пʼятниця, 09 червня 2017 17:15

Ризькі музиканти блискуче зіграли "Ще не вмерла", не здогадуючись про зміст тексту

Ризькі музиканти блискуче зіграли "Ще не вмерла", не здогадуючись про зміст тексту
Валторніст Леон (зліва) з напарником зустріли українців блискучим виконанням "Ще не вмерла". Фото: Gazeta.ua ".

Музиканти з країн Євросоюзу, які раніше входили до складу СРСР, добре вміють грати державний гімн України. Але багато з них не мають і приблизної гадки, про що йдеться в тексті пісні.

Такий висновок можна було зробити, перебуваючи в Ризі. Там зупинилася делегація українських журналістів, учасників фан-туру "Вірні збірній". Вони рухаються до фінського міста Тампере. В ньому національна збірна України 11 червня зіграє виїзний матч проти Фінляндії у відборі до Кубка світу-2018.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Леоненко назвав головну помилку Шевченка в матчі з Мальтою

Українські медіа-представники гуляють вузькими вулицями Риги в супроводі екскурсовода. Раптом всіх змушують замовкнути добре знайомі акорди з мелодією. Валторніст із тубістом виконують "Ще не вмерла" з початку до кінця - акуратно, професійно. "Слава Україні!" - вигукують, закінчивши грати. "Героям слава!" - чують у відповідь разом із бурхливими оплесками.

"Як дізналися, що ви з України? Я підійшов, спитав одного з ваших, туристів багато проходить повз", - каже той, хто грає на валторні, російською, з балтійським акцентом. Звуть Леон. Колішній музикант національного ансамблю танцю Латвії. Зараз на пенсії, яка становить 370 євро (майже 11 тис. грн - Gazeta.ua). 160 платить за оренду житла, ще близько 100 – за комунальні послуги. Змушений підробляти вуличною грою.

"Чи важко його грати? Зовсім ні, особливо коли в хорошій формі. Ноти знайшли в інтернеті, зараз це не проблема. А про що тут взагалі співають?", - питає. Пояснюю йому зміст слів. "О, це чудово. Ви взагалі молодці, що твердо обстоюєте свою позицію. Росія? Навіть починати про це не хочу", - говорить він.

Українці тим часом підходять, кидають у коробочку монетки. Дякують за виконання.

11 червня в Тампере збірна України зіграє проти Фінляндії в межах кваліфікації до Кубка світу-2018. Текстовий он-лайн проведе наш сайт.

Зараз збірна України посідає в групі 3-є місце, маючи 8 очок. Фінляндія з одним очком розташована на 5-й сходинці, випереджаючи аутсайдера Косово лише за додатковими показниками.

"Синьо-жовті" раніше сенсаційно поступилися Мальті, яка перебувала на 182-й позиції у рейтингу ФІФА, 0:1.

Пізніше матч визнали неофіційним через порушення збірною України норм регламенту.

Зараз ви читаєте новину «Ризькі музиканти блискуче зіграли "Ще не вмерла", не здогадуючись про зміст тексту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути