вівторок, 20 лютого 2024 19:11

Російська економіка рухається до виснаження - The Telegraph

Російська економіка рухається до виснаження - The Telegraph
Економіка Росії перегрівається. Фото: pixabay.com

Російські оборонні витрати в усіх формах потроїлися з моменту вторгнення в Україну і наближаються до 8% національного виробництва.

Це приблизно відповідає рівню СРСР. Міжнародний валютний фонд прогнозує у цьому році зростання економіки РФ на 2,6%, пише The Telegraph.

Стійкість російської економіки багатьох збила з пантелику, що призвело до відчуття відчаю на Мюнхенській конференції з безпеки. Москва насправді програє економічну війну, а на лінії фронту виграє недостатньо швидко, щоб компенсувати це.

"Промислове виробництво стагнує. Російський енергетичний сектор страждає від зниження доходів і затримки проєктів. Санкційні лазівки закриваються", - вказав професор Павло Баєв з Інституту дослідження миру в Осло.

Опублікована Росстатом статистика показує, що бум переозброєння зупинився і РФ досі не має можливості перемогти навіть частку технологічної потужності Заходу.

Дефіцит робочої сили та обмеження виробничих потужностей призвели до перегріву економіки, через що відсоткову ставку підняли до 16%, а те, що залишилося від економіки споживання, атрофується. Активи Фонду національного добробуту з початку вторгнення впали з 6,6% до 2,7% ВВП.

Євросоюз розробляє плани санкцій проти компаній з Китаю, Індії, Туреччини, Шрі-Ланки, Сербії, Таїланду та Казахстану. Їх збираються покарати за допомогу Кремлю обходити обмеження на технології подвійного призначення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіка Росії "перегрівається" і все більше залежить від війни - експерти

Росіянам не вдається легко перейти на напівпровідники з Китаю, бо системи окупантів налаштовані на американські чіпи. Їх доводиться купувати з великою надбавкою на чорному ринку.

Москва досі отримує доходи від нафти, газу та вугілля, але вони впали з $40 млрд на місяць на початку 2022 року до $23 млрд у січні цього року. Цього недостатньо, щоб покрити зростання бюджету на 65% за останній рік.

"Росія неминуче рухається до економічного виснаження. Було б величезною помилкою з боку Заходу втратити нерви зараз", - підсумовують журналісти.

У Російській Федерації зріс рівень інфляції. Через значне збільшення військових видатків російська економіка може "перегрітися". Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії.

У вересні 2023 року інфляція в Росії зросла до 6% порівняно з 5,3% у серпні 2023 року. Це було зумовлено зростанням споживчих цін, зокрема на продукти харчування і паливо. Вища інфляція майже напевно призведе до збільшення витрат на фінансування війни Росії в Україні.

На початку жовтня агентство Reuters повідомляло, що рубль у Росії перетнув поріг у 100 рублів за долар, попри заходи центробанку.

У серпні долар в РФ теж коштував більш ніж 100 рублів. Російський центральний банк підвищував ставку з 8,5% до 12% річних, однак рубль продовжив падіння, а долар і євро зросли на московській біржі.

Зараз ви читаєте новину «Російська економіка рухається до виснаження - The Telegraph». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути