччина заявили, що пожертвують Patriot - передову західну зенітну систему, здатну націлюватися на балістичні ракети меншої дальності.

Передадуть одну американську і одну німецьку батарею Patriot. Передали шість ракетних комплексів "Стріла-10М" із Чехії. Шість Stormer HVM із Великої Британії. Декілька інших зенітно-ракетних комплексів зі Словаччини, Німеччини, Іспанії, Франції та Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін готується до великої ескалації" – Олександр Данилюк

Передали 14 радянських літаків-штурмовиків Су-25 із Болгарії. Чотири Су-25 із Північної Македонії. США дали 20 гелікоптерів Мі-17 російського виробництва, спочатку призначених для Афганістану. 11 вертольотів радянської розробки дали із Чехії, Словаччини та Латвії. Три британські вертольоти Westland Sea Kings. Шість вертольотів Ка російського виробництва із Португалії.

Понад 30 дронів Bayraktar TB2 передали з Туреччини, плюс по одному з Литви та Польщі. Сотні баражуючих боєприпасів Switchblade від США. 415 розвідувальних дронів.

Ніхто не погодився з запитом Києва на армійський тактичний ракетний комплекс великої дальності, відомий як ATACAMS, який може вражати цілі на значно більших відстанях, ніж HIMARS. Деякі західні офіційні особи висловили занепокоєння щодо надання ЗСУ потенціалу для завдання ударів по цілях у глибині РФ, оскільки це може призвести до прямої конфронтації НАТО з Москвою.

"Розвідка з відкритих джерел розсіює туман війни в Україні", The Economist, Велика Британія

Зростання інформації з відкритих джерел змінило те, як люди отримують новини. Напередодні війни комерційні супутникові знімки та записи російських конвоїв у соцмережах дозволили дослідникам підтвердити заяви Заходу, що Росія готує вторгнення. Супутникові знімки досі відіграють роль відстеження війни.

Для армій, які прагнуть підтримувати оперативну безпеку, така велика кількість даних - кошмар.

"Багато уроків засвоюється дуже повільно, - каже Том Буллок, аналітик розвідувальної компанії Atreides. У "ВКонтакті", каже Буллок, так багато фото російських баз з геотегами. Ця недбалість має летальні наслідки. У грудні російський доброволець виклав у ВК фото російської бази у заміському клубі на окупованій частині Херсонської області. Його пост містив геотег. Пізніше туди прилетіли українські ракети, після чого той самий солдат зняв і завантажив відео. Цього разу таке, що показує ступінь руйнування, фактично даючи Україні оцінку збитків із землі, каже Роб Лі з Королівського коледжу Лондона.

Росія: мобілізує сотні тисяч новобранців. Більшість із них не мають досвіду бойових дій та мінімальну підготовку з питань безпеки

Росія мобілізує сотні тисяч новобранців. Більшість із них не мають досвіду бойових дій та мінімальну підготовку з питань безпеки. Ця вразливість зростатиме.

"Багато хто з них розглядає публікації в соцмережах як частину своїх службових обов'язків", - каже Буллок. Він згадує, як стежив за російським солдатом, який у червні їхав до Херсонської області. Солдат розмістив фото кожного села, через яке проїжджав по дорозі з Ростова до Херсона, показуючи точний маршрут російських ліній постачання.

Автор: Google Planet
  Аеродром «Дяглево», 7 грудня 2022 року, за два дні після атаки українським дроном
Аеродром «Дяглево», 7 грудня 2022 року, за два дні після атаки українським дроном

В середньому потрібно від одного до трьох днів, щоб зображення широко поширилося, і було прив'язане до географічного місця, каже Андро Метьюсон, аналітик благодійної організації Halo Trust, яка займається розмінуванням. Фото часто надходять пачками, коли підрозділ залишає лінію фронту і солдати мають час і можливість доступу до інтернету для завантаження знятого матеріалу.

Західні спецслужби виявляють великий інтерес до розвідки за відкритими даними. Супутникові знімки - старий капелюх. В Америці це практикують вже понад 60 років, хоча ніколи не було їх так багато. Світ, у якому канали Telegram постійно транслюють кадри з полів битв, новий і тривожний.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що в Пентагоні точаться дебати, чи давати Україні снаряди, здатні стріляти на 160 км. Їх можуть дати не раніше ніж за дев'ять місяців, тому питання, як довго може йти війна в Україні. США боятимуться давати Києву зброю, яка може вражати цілі на території РФ. Німеччина не проти того, щоб Польща відправила в Україну німецькі танки Leopard, які раніше обіцяла Варшава.

Зараз ви читаєте новину «"Росія мобілізує сотні тисяч новобранців" – що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути