Ексклюзиви
понеділок, 04 грудня 2023 20:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Російські дезертири розповідають про кров, зраду та надію уникнути війни

Російські дезертири розповідають про кров, зраду та надію уникнути війни
Автобусна зупинка в Москві / Shutterstock

Стаття у виданні The Washington Post

Коли Ігоря, російського солдата, призвали на війну в Україні, він зреагував фаталістичним знизанням плечима. Але, за його словами, дезертирство з армії з приголомшливими втратами вимагає рішучості та плану.

28-річний москвич, який був мобілізований у вересні 2022 року і покинув Росію у вересні цього року, ніколи не підтримував війну і каже, що ніколи не зустрічав солдата строкової служби, який би підтримував.

"Мобілізовані не хочуть воювати. Немає мотивації. Яка взагалі може бути мотивація в росіян вбивати українців?", - каже Ігор.

Він почувався винним, покинувши воюючих товаришів, коли втік з Росії під час двотижневої відпустки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

"У певний момент люди розуміють, наскільки це страшно, і які великі втрати", – каже він, додаючи, що багато хто так і не повернувся з відпустки.

Через жахливі втрати багато російських солдатів відчайдушно намагаються втекти. Одна російська підпільна антивоєнна мережа "Ідіть лісом" каже, що допомогла понад 400 чоловікам дезертирувати та порадила майже 20 тисячам, як уникнути призову.

Washington Post звернулася до неї, щоб допомогла зв'язатися з дезертирами, і взяти інтерв'ю в Ігоря та ще одного чоловіка, Олексія, який звернувся за допомогою до групи та зумів дезертирувати і втекти з країни.

Російські військові хапають середньоазіатських мігрантів під час рейдів по мечетях, на святкуваннях днів народжень у ресторанах і на фруктових ринках, де багато з них працюють

Російські військові продовжують мобілізовувати чоловіків. Останнім часом влада хапає середньоазіатських мігрантів під час рейдів по мечетях, на святкуваннях днів народжень у ресторанах і на фруктових ринках, де багато з них працюють, доставляючи їх звідти прямо до військкоматів. Влада також націлена на боржників і в'язнів. Вона проводить кампанії, спрямовані на те, щоб спонукати чоловіків підписувати контракти без права відмови до кінця війни. Державні компанії тиснуть на працівників, щоб вони йшли воювати.

За словами Григорія Свердліна, одного із засновників "Ідіть лісом", який втік з Росії минулого року, молодих призовників, які щойно закінчили середню школу, змушують підписувати постійні контракти. Група допомагає чоловікам порадами щодо того, як дезертирувати, подавати заяви про надання притулку, шукати фінансової допомоги та перетинати кордон. Російська влада цього місяця оголосила Свердліна в розшук.

"У нас є десятки маршрутів через кордони. Ми інструктуємо людей і допомагаємо їм на всьому шляху. У нас навіть є волонтери на місцях, які допомагають цим людям перетинати ліс, річку або їздити різними видами місцевості", — сказав Свердлін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

Не знаючи, як врятуватися від війни, Ігор зв'язався з другом, який утік з Росії, щоб уникнути мобілізації, і який сказав йому зателефонувати в "Ідіть лісом".

Ігор сказав, що дотримувався порад групи, втікаючи з Росії під час відпустки, щоб його відсутність не відразу помітили.

За словами міністра оборони РФ Сергія Шойгу, російські чиновники кажуть, що не планують ще одного етапу мобілізації, бо цього року 335 тис. чоловіків начебто вже підписали військові контракти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Московський мехінізм" та об'єднання республіканців з демократами: Карпентер про те, чого чекати Україні

За словами активістів, зокрема Свердліна, багатьох насильно заганяють в армію. Минулого місяця спецназ затримав десятки мігрантів у мечеті в Москві одразу після п'ятничної молитви.

Поліція цього місяця напала на десятки чоловіків із гуртожитку в Домодєдово, що під Москвою, а у Воронежі напали на вечірку і схопили десятки азербайджанських чоловіків у ресторані "Форт".

Розповіді Ігоря узгоджуються з десятками відео, записаних російськими солдатами в окупованій Україні. Вони скаржаться на "м'ясні штурми", брак боєприпасів та інші проблеми.

Більшість російських військових загинули під час штурмів, бо командири ніколи не давали наказу відступати – російський дезертир

"Деякі військові загинули через те, що не вміли користуватися своєю технікою. Але більшість загинуло під час штурмів, бо командири ніколи не давали наказу відступати, доки втрати не були надто великими, щоб продовжувати атаку. Вижили мінімум. Бачиш щоразу нові лиця, нових людей, і зрозумієш, що через кілька днів ти їх більше не побачиш", - каже Ігор.

Робота Ігоря полягала в тому, щоб діставати вбитих і поранених, часто біля українських ліній укріплень.

Ігор не може пояснити, чому спочатку не втік з Росії після мобілізації, яку Володимир Путін оголосив у вересні 2022 року, на відміну від десятків тисяч чоловіків, які втекли за кордон.

Тиснути на росіян стало простіше завдяки новим законам, які дозволяють військовим отримувати доступ до всіх особистих даних, включаючи паспортні, поліцейські, в'язничні, медичні, освітні, фінансові, туристичні, спортивні та соціальні записи.

Вони також можуть призвати чоловіків в електронному вигляді. У військових комісаріатах чоловіків оформляють за день, щоб не звернулися за медичними чи будь-якими іншими показаннями, розповів Сергій Кривенко з правозахисної групи "Громадянин, армія, закон", заснованої у 2010 році.

"Міліція вас зупиняє, силою везе у військкомат, ви всією групою проходите цей медогляд, і в той же день вас можуть відправити в армію. Коли хлопці вже в армії, то не мають можливості зв'язатися з рідними чи правозахисниками, щоб отримати юридичну консультацію. Вони в новому середовищі, під керівництвом командирів, без чіткого уявлення про те, що робити", – сказав Кривенко.

28-річний Олексій із сибірського міста мотивувався грошима, коли підписав військовий контракт у 2017 році та продовжив його у 2021 році. Він ніколи не думав, що доведеться воювати.

"Коли розпочалася війна, ніхто не питав, чого ти хочеш - все сталося дуже швидко. Не було ні часу, ні змоги подумати і усвідомити, що відбувається. Нас буквально за день спакували і посадили в літак", - каже він.

Олексій служив артилеристом у Харківській області, приблизно за 15 км від лінії фронту, стріляючи по полях і лісах. Восени 2022 року він повернувся додому у відпустку з наміром розірвати контракт, але мобілізаційним указом Путіна всі контракти продовжили на невизначений термін.

Олексія звинуватили у тому, що він знехтував наказами повернутися на війну, і у вересні його засудили до двох років ув'язнення. Він втік із країни.

Багато дружин і батьків російських солдатів розлючені, що чоловіки повинні воювати без ротації, доки не закінчиться війна.

Одна з них, Ольга Белоновська, розповіла, що її чоловік, 28-річний Максим, працівник складу з Примор'я, та інші в його підрозділі відмовилися йти в наступ на Бахмут у липні. Вона не чула про нього з 4 липня.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Російські дезертири розповідають про кров, зраду та надію уникнути війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути