пʼятниця, 03 серпня 2018 18:20

Російські twitter-тролі намагалися вплинути на вибори ще в одній країні

Російські twitter-тролі намагалися вплинути на вибори ще в одній країні
Російські Twitter-"тролі" намагалися вплинути на вибори в Італії. Фото з відкритих джерел

Згідно з нещодавно опублікованими даними, в Італії також діють російські Twitter-тролі, відомі втручанням у виборчу кампанію в США і поширенням дезінформації.

Ті ж облікові записи, що втручалися в американську кампанію, робили ретвіти повідомлень на підтримку двох популістських партій, які тепер перебувають в уряді, "5 зірок" і "Ліга", хоча офіційних посилань на ці партії не робилося. Про це повідомляється на американському інформаційному сайті Fivethirtyeight.com.

За сприяння дослідників з Університету Клемсона, сайт опублікував 9 великих файлів Excel, що містять майже 3 млн твітів профілів, підозрюваних спеціальним прокурором США Робертом Мюллером у приналежності до російської організації "Internet Research Agency".

Ця компанія провела складну онлайн-кампанію втручання у вибори в США, часто використовуючи Twitter.

Серед мільйонів твітів вашингтонські дослідники виявили матеріали італійською мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сепаратисти, популісти і роздягнена Femen: чим закінчились вибори в Італії

Газета Corriere della Sera повідомила, що у всіх випадках, які вона змогла вивчити, не знайшли інформації від першоджерел із італійських політичних кіл. Замість цього газета виявила, що російські профілі "фабрики тролів" робили серію ретвітів облікових записів у епіцентрі політичної дискусії, симпатизуючи й підтримуючи популістські сили.

У доступних матеріалах немає доказів, що "5 зірок" або "Ліга" просили або погодилися на якусь підтримку з боку російських фабрик тролів. Проте ці партії відомі проросійською політикою. Обидві виступають проти санкцій ЄС щодо Росії і з'являються в підтримуваних Кремлем ЗМІ, зокрема на RT і Sputnik.

Перед виборами в Італії в березні цього року газета La Stampa визначила кілька акаунтів Twitter, підозрюваних у причетності до російської пропаганди. У доповіді, опублікованій в торік американським аналітичним центром Atlantic Council, задокументовали зв'язки між російськими діячами й рухом "5 зірок" та "Лігою".

Із нещодавно опублікованих даних зрозуміло, що "тролі" прагнули підтримати 2 популістські партії, що є спробою зовнішнього втручання в італійську політику.

4 березня в Італії пройшли парламентські вибори.

Перше місце посів антисистемний і євроскептичний "Рух 5 зірок" (M5S). Він набрав приблизно 32,1%. Разом із "Лігою півночі" вони отримали майже 50% у парламенті. Третє місце зайняла партія Сільвіо Берлусконі "Вперед, Італія!" - 13,8%.

Зараз ви читаєте новину «Російські twitter-тролі намагалися вплинути на вибори ще в одній країні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути