пʼятниця, 18 березня 2022 15:43

Спецтема: Війна Росії проти України

"Путінська армія виявилася незграбною, погано оснащеною та невмотивованою" – що пише про Україну світова преса
5

Британська The Guardian пише, яку зброю поставили чи поставлять в Україну союзники з НАТО. Американська The Washington Post - що Володимир Путін, схоже, не розуміє, що програє війну. А New York Times, що керівництво США вважає Путіна військовим злочинцем і хотіло б притягнути його до кримінальної відповідальності. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Яку зброю постачали в Україну інші країни?", The Guardian, Велика Британія

Президент США Джо Байден оголосив про постачання Україні зброї на суму $800 млн. Захід нарощує військову допомогу Києву.

Військова допомога Заходу обережно починалася з шоломів і бронежилетів, а тепер включає безпілотники, які можуть знищувати російські танки та артилерію, що діє на відстані 80 км

Військова допомога Заходу обережно починалася з шоломів та бронежилетів, а тепер включає безпілотники, які можуть знищувати російські танки та артилерію на відстані 80 км.

Захід неодноразово відмовлявся запровадити безпольотну зону над Україною, але тепер постачає низку потужних озброєнь. Вони включають турецькі дрони Bayraktar TB2. Ці безпілотники часто фігурували у відеороликах на початку вторгнення. Вони показали низку успішних атак проти російських танків та бронетехніки. З того часу стали менш ефективними, коли Росія встановила на полі бою засоби ППО. Туреччина почала продавати TB2 Україні у 2019 році. Анкара відмовилася назвати їх кількість, але, за незалежними оцінками, Україна має до 50 TB2.

Автор: Getty Images
  Сили територіальної оборони навчаються користуватися протитанковою установкою NLAW під час навчань, проведених у парку 9 березня, Київ
Сили територіальної оборони навчаються користуватися протитанковою установкою NLAW під час навчань, проведених у парку 9 березня, Київ

"Безпрецедентна допомога" Байдена включає також 100 дронів Switchblade або "дронів-камікадзе", які вибухають при ударі. Кожен такий дрон складається у легку мінометну пускову установку. Після пострілу крила дрона розкриваються, коли зброя прямує до цілі. Найпотужніша версія розвиває швидкість 185 км/год та має запас ходу 80 км. Легша версія має радіус дії 10 км.

Останній пакет США включає 800 зенітних комплексів Stinger на додаток до вже обіцяних більш ніж 600. Комплекси FIM-92 Stinger - це переносний зенітно-ракетний комплекс або ПЗРК, який зазвичай використовується наземними військами, але також може використовуватися з вертольотів. Цей тип зброї вважався вирішальним для успішного партизанського конфлікту моджахедів у радянсько-афганській війні 1980-х. Німеччина також зобов'язалася надіслати 500 ракет Stinger.

Автор: Getty Images
  Плакат на проукраїнській акції у німецькому Франкфурті. Підпис: «Уповаємо на NLAW»
Плакат на проукраїнській акції у німецькому Франкфурті. Підпис: «Уповаємо на NLAW»

Ще одна допомога, це комплекси Javelin – протитанковий ракетний комплекс, що використовує тепловізори для виявлення цілі. Останній пакет США включає 2000 таких ракет. Стріляти ними можна з наплічної пускової установки або з землі.

Білий дім також заявляє, що надсилає 6000 переносних протитанкових озброєнь AT4 у рамках пакету, викладеного Байденом. Зброя калібру 84 мм шведського виробництва має дальність стрільби 500 м. Для використання потрібна невелика підготовка, але ця зброє є одноразовою, тому її викидають після пострілу. Європейські країни постачають ще тисячі протитанкових засобів. До них належить Німеччина, яка надала 1000 одиниць протитанкової зброї зі свого арсеналу, Норвегія 2000, та Швеція, яка поставила 5000 штук.

Автор: Getty Images
  Сили територіальної оборони навчаються користуватися протитанковою установкою NLAW під час навчань, проведених у парку 9 березня, Київ
Сили територіальної оборони навчаються користуватися протитанковою установкою NLAW під час навчань, проведених у парку 9 березня, Київ

Велика Британія відправила 3615 легких протитанкових засобів малої дальності нового покоління британсько-шведського виробництва NLAW. Очікується, що ще сотні відправлять. Ракети важать 12,5 кг і мають довжину трохи більше 1 м, що спрощує їх використання піхотою. Їхня максимальна дальність 800 м. США також зобов'язалися поставити 1000 одиниць легкої протитанкової зброї.

Міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес також пообіцяв поставити Україні високошвидкісні зенітні комплекси Starstreak. Зброя відома як найшвидша ракета класу "земля-повітря" малої дальності. Вони прискорюються після пуску і включають три суббоєприпаси з лазерним наведенням, щоб збільшити шанс поразки цілі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти цілодобово виробляють "Смерчі" і "Калібри"

Польща запропонувала дозволити перекинути всі свої винищувачі МіГ-29, знайомі українським пілотам через авіабазу США в Німеччині. План заблокувала Америка, але США направили в Україну іншу авіацію радянської епохи – п'ять гелікоптерів Мі-17.

"Війна в Україні для Путіна навряд чи може виглядати гіршою", The Washington Post, США

Мені важко уявити, як війна в Україні може бути гіршою для Путіна. Але не ясно, чи погодиться з цим Путін.

Те, що на папері виглядало прогулянкою, перетворилося на важку вимотуючу війну

Те, що на папері виглядало прогулянкою, перетворилося на важку війну, а просування Росії на землі зупинилося. На четвертому тижні війни РФ не досягла переваги в повітрі. Найбільші міста України залишаються в руках Києва, хоча облога Маріуполя стає дедалі похмурішою.

Президент Володимир Зеленський не втік, а демонстративно залишився у Києві, ставши надихаючим головнокомандувачем та культовим міжнародним героєм. НАТО замість того, щоб вагатися чи сваритися, об'єдналося, як ніколи раніше, щоб надати Україні військову допомогу, подбати про 3,2 млн. біженців і душить економіку Росії безпрецедентними санкціями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збройні сили РФ вдаються до крайніх заходів – Генштаб ЗСУ

Чи можна сказати, що Путін програв війну? Ні, бо було б помилкою недооцінювати змогу російської армії перегрупуватися.

Невибіркові ракетні удари по будинках, школах та лікарнях виглядають для Байдена навчальними прикладами військових злочинів

Невиборні ракетні удари по цивільних об'єктах - будинках, школах та лікарнях виглядають для президента Байдена навчальними прикладами військових злочинів. Майже садистські удари по Маріуполі, зокрема, по театру, який використовували сотні жителів як притулок, не змусили місто здатися. Але така тактика облоги може, зрештою, спрацювати. Навіть якщо від Маріуполя нічого не залишиться для заняття росіянами.

Важко уявити, що Путін спробує повторити подібне безглузде спустошення у Одесі, Львові чи Києві. Але що, якщо його звернення до російського народу в середу точно відображає його погляди? Не виключено, що він серйозно вважає росіян, які виступають проти війни, "покидьками і зрадниками", що російському суспільству потрібне "природне самоочищення". Здається, він вважає, що його доля – зробити Росію "великою", і ця "велич" включає приєднання України до імперії.

Автор: Getty Images
  Зруйнований після російського удару житловий будинок у Києві
Зруйнований після російського удару житловий будинок у Києві

До вторгнення Путін був правителем клептократії з середнім доходом і вигідними зв'язками з багатими демократіями Європи та Азії. Сьогодні він очолює державу-ізгой, відрізану від глобальних фінансових систем і ланцюжків поставок. До вторгнення військова міць Росії викликала загальну повагу і страх. Нині путінська армія виявилася незграбною, погано оснащеною та невмотивованою.

Упродовж трьох жахливих тижнів народ України був джерелом натхнення. Зеленський наслідує Вінстона Черчилля. Але він буде першим, хто скаже, що його мужність тьмяніє порівняно з мужністю українців, які стоять перед російськими танками і піднімають середній палець, коли над головою пролітають російські військові літаки. Вони борються за кожен квадратний сантиметр своєї батьківщини з жахливою жорстокістю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Є два варіанти закінчення цієї війни. Кулеба озвучив реалістичніший

За логікою речей, найкращий варіант для Путіна – оголосити про перемогу та піти геть з України. Але він, можливо, не займатиметься тим, що ми назвали б зважуванням усіх "за" і "проти". Це означає, що попереду може бути значно більше трагедій, якщо він просуватиметься вперед на своїх умовах, а не на принципах, за які борються Україна та решта світу.

"Називаючи Путіна "військовим злочинцем", Байден персоналізує конфлікт", The New York Times, США

Коли Байден заявив журналістам у середу майже спонтанно, що Путін "військовий злочинець", він говорив від щирого серця, сказали помічники. Це була реакція на кадри страждань цивільних, зокрема, дітей, які загинули, руїни будівель, обстріляних російськими військами.

Байден назвав Путіна ізгоєм, вбивцею, який має постати перед судом у Гаазі

Але він також персоналізував конфлікт, чого уникали минулі президенти в кризах з головним противником США, який має ядерну зброю. Так Байден і помічники назвали Путіна ізгоєм, убивцею, який має постати перед судом у Гаазі.

У четвер Байден посилив риторику, назвавши Путіна "кривавим диктатором, справжнім головорізом, який веде аморальну війну проти народу України". Держсекретар Ентоні Блінкен втрутився: "Особисто я згоден. Умисне завдання ударів по цивільних особах є військовим злочином".

Автор: Getty Images
  Чоловік серед уламків перед житловим будинком, який сильно постраждав від удару росіян, 18 березня, Київ
Чоловік серед уламків перед житловим будинком, який сильно постраждав від удару росіян, 18 березня, Київ

Але те, що почалося як інтуїтивна реакція, відображає стратегічне рішення. Таврування Путіна військовим злочинцем підтримує позицію адміністрації, оскільки вона одночасно намагається зберегти єдність західного альянсу і тиснути на Китай, щоб той не рятував Путіна з його економічної кризи та військових помилок. Ці зусилля зіткнуться з випробуванням у п'ятницю, коли Байден має поговорити з главою Китаю Сі Цзіньпіном – вперше після вторгнення та застерегти його від постачання зброї Путіну.

Це відбувається в момент, коли Вашингтон найбільше турбує, що Путін піде на ескалацію війни і задіє зброю масового знищення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти обстріляли автобус з жінками та дітьми - поліція

Путін не перший іноземний противник, якого Байден назвав військовим злочинцем, як він сам розповів у мемуарах 2007 року "Обіцянки, які потрібно виконати". Він згадав зустріч зі Слободаном Мілошевичем, головою Сербії, а перед тим Югославії, який, врешті, став першим чинним главою країни, звинуваченим у військових злочинах.

Блінкен сказав, що Байден готовий піти далі та розпочати збір доказів військових злочинів Путіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти "запороли" три стратегічні задачі Кремля - Генштаб ЗСУ

"Тому, коли говорю, що за будь-які скоєні військові злочини буде відповідальність і наслідки, сподіваюся, ви повірите мені на слово. Хоча дії завжди кажуть голосніше за слова", - сказав Блінкен у четвер.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що масові втрати у російських військах деморалізують російську армію та відбивають бажання боротися. Водночас Росія створила гуманітарну катастрофу в Маріуполі та бомбардує місця, де ховаються цивільні, вдаючись все частіше до військових злочинів. А президент Байден і Конгрес США назвали Путіна "військовим злочинцем".

Зараз ви читаєте новину «"Путінська армія виявилася незграбною, погано оснащеною та невмотивованою" – що пише про Україну світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути