Ексклюзиви
субота, 03 грудня 2022 23:50

Спецтема: Війна Росії проти України

"Російські бомбардувальники з ядерним потенціалом літали біля українського кордону" – що пише про нас світова преса
6

США та ЄС розширять кількість та обсяги навчання українських військових, щоб вони раціональніше використовували західну зброю та боєприпаси, які не безмежні. З 2014 року Америка навчала українських військових спеціальним операціям, а цього року, після повномасштабного вторгнення, навчає масштабним діям, як цього вчать військових Штатів. Ядерне залякування РФ - використання літаків і ракет, здатних нести ядерні ракети. Франція стала першою великою країною Заходу, яка підтримала суд над керівництвом РФ за агресію проти України. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Пентагон має намір значно розширити військову підготовку в Україні", The Washington Post, США

Міністр оборони США Ллойд Остін та інші високі чиновники Пентагону розглядають можливість значного розширення навчань українських військових – крок, який може значно підвищити їхню здатність видавлювати російські війська з окупованих територій, навіть якщо це посилить участь США у війні.

План, який обговорюється протягом кількох тижнів, за словами високих представників міноборони США, спиратиметься на мільярди доларів у вигляді зброї та іншої допомоги, яку Вашингтон надав Україні, показуючи і своїм військам, як вести більш витончену кампанію проти воюючої російської армії.

Українські підрозділи проходитимуть спільну підготовку на базі у Графенвері, Німеччина, де військові США багато років навчали українські сили у меншій кількості

Українські бойові підрозділи з сотнями чи тисячами військових проходитимуть спільну підготовку на базі у Графенвері, Німеччина, де військові США протягом багатьох років інструктували українські сили у меншій кількості. Остін прагне підвищити здатність України маневрувати на полі бою за допомогою більш сучасного стилю ведення війни. Який менше залежить від тисяч артилерійських пострілів на день по російським військам у виснажливій кривавій війні на виснаження.

Відомо, що Остін підтримує значно розширену програму навчання зі сторони США, а також аналогічні програми для десятків тисяч українських солдатів, які здійснюватимуть Велика Британія, країни ЄС та інші, такі як Норвегія. Лише Німеччина планує до червня навчити 5000 військових з ініціативи ЄС у німецьких військових центрах моделювання бойових дій та на командних пунктах батальйонів.

Автор: Training Support Activity Europe
  Українські танки Т-64БМ готуються до навчань із бойовою стрільбою у 2017 році на полігоні Армії США в Графенвері, Німеччина, де американські військові багато років тренують українські сили
Українські танки Т-64БМ готуються до навчань із бойовою стрільбою у 2017 році на полігоні Армії США в Графенвері, Німеччина, де американські військові багато років тренують українські сили

Від початку війни президент Джо Байден заявляв, що США та НАТО не воюють із Росією, але відповідальні за допомогу братній демократії у захисті від неспровокованої агресії. Москва відкинула ці заяви, звинувативши Штати та союзників у використанні України як посередника для досягнення своїх власних цілей проти Росії. РФ уже посилила риторику у відповідь на оголошення про європейські навчання.

"Не кажіть, що США і НАТО не учасники війни. Ви берете участь із постачанням зброї та підготовкою особового складу. Вчите їх військових на своїй території, у Великій Британії, Німеччині, Італії та інших країнах", - заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

Нові навчання, які запросила Україна, будуть проводитися через те, що очікується, що темп війни сповільниться в морозні зимові місяці.

Нові навчання, які запросила Україна, будуть проводиться через те, що очікується, що темп війни сповільниться, хоч і не зупиниться протягом морозних зимових місяців. Союзники думають, як найкраще використати цей час. Очікується, що контрнаступи на південь від Херсона і на опорні пункти на сході будуть важкими, бо росіяни використають час для зміцнення своїх оборонних рубежів.

За оцінками західної розвідки, росіяни продовжуватимуть мати перевагу над українськими військовими, випускаючи десятки тисяч артилерійських снарядів в день на додаток до залпів ракет та інших боєприпасів. Водночас російські сили будуть збільшені за рахунок "мобілізації" тисяч людей, ефективність яких досі була обмеженою через мінімальну підготовку, низький моральний дух і труднощі з логістикою.

Автор: 24th Theater Support Public Relations
  Американський військовий інструктор спостерігає, як українські військові використовують димові шашки під час навчань у Німеччині у 2018 році
Американський військовий інструктор спостерігає, як українські військові використовують димові шашки під час навчань у Німеччині у 2018 році

Незважаючи на те, що навчання українських військових роботі з конкретними системами озброєнь триватиме, західні постачання не безмежні. Мета нових навчань - навчити українців тактиці, яка підвищить ефективність роботи з наявними у них озброєннями. Допоможе використовувати в ширшому масштабі спритність та швидку пристосовність, які вони показали під час роботи невеликими підрозділами.

У США та ЄС вважають, що багато українців будуть новобранцями, бо Київ продовжує мобілізувати практично всі доступні ресурси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перемога наступного року – оптимістична перспектива" – Конрад Музика

Неясно, чи збільшить розширення навчань США зростаючі витрати на допомогу Україні. Її вже ставлять під сумнів деякі законодавці, насамперед республіканці. Хоча допомога Україні надалі має широку підтримку обох партій, у Республіканській партії, яка наступного місяця очолить Палату представника й, обіцяла посилити нагляд за використанням допомоги.

Бачення Остіна нагадуватиме підготовку, яку військові США самі проходять в основних навчальних центрах. Перед розгортанням підрозділи проводять тижні, засвідчуючи, що готові до загальновійськових бойових дій, коли піхота, механізовані з'єднання, артилерійські частини та інші війська координують дії для виявлення, оточення та знищення противника.

Підготовка Америкою українців розпочалася у великих масштабах після вторгнення Росії у 2014 році та захоплення Криму

Підготовка Америкою українців розпочалася у великих масштабах після вторгнення Росії у 2014 році та захоплення Криму. Більшість цих навчань була зосереджена на спеціальних операціях і опорі, а не на повномасштабних наступах проти сильного ворога. Після вторгнення інструктори зосередилися на навчанні небагатьох солдатів одночасному виконанню конкретних завдань, як-от запуску і обслуговування гаубичної артилерії, яку поставили американці.

Представник Пентагону, бригадний генерал Патрік Райдер заявив, що міноборони, західні союзники та країни-партнери "постійно вивчають способи підтримки України за допомогою різних зусиль щодо їх забезпечення, включаючи навчання".

"Росія провела випробування бомбардувальників з ядерним потенціалом біля кордонів з Україною", Newsweek, США

Російські бомбардувальники з ядерним потенціалом помітили біля українського кордону, заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов. Ту-95МС помітили у повітряному просторі трьох окремих регіонів.

"Існує загроза ракетних ударів противника по об'єктах критичної інфраструктури України та військових об'єктах найближчим часом. Ціль – спричинити паніку серед населення для дестабілізації внутрішньої ситуації. Також військово-транспортна авіація держави-агресора виконала завдання щодо перекидання особового складу, озброєння і військової техніки на аеродроми Міллерово, Ростова-на-Дону та Таганрога", - сказав Громов.

Автор: Getty Images
  Російський стратегічний бомбардувальник Ту-95МС та літак-заправник Іл-78 над центром Москви під час параду 9 травня 2021 року
Російський стратегічний бомбардувальник Ту-95МС та літак-заправник Іл-78 над центром Москви під час параду 9 травня 2021 року

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данилов заявив, що українці не повинні жити у постійному страху перед безперервними ракетними ударами російських військ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Остання атака Росії – аргумент, щоб поставляти більше ППО" – Юліуш Сабак

Ту-95МС розроблений для перевезення стратегічних крилатих ракет великої дальності повітряного базування. Він виконує один із компонентів ядерної тріади РФ.

Росія почала використовувати ракети, здатні нести ядерний заряд

На брифінгу український полковник Микола Данилюк заявив, що Росія почала використовувати ракети, "спроможні нести ядерний заряд".

"Терористична країна Росія продовжує завдавати ракетних ударів по критично важливих об'єктах інфраструктури та житлових кварталах у різних регіонах України", - сказав він.

"Франція підтримала плани трибуналу над російським керівництвом за війну в Україні", The Guradian, Велика Британія

Франція стала першою великою західною державою, яка публічно підтримала створення спеціального трибуналу для суду над високими російськими чиновниками, включаючи, можливо, самого Путіна за злочин агресії проти України.

МЗС Франції заявило, що працює над цією пропозицією з європейськими партнерами. Заяву зробили після того, як ЄС та президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн підтримали трибунал у своєму виступі про плани Євросоюзу щодо України.

Франція стала першою великою країною Заходу, яка підтримала ідею трибуналу над Кремлем. Судити можуть Путіна, Лаврова, Шойгу

Підсудними у такому трибуналі будуть особи, які мають повноваження приймати рішення, причетні до скоєння злочину агресії, тобто порушення кордонів України російськими військами. Це, швидше за все, означало б лише кілька осіб, включаючи самого Путіна, та інших, таких як глава МЗС Сергій Лавров та міністр оборони Сергій Шойгу.

Якби їх засудили навіть заочно, вирок поставив би під сумнів відносини з РФ, затаврувавши Путіна та його команду міжнародними злочинцями і унеможлививши сідати з ними за стіл переговорів. Заява Франції – переконлива ознака, що Захід розчаровується у перспективах переговорів із Росією.

Автор: East News
  Наслідки обстрілу росіянами пологового відділення Вільнянської лікарні, внаслідок якого загинула дводенна дитина, Запорізька область
Наслідки обстрілу росіянами пологового відділення Вільнянської лікарні, внаслідок якого загинула дводенна дитина, Запорізька область

ЄС хоче створити спеціалізований суд, бо Росія не підписала договір про Міжнародний кримінальний суд, залишивши суд у Гаазі без юрисдикції щодо "злочинів агресії", скоєних Кремлем. МКС може судити про конкретні військові злочини та злочини проти людяності в Україні, хоча Путін та його вищі міністри зберігають імунітет від судового переслідування, поки перебувають при владі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Політичне завдання з Кремля – взяти Бахмут" – Іґаль Левін

Україна розпочала кампанію за створення спеціального трибуналу у квітні, але зіткнулася з протидією своїх західних союзників. Протягом кількох місяців ідея отримувала підтримку лише від східноєвропейських держав, таких як Польща та країни Балтії.

У вересневому інтерв'ю Андрій Смирнов, який керує створенням трибуналу від імені Офісу президента України, сказав, що небажання Заходу вказує, що він далі прагне залишити двері для переговорів з РФ відчиненими.

Кількість держав, що підтримують трибунал над Кремлем - ключ до виконання будь-якого вироку

Фон дер Ляйєн заявила, що будь-який трибунал вимагатиме підтримки ООН. Вона запропонувала створити незалежний міжнародний трибунал чи спеціалізований суд у межах національних систем правосуддя. У будь-якому разі Україна заявила, що кількість держав, які підтримують такий трибунал, є ключем до виконання будь-якого вироку.

Французи ухвалили рішення після візиту делегації високих українських чиновників. Офіс президента України повідомляє, що у грудні делегація відвідає інших союзників, сподіваючись отримати більше публічних обіцянок про підтримку. Спочатку відвідають Берлін, потім Вашингтон і, нарешті, Лондон.

Автор: East News
  Наслідки обстрілу росіянами пологового відділення Вільнянської лікарні, внаслідок якого загинула дводенна дитина, Запорізька область
Наслідки обстрілу росіянами пологового відділення Вільнянської лікарні, внаслідок якого загинула дводенна дитина, Запорізька область

Чиновники знають, що РФ, як постійний член Ради безпеки ООН, накладе вето на будь-який такий крок. Але мають намір внести резолюцію і, коли її відхилять, шукати підтримки у Генасамблеї ООН. Чиновник ЄС сказав, що вони очікують "досить добрих цифр" в ООН, щоб підтримати цю ідею.

Поки що залишається незрозумілою позиція США, які також поза юрисдикцією МКС.

Влада Нідерландів, де знаходиться Міжнародний кримінальний суд у Гаазі, заявила про готовність заснувати новий суд на своїй території.

Автор: Getty Images
  Люди йдуть серед пошкоджених будівель у Часовому Яру, Донецька область, 28 листопада
Люди йдуть серед пошкоджених будівель у Часовому Яру, Донецька область, 28 листопада

"Наше завдання як міжнародної спільноти – забезпечити справедливість. Це слід зробити через МКС і за допомогою інших заходів", - заявив глава МЗС країни Вопке Гекстра.

Той факт, що Росія скоїла злочин агресії та російські війська напали на Україну, визнано більшістю голосів на Генасамблеї ООН у березні та визнано самою Росією.

МЗС Франції заявило в середу, що розпочало роботу над пропозицією про створення спеціального трибуналу у справі про агресію Росії проти України.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що аналіз британських аналітиків та українських військових про те, що допомогло Україні вистояти у перші місяці війни, та які уроки мають винести армії країн НАТО. Результат початку війни був визначений і міг піти іншим шляхом. Продовжуються важкі бої навколо Бахмута, який зараз став центром війни.

Зараз ви читаєте новину «"Російські бомбардувальники з ядерним потенціалом літали біля українського кордону" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути