пʼятниця, 05 жовтня 2018 10:32

Російські тюремники заявили, що Сенцов припинив голодування

Російські тюремники заявили, що Сенцов припинив голодування
Олег Сенцов припинив голодування - російські тюремники

Український політв'язень режисер Олег Сенцов припинив голодування.

Про це повідомив замдиректор Федеральної служби виконання покарань Валерій Максименко, повідомляє Meduza.

Сенцов припинив голодування тиждень тому, повідомляє російське опозиційне ЗМІ "МБХ" з посиланням на ФСВП.

"Голодування офіційно припинене. Олег Сенцов приймає їжу. Поки це дієтичні харчування, тому що велике навантаження на організм може бути небезпечним для здоров'я", - сказав Максименко.

"Кращі дієтологи Москви розробили спеціальну дієту для виведення його з голодування", - додав.

"За час голодовки Олег Сенцов втратив 12 кг, - передає слова Максименка "Московський комсомолець". - Його кілька разів вивозили до цивільної лікарні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Олега Сенцова виникли проблеми із серцем

Сенцов кілька разів відмовлявся від госпіталізації до міської лікарні, заявляв раніше адвокат режисера. Дмитро Дінзе. Існувала загроза того, що його виведуть з голодування - насильно почавши нормальне годування, говорив Дінзе. Наприкінці вересня Сенцова все ж доставили з колонії в Лабитнангскую міську лікарню нібито для "планового обстеження".

Адвокати режисера поки не коментують ситуацію.

У червні цього року російський омбудсмен Тетяна Москалькова також стверджувала, що Сенцов припинив голодування.

Сенцова затримали в 2014 році в Криму. У серпні 2015 року засудили до 20 років колонії суворого режиму. Звинувачували в створенні терористичного співтовариства і підготовці двох терактів на території півострова. 14 травня цього року Сенцов оголосив голодування. Вимагав звільнити "усіх українських політв'язнів". У заяві перерахував 64 людини, але своє ім'я не вказав. Тюремники повідомляли, що він приймає "інфузійну терапію, що включає парентеральне харчування, а також приймає поживну суміш Nutridrink.

10 вересня стало відомо, що Сенцов написав заповіт на свою творчість на випадок смерті.

13 вересня Європейська народна партія, яка є найбільшою фракцією Європарламенту, висунула Сенцова на премію імені Сахарова.

18 вересня Верховна Рада висунула на Нобелівську премію миру.

В кінці вересня Сенцова вивезли до цивільної лікарні на обстеження. Адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що у режисера діагностували сердченую недостатність. Крім того, у голодуючого з'явився ревматизм нижньої кінцівки, а також проблеми з печінкою і нирками.

Мати Сенцова зверталася до президента Володимира Путіна з проханням помилувати сина. Прес-секретар глави Кремля Дмитро Пєсков заявив, що режисера не можуть помилувати, тому що не подав особисте прохання про це.

У липні Європейський суд з прав людини закликав режисера припинити голодування. З таким же проханням до нього звернувся інший політв'язень Кремля Станіслав Клих.

На початку серпня сестра режисера Наталя Каплан назвала стан Олега "катастрофічним". У вересні вона розповіла, що у Сенцова почалася гіпоксія.

11 вересня на відкритті конференції ОБСЄ в польській Варшаві американська делегація висловила мовчазний протест і закликала Росію звільнити українського режисера Олега Сенцова і всіх українських політв'язнів, утримуваних в Росії.

18 вересня єврокомісар з питань юстиції Віра Йоурова закликала Росію звільнити Олега.

1 жовтня французька актриса Ізабель Юппер закликала звільнити утримуваного в РФ українського політв'язня Олега Сенцова.

3 жовтня офіційний представник Держдепартаменту США Ванесса Екер заявила, що Вашингтон не розглядає варіант обміну українського режисера Олега Сенцова на засуджених росіян Віктора Бута і Костянтина Ярошенка, а також заарештовану Марію Бутини. Тому що вони - злочинці, а Сенцов - політв'язень.

4 жовтня Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду позов Олега Сенцова проти Росії.

Зараз ви читаєте новину «Російські тюремники заявили, що Сенцов припинив голодування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути