четвер, 07 грудня 2023 14:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Республіканці заблокували допомогу Україні. Чим це загрожує?

Республіканці заблокували допомогу Україні. Чим це загрожує?
Президент Джо Байден сім тижнів тому попросив Конгрес про виділення пакету допомоги Україні на понад $61 млрд. Проте ця допомога стала заручницею міжпартійної боротьби в США / East News

Стаття у виданні The New York Times

Республіканці в середу заблокували законопроєкт про надзвичайні витрати на фінансування війни в Україні, вимагаючи в обмін суворих нових обмежень на кордоні США з Мексикою, і поставивши під серйозну загрозу спробу президента Джо Байдена поповнити військові скарбниці американських союзників до кінця року.

Невдале голосування підкреслило зменшення підтримки в США продовження фінансування військових зусиль України в небезпечний час війни, коли контрнаступ Києва не досяг цілей, а росіяни наступають. Попри те, що законопроєкт не прийняли через непов'язану суперечку щодо імміграційної політики, опір, який він зустрів у Конгресі, свідчить про зменшення бажання республіканців підтримувати Україну. Опитування показують, що американці теж втрачають інтерес до надання фінансової допомоги Києву.

У Сенаті за законопроєкту проголосували 49 сенаторів, проти 51, що не досягло порогу в 60 голосів, необхідного для проходження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Республіканці виступили проти законопроєкту на $111 млрд, який передбачав близько $60 млрд на безпекову допомогу Україні, і ще $14 млрд на озброєння Ізраїлю у війні проти ХАМАС. Вони проголосували проти, попри останні заклики демократів і звернення Байдена, який сказав, що готовий піти на "значні компроміси" щодо кордону. Президент дорікнув їм за те, що покинули Україну у скрутну годину.

"Не вводіть себе в оману. Це голосування запам'ятається надовго. Історія суворо засудить тих, хто відвернувся від справи свободи. Республіканці готові буквально поставити Україну на коліна на полі бою та завдати шкоди нашій національній безпеці", - сказав Байден у середу в Білому домі.

Відмова від закону в Сенаті означає, що Україна навряд чи зможе отримати додаткову допомогу від США до кінця року, а, можливо, й довше

Відмова від закону в Сенаті означає, що Україна навряд чи зможе отримати додаткову допомогу від США до кінця року, а, можливо, й довше. Останніми днями представники Білого дому та українські чиновники б'ють на сполох, кажучи законодавцям, що без притоку зброї у Києва закінчаться ресурси для захисту від російської армії до кінця року.

Джейк Салліван, радник з питань національної безпеки, сказав, що "здатність України просуватися вперед і її здатність захищатися буде суттєво обмежена", якщо Конгрес незабаром не схвалить додаткове фінансування.

Путін публічно і голосно висловився, що якщо військова допомога від США припиниться, це буде означати, що Росія переможе Україну - Салліван

Володимир Путін "публічно і голосно висловив свою думку про те, що якщо військова допомога від США припиниться, це буде означати, що Росія переможе Україну", додав Салліван.

Представники Пентагону поставили під сумнів заяви Білого дому, що в Києві скоро закінчаться американські гроші. Вони заявили, що адміністрація зможе продовжувати військову допомогу Україні протягом зими, розподіливши решту у розмірі $4,8 млрд для виправляння Києву зброї зі складів США.

Жахливі попередження нічого не змінили, щоб послабити опозицію республіканців у Сенаті, де законодавці провели години перед голосуванням у середу, обмінюючись звинуваченнями один одного за провал спроб допомогти Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

Республіканці, навіть ті, хто був рішучим прихильником озброєння України, звинуватили демократів у тому, що ті відмовилися підкоритися їхнім вимогам щодо серйозних змін у імміграційній політиці як ціну за отримання додаткової допомоги для Києва.

"Очевидно, деякі з наших колег радше дозволять Росії топтати суверенну націю в Європі, ніж робити все необхідне для безпеки суверенних кордонів США. Вони переконані, що відкриті кордони з Мексикою варті того, щоб поставити під загрозу безпеку у світі", - сказав сенатор Мітч Макконнелл, лідер меншості у Сенаті.

Демократи відкинули ці звинувачення, вказавши на понад $20 млрд у законопроєкті про витрати, присвячені заходам безпеки кордону США – на наймання патрульних і офіцерів та посилення перевірок. Вони звинуватили республіканців у створенні фальшивої кризи, використовуючи долю України для просування програми щодо суворіших заходів на кордоні, які ніколи не пройдуть через Сенат під керівництвом демократів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Московський мехінізм" та об'єднання республіканців з демократами: Карпентер про те, чого чекати Україні

"Ви не можете казати: "Я за Україну". Не можете зупинити Путіна від захоплення країни силою, а потім голосувати проти надання Україні ресурсів для оборони від цього", - сказав сенатор-демократ Браян Шатц.

Демократи одноголосно проголосували за просування цього заходу, але сенатор Берні Сандерс, незалежний кандидат, який зазвичай голосує з ними, приєднався до республіканців в опозиції. Сандерс стверджував у листі до своїх колег, що було б "абсолютно безвідповідально" давати Ізраїлю мільярди доларів безумовної військової допомоги, враховуючи зростання кількості жертв серед цивільного населення в Газі.

Сенатор-демократ Чак Шумер змінив свій голос наприкінці, що дозволить знову голосувати щодо законопроєкту в майбутньому. Він сказав, що демократи продовжать працювати з республіканцями, щоб знайти рішення, і готові розглянути будь-які нові пропозиції, які може запропонувати Республіканська партія.

"Сподіваюся, вони придумають щось серйозне замість екстремальної політики, яку просували досі. Якщо вони незабаром серйозно не займуться пакетом національної безпеки, Путін збирається пройти через Україну і через Європу", - сказав Шумер.

Місяці очікування допомоги від США можуть поставити під загрозу військові зусилля України

Але шлях попереду неясний. У той час як деякі законодавці розглядають майбутні терміни державного фінансування в січні та лютому як майбутню нагоду укласти угоду, інші побоюються, що місяці очікування можуть поставити під загрозу військові зусилля України.

"Годинник цокає. Допомога нашим союзникам в Україні вичерпалася, і тепер світ стежить, щоб побачити, чи здатні США підтримати всіх своїх союзників у часи потреби", - заявила сенатор-демократ Петті Мюррей.

Перед голосуванням Байден визнав, що питання кордону має бути розглянуте, сказавши: "Нам потрібно виправити зламану систему кордонів".

Але він теж назвав вимоги республіканців "екстремальними".

Під час двопартійних переговорів останніх тижнів з метою пошуку компромісу демократи в Сенаті погодилися ускладнити мігрантам пошук притулку в США. Але вони не сприйняли деякі з більш обмежувальних пропозицій сенаторів від Республіканської партії, включаючи заходи щодо затримання всіх сімей мігрантів, утримання мігрантів у Мексиці до суду над ними в імміграційному суді та розширення повноважень президента щодо швидкої висилки мігрантів, перш ніж вони зможуть подавати заяви про надання притулку.

Спікер-республіканець Майк Джонсон вимагав ще більшого, включаючи заборони на використання програми для спрощення в'їзду деяких мігрантів до США, і вимогу, щоб роботодавці використовували електронну базу даних, щоб підтверджувати, що їхні працівники мають право працювати в США.

Цього тижня Шумер доклав останніх зусиль, щоб зберегти законопроєкт про витрати, запропонувавши республіканцям можливість спробувати додати до цього заходу поправку щодо безпеки кордону за умови, що вони зможуть отримати за це 60 голосів.

"Це момент для республіканців змиритися або замовкнути. Якщо не зможемо прийти до голосування, яке підтримає наших союзників і партнерів в Україні, то провалимо цей момент в історії", - сказав сенатор-демократ Кріс Кунс, посилаючись на пропозицію Шумера.

Але республіканці не прийняли пропозиції Шумера. Натомість відразу після голосування група республіканців взяла слово, щоб наполягати на тому, щоб Сенат відмовився від зусиль ухвалити широкий пакет національної безпеки та зосередився на прискоренні допомоги Ізраїлю.

У промові в середу Шумер поставив під сумнів, чи республіканці взагалі зацікавлені в укладенні угоди, чи ціллю було покинути Україну.

"Можливо, кордон був нічим іншим, як виправданням для крайніх правих, які припиняють фінансування України, і решта сенаторів-республіканців з цим погоджуються? Бо у нас не так багато часу, щоб продовжувати переговори, якщо все, що ми будемо робити, це ходити по колу", - сказав він.

Штати надали допомогу Україні на $111 млрд від початку вторгнення, включаючи $45 млрд військової допомоги, більша частина якої надійшла через оборонних підрядників США

Невдале голосування в Сенаті відбулося, коли українські чиновники зустрілися з оборонними підрядниками на саміті, під покровительством міністерства торгівлі США, щоб обговорити довгострокові потреби України на полі бою. Штати схвалили допомогу Україні на $111 млрд від початку російського вторгнення на початку 2022 року, включаючи щонайменше $45 млрд військової допомоги, більша частина якої надійшла через оборонних підрядників США.

Але перші бажання допомогти Києву відбити вторгнення згасли, оскільки війна зайшла в глухий кут. Хоча більшість республіканців у Сенаті все ще кажуть, що підтримують озброєння України, більшість республіканців у Палаті представників, включаючи Джонсона, голосували останніми місяцями за згортання програм допомоги.

У промові до учасників конференції міністр оборони Ллойд Остін пообіцяв продовжувати боротьбу з Україною, попри розбіжності щодо фінансування таких заходів у Конгресі.

"Разом із нашими союзниками та партнерами я впевнений, що ми маємо все необхідне, щоб допомогти нашим українським друзям підтримувати їхню боротьбу за свій суверенітет у довгостроковій перспективі", – сказав Остін.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Республіканці заблокували допомогу Україні. Чим це загрожує?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути