Ексклюзиви
середа, 19 квітня 2023 16:06

Спецтема: Війна Росії проти України

П'ять країн "відмивають" російську нафту і продають її попри санкції – ЗМІ

П'ять країн "відмивають" російську нафту і продають її попри санкції – ЗМІ
Російську нафту продовжують купувати попри санкції. Фото: Getty images

За рік повномасштабної війни країни Євросоюзу найбільше заплатили за "відмиту" російську нафту, кажуть експерти.

П'ять країн збільшили імпорт російської нафти за рік. Там її переробляють на нафтопродукти і продають країнам, які наклали санкції на російську нафту. Про це йдеться у звіті Центра досліджень енергетики і чистого повітря, пише Forbes.

"Наразі це легальний спосіб експорту нафтопродуктів до країн, які накладають санкції на Росію, оскільки походження продукту було змінено. Цей процес забезпечує надходження коштів у воєнну скарбницю Путіна", – йдеться у документі.

Країнами, які "відмивають нафту", назвали Китай, Індію, ОАЕ, Туреччину і Сінгапур. Також вони збільшили експорт нафтопродуктів до країн, які обмежили ціни на російську нафту. Серед них ЄС, Австралія, Японія, Велика Британія, Канада і США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден продовжив санкції проти Росії

"Вони продовжують імпортувати російське викопне паливо у вигляді нафтопродуктів з третіх країн, страхувати ці вантажі і транспортувати їх на своїх суднах", – сказав аналітик у сфері енергетики і співавтор доповіді Ісаак Леві.

Найбільшим імпортером "відмитих" нафтопродуктів виявився ЄС. На другому місці Австралія. Для транспортування більшості об'ємів палива використовують європейські судна.

За даними CREA, за рік п'ять країн-відмивачів збільшили морський імпорт російської сирої нафти на 140%. Вони поглинають 70% російського нафтового експорту.

Експорт нафтопродуктів до країн, що наклали санкції, вони збільшили на 26%. Експорт до країн, які не беруть участі в обмеженні цін, зріс на 2%.

"Збільшення імпорту нафтопродуктів від основних імпортерів російської нафти підриває нафтові санкції проти Росії. З іншого боку, обмеження цієї торгівлі дає можливість застосувати вкрай необхідні додаткові важелі впливу і перекрити фінансування брутального вторгнення Росії в Україну", – сказав провідний аналітик і співавтор звіту Лаурі Милливирта.

Російську нафту продають у вигляді дизельного пального, авіаційного палива та газойлю. За даними CREA, за 12 місяців ЄС витратив $19,3 млрд на ці продукти. Австралія – $8,74 млрд, США – $7,21 млрд, Велика Британія – $5,46 млрд, Японія – $5,24 млрд.

У лютому Європейський Союз затвердив десятий пакет санкцій проти Росії, нові обмеження на імпорт та експорт.

Торік у грудні запрацювало ембарго на постачання російської нафти у країни ЄС. Встановили граничну ціни на нафту і нафтопродукти та оливи з Росії на рівні $60 за барель.

Зараз ви читаєте новину «П'ять країн "відмивають" російську нафту і продають її попри санкції – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути