середа, 10 квітня 2024 06:24

Путін зазіхає на суверенітет Вірменії - ISW

Путін зазіхає на суверенітет Вірменії - ISW
Росія намагається кинути виклик суверенітету Вірменії. Фото: pixabay.com

Російські військові у Вірменії затримали ще одного російського громадянина.

Росія таким чином намагається встановити військову та політичну владу над Вірменією та кинути виклик суверенітету країни, пише Інститут вивчення війни (ISW).

"Це трапилося на тлі тривалого погіршення вірмено-російських відносин. Вірменське відділення міжнародної правозахисної організації Гельсінська громадянська асамблея у Ванадзорі 9 квітня повідомило, що російська військова поліція на російській 102-й військовій базі в Гюмрі у Вірменії затримала громадянина РФ Анатолія Щетіна", - йдеться у звіті аналітиків.

Чоловіка затримали за дезертирство та мають намір примусово перевести до Росії. Це вже не перший такий випадок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азербайджан звинуватив Вірменію в обстрілі - Єреван відреагував

Російські правоохоронні органи не мають права затримувати людей у Вірменії. Вони повинні передати справу вірменським правоохоронним органам. Юристка Гельсінської громадянської асамблеї Ані Чатінян повідомила, що організація направила заяву про злочин до Генпрокуратури Вірменії.

"Генеральна прокуратура Вірменії повідомила, що опрацювала звіт Гельсінської громадянської асамблеї відповідно до своїх процедур. Російська військова поліція на 102-й військовій базі раніше затримувала громадянина Росії у Вірменії за дезертирство в грудні 2023 року", - сказано в повідомленні.

Прем'єр Вірменії Нікол Пашинян у лютому 2024 року відреагував на арешт чоловіка, що трапився у грудні 2023-го. Він заявив, що влада Вірменії розслідує інцидент і "не може миритися з незаконними діями РФ на своїй території".

На полях цьогорічної Мюнхенської конференції за посередництва США відбулася зустріч президента Азербайджану Ільхама Алієва і прем'єра Вірменії Нікола Пашиняна, після якої сторони заявили про досягнення прогресу щодо укладання мирної угоди. Лідери двох держав надали зовнішньополітичним відомствам доручення продовжити контакти та підготувати такий мирний документ.

Вірменія тим часом призупинила свою участь в Організації договору про колективну безпеку.

Росія водночас намагається також використати проросійських діячів у Молдові для дестабілізації демократії та суспільства у цій державі.

Москва хоче, щоб Молдова не вступила до Євросоюзу, пише Інститут вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «Путін зазіхає на суверенітет Вірменії - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути