Ексклюзиви
понеділок, 29 листопада 2021 16:04

Рішення про напад на Україну лежить на столі у керівництва Росії - Кулеба

Рішення про напад на Україну лежить на столі у керівництва Росії - Кулеба
Глава МЗС України Дмитро Кулеба / Reuters

Якщо розглядати всі дії Росії в комплексі та зібрати всі елементи разом, то ситуація виглядає похмуро, а рішення про напад на Україну лежить на столі російського керівництва.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю латиському порталу Delphi, опублікованому на сайті МЗС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генсек НАТО закликав РФ знизити напруженість на кордоні з Україною

Міністр звернув увагу на потужну російську військову присутність росіян уздовж українського кордону.

"Ми поки що не бачимо, щоб вони формували ударні групи, але є велика кількість російських солдатів на кордоні, на окупованих територіях Донбасу та в Криму, і багато військової техніки, не призначеної для оборони. Наприклад, серед техніки бачимо ракетні комплекси й обладнання для блокування радіозв'язку", - сказав Кулеба.

Глава української дипломатії нагадав також про блокування "Трьохсторонньої контактної групи", відмову Росії проводити саміт "нормандського формату" чи міністерську зустріч. А також те, що роботі спостерігачів ОБСЄ перешкоджають на непідконтрольній території Донбасу.

"Росія не поважає ОБСЄ і не хоче, щоб місія працювала на всій території Донбасу", - сказав Кулеба.

Наступними елементами, на думку міністра, є ситуація в Білорусі, яка стає джерелом нестабільності та загрози сусідам у ЄС, а також газова криза, тиск Росії на енергоринок ЄС та зусилля щодо завершення сертифікації газопроводу "Північний потік-2".

"Усі ці компоненти слід розглядати комплексно. Коли все зібрати разом, ситуація має похмурий вигляд", - сказав глава МЗС.

Також, на його думку, Росія розглядає вторгнення як одну з альтернатив. І хоча немає свідчень, що рішення вже ухвалено в Москві, але такий варіант перебуває на столі.

Головною перешкодою для вступу України до НАТО та ЄС є те, що окремі країни й досі дивляться на Україну крізь призму своїх відносин із РФ, сказав Кулеба.

Зараз ви читаєте новину «Рішення про напад на Україну лежить на столі у керівництва Росії - Кулеба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути