понеділок, 09 листопада 2020 09:44

Реакція світових лідерів на перемогу Байдена та Гарріс

Реакція світових лідерів на перемогу Байдена та Гарріс
Один із перших західних лідерів, який привітав Байдена, – це прем'єр-міністр Канади. Фото: Reuters

Хоча результати голосування у США все ще офіційно не оголошені, деякі світові лідери вже привітали Джо Байдена з перемогою.

Президент Володимир Зеленський привітав новообраних президента та віцепрезиденку, заявивши, що Україна оптимістично налаштована з приводу майбутнього стратегічного партнерства зі США.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі також привітала новообраного президента у Twitter, заявивши, що "Грузії, Кавказу та світові потрібна вільна, сильна і демократична Америка".

Після привітання Байдена у соцмережах президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв зауважив, що сподівається на "плідну співпрацю між двома країнами в царинах, що становлять взаємний інтерес". Токаєв поки єдиний із лідерів країн Центральної Азії, який привітав Байдена.

У Білорусі, де продовжуються протести проти Олександра Лукашенка, самопроголошений президент зробив заяву про підрахунок голосів у США, сказавши, що там "порушено все, навіть внутрішнє законодавство".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Туреччині відреагували на перемогу Байдена

Одним із перших західних лідерів, хто привітав Байдена, був прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Він зазначив, що сподівається продовжити розвиток "унікальних відносин" США та Канади.

Президент Венесуели Ніколас Мадуро опублікував у Twitter фото Байдена і Гарріс, заявивши, що його країна "завжди готова до діалогу і взаєморозуміння з народом й урядом Сполучених Штатів".

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що підтримує "теплі близькі стосунки з Джо майже 40 років" і знає політика як "близького друга Ізраїлю".

Президент Ірану Хасан Роугані висловив надію, що нова адміністрація США дотримуватиметься законів і виконуватиме зобов'язання, зробивши висновки після 3 років "економічного тероризму" Білого дому стосовно Ірану.

Байдена також привітав президент Франції Еммануель Макрон, закликавши до співпраці.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон привітав Байдена з обранням президентом, а Гаррісіз історичним досягненням. Вона стала першою жінкою віцепрезиденткою США, першою чорношкірою віцепрезиденткою і першою віцепрезиденткою з Південної Азії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп відреагував на перемогу Байдена

Перемогу Гарріс окремо відзначив і прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді.

"Ваш успіх не просто проклав новий шлях, а й став предметом величезної гордості для всіх американців індійського походження", – твітнув він.

Байдена та Гарріс також привітали генсекретар НАТО Йенс Столтенберг, прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кро, канцлерка Німеччини Анґела Меркель, австралійський прем'єр-міністр Скотт Моррісон, прем'єр-міністерка Нової Зеландіі Джасіна Ардерн, король Йорданії Абдалла II, прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, прем'єр-міністр Ямайки Ендрю Голнесс (батько Гарріс родом із Ямайки), прем'єр-міністр Ірландії Мікал Мартін, президент Колумбії Іван Дюку та інші.

Після оголошення про поразку Дональд Трамп відмовився її визнавати. Він заявив, що оскаржуватиме результати виборів у судах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці об'єднали місцеві та американські вибори в дотепних мемах

Джо Байден переміг на виборах президента США - оголосили телеканали CNN і ABC News, ґрунтуючись на даних підрахунку бюлетенів та експертних оцінках.

Байден, вважає CNN, переміг в Пенсільванії і Неваді й набрав загалом 273 голоси вибірників при необхідних 270 голосах. Аналогічні дані за найбільш консервативною оцінкою дає і видання The New York Times.

Аналітики ABC News також впевнені, що в Пенсільванії і Неваді більшість виборців проголосували за Байдена. Такі ж дані повідомляє телеканал Fox News.

Зараз ви читаєте новину «Реакція світових лідерів на перемогу Байдена та Гарріс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути