вівторок, 09 квітня 2024 09:23

Росія може готувати інформаційне поле для вторгнення у Молдову - ISW

Росія може готувати інформаційне поле для вторгнення у Молдову - ISW
Москва намагається посилити проросійські настрої у Молдові. Фото: pixabay.com

Росія намагається використати проросійських діячів у Молдові для дестабілізації демократії та суспільства у цій державі.

Москва хоче, щоб Молдова не вступила до Європейського союзу, пише Інститут вивчення війни (ISW).

Проросійська очільниця автономного регіону Гагаузія Євгенія Гуцул намагається поширювати думку, що молдовський уряд контролюють румунські чиновники.

Під час інтерв'ю російському "Первому каналу" вона заявила, що якщо Гагаузія почне процес відділення від Молдови, реакція буде не тільки з боку молдовського уряду в Кишиневі, але й з Бухареста. Гуцул сказала, що влада Молдови може відповісти на відокремлення Гагаузії "гучними, загрозливими заявами" або ввести війська у регіон.

Вона сказала, що об'єднання Молдови з Румунією буде "смертю" Молдови, молдовської мови та культури. І Гагаузія розпочне процес виходу зі складу Молдови, якщо це станеться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пригожин готував державний переворот у Молдові - Санду

Аналітики вважають, що інтерв'ю Гуцул на державному телебаченню РФ може бути мати на меті створення умов для виправдання потенційної майбутньої російської агресії проти Молдови перед російськомовною та проросійською аудиторією.

У Кремлі свої зусилля у Молдові можуть розглядати як частину ширшого екзистенційного геополітичного конфлікту із Заходом. Міністерство закордонних справ Росії раніше натякали, що західні країни керують політикою національної безпеки уряду Вірменії. Заявляли також, що Фінляндія "втратила свою незалежність у прийнятті зовнішньополітичних рішень" після вступу до НАТО.

Президентка Молдови Майя Санду заявила, що Російська Федерація хоче здійснити держпереворот у країні.

Росія планує захопити аеропорт у Кишиневі і перекинути туди військових, сказав прем'єр-міністр Молдови Дорін Речан.

Росія влаштовує напруження навколо Молдови, переслідуючи дві цілі. Перша – це намагання відволікти європейську громадськість від подій, що відбуваються в Україні, друга – продемонструвати хоч якусь "перемогу" для російського народу, сказали у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

Зараз ви читаєте новину «Росія може готувати інформаційне поле для вторгнення у Молдову - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути