Ексклюзиви
четвер, 24 березня 2022 14:20

Спецтема: Війна Росії проти України

"Путін втратить владу до липня" - що пише про нас світова преса
6

США і країни НАТО непублічно приймають рішення, як реагувати, якщо Росія використає проти України чи Альянсу тактичну ядерну зброю чи іншу зброю масового знищення. А британська The Guardian пише, як виглядає ситуація за місяць після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"США будують плани на випадок непередбачуваних обставин, якщо Росія застосує найпотужнішу зброю", The New York Times, США

Білий дім без зайвого галасу зібрав групу представників національної безпеки, щоб накидати проєкти сценаріїв дій. США та союзники хочуть мати плани на випадок, якщо Володимир Путін буде розчарований відсутністю прогресу в Україні чи захоче попередити Захід проти втручання у війну. На випадок, якщо використає хімічну, біологічну чи ядерну зброю.

Група "Тигр", як її називають, також вивчає кроки у відповідь, якщо Путін вдарить по території НАТО, щоб атакувати конвої, що доставляють зброю та допомогу Україні. Зустрічаючись тричі за цей тиждень на секретних засіданнях, команда також вивчала відповіді, чи Росія прагне поширити війну на сусідні країни, включаючи Молдову та Грузію, і як підготувати країни Європи до напливу біженців у масштабах, небачених за останні десятиліття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США розробляють сценарії, якщо Росія застосує найпотужнішу зброю

Очікується, що ці теми матимуть центральне значення для позачергової сесії НАТО у Брюсселі у четвер, коли президент Джо Байден зустрінеться з лідерами 29 інших країн Альянсу. Вони вперше зустрінуться за зачиненими дверима, їх мобільні телефони і помічники будуть відсутні на зустрічі. Це вперше з того часу, як Путін вторгся в Україну.

У США і НАТО прийшло розуміння, що Росія може використати найпотужнішу зброю у своєму арсеналі, щоб вийти з військового глухого кута

Лише місяць тому такі сценарії здавалися радше теоретичними. Але сьогодні від Білого дому до штаб-квартири НАТО в Брюсселі прийшло визнання, що Росія може використати найпотужнішу зброї у своєму арсеналі, щоб вибратися з військової безвиході.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг у середу наголосив на невідкладності підготовки, вперше заявивши журналістам, що навіть якщо росіяни застосують зброю масового знищення тільки на території України, це може мати "жахливі наслідки" для людей у країнах НАТО. Схоже, він говорив про побоювання, що хімічні чи радіоактивні хмари можуть перейти кордон. Одне з питань у тому, чи буде така побічна шкода розглядатися як "напад" на НАТО, відповідно до статуту Альянсу, що може вимагати спільних військових дій.

Автор: Getty Images
  Президент Байден та інші керівники Америки під час саміту НАТО у Брюсселі
Президент Байден та інші керівники Америки під час саміту НАТО у Брюсселі

Коли Байден у середу прилетів в Європу, то він і Столтенберг попередили про кількість доказів, що Росія насправді готується застосувати хімічну зброю в Україні.

Це питання, з якими Європа не стикалася з часів холодної війни. Але небагатьом з лідерів, які зустрінуться у Брюсселі у четвер, колись доводилося мати справу з такими сценаріями, а багатьом ніколи не доводилося думати про ядерне стримування чи наслідки застосування тактичної ядерної зброї.

Автор: NYT
  Президент Байден прибув у середу до Брюсселя, де зустрінеться з лідерами НАТО
Президент Байден прибув у середу до Брюсселя, де зустрінеться з лідерами НАТО

Сенатор США Джек Рід, який очолює Комітет із збройних сил, заявив у середу, що якщо Путін застосує зброю масового знищення, тобто хімічну, біологічну чи ядерну, то "будуть наслідки", навіть якщо її застосує в Україні. Рід сказав, що радіація від ядерної зброї може проникнути в сусідню країну НАТО та розглядатися як напад на члена НАТО.

Одне з основних питань, над яким працює команда "Тигр" – поріг, який може спонукати Альянс застосувати військову силу в Україні. Байден ясно дав зрозуміти, що він не хоче цього робити, побоюючись, що пряма конфронтація з Росією може вивести конфлікт з-під контролю.

"Це буде Третя світова війна", - зауважив він недавно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США розробляють сценарії, якщо Росія застосує найпотужнішу зброю

Чиновники вважають, що шанси на те, що Путін вдасться до ядерної зброї, невеликі. Але постійний потік нагадувань Росії, що вона має арсенал напоготові і може використовувати його у відповідь на все, що сприймає як "екзистенційну загрозу", привело Вашингтон у стан підвищеної готовності.

Високий представник адміністрації Байдена сказав, що розвідувальні служби США і НАТО не бачили наразі жодних дій зі сторони російських військових, які передбачали б підготовку до застосування ядерної зброї. Але він сказав, що під час внутрішніх дискусій представники адміністрації закликали до обережності, бо на карту поставлено більше, ніж просто Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Такого не бачили з часів Другої світової" - у НАТО шоковані розмахом війни в Україні

"Якщо Путін навмисно завдасть удару по країні НАТО, то він не лише спрямує сили Альянсу на Росію, а й, ймовірно, зіткнеться з військами НАТО на території України", - заявив міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс.

"Місяць опісля: як розверталася трагедія в Україні", The Guardian, Велика Британія

24 лютого, незадовго до світанку, Путін виступив з телезверненням. В його попередніх виступах було дедалі більше зловісних тирад про Україну. Тепер настала кульмінація – оголошення того, що російський президент евфемістично назвав "спеціальною військовою операцією". Метою, за словами Путіна, була "демілітаризація та денацифікація" України.

За кілька хвилин після цього було випущено ракети по Києву, Харкову та інших містах України. Для українців, які прокинулися під звуки вибухів, а потім для мільйонів людей у світі, які прокинулися від новин про рішення Путіна, першою реакцією був шок.

Навіть ті у Києві, які провели останні тижні, репетируючи, що робити у разі нападу РФ, були приголомшені, коли вторгнення стало реальністю.

Автор: Getty Images
  Рятувальники втішають евакуйованого жителя біля будинку, що горить у Києві
Рятувальники втішають евакуйованого жителя біля будинку, що горить у Києві

Незабаром по всій країні були виставлені імпровізовані блокпости, стікалися добровольці, щоб записатися до загонів територіальної оборони, і навіть деякі пенсіонери почали робити коктейлі Молотова. Водночас мільйони людей, переважно жінок і дітей, втекли на захід України або перетнули кордон до сусідніх країн ЄС.

У перші дні війни було відчуття, що сталося щось жахливе і доленосне, що безповоротно змінить контури світових справ, але також і плутанина у тому, як це може виглядати, і що означає для майбутнього України, Росії, Європи та світу.

Автор: NYT
  Залишки торгового центру Retroville після російського бомбардування у Києві
Залишки торгового центру Retroville після російського бомбардування у Києві

Цього четверга путінське вторгнення досягло місячної позначки, і деякі з питань отримали відповіді.

У міжнародному співтоваристві точаться суперечки, наскільки твердою має бути лінія щодо Росії, і де прірва між моральним зобов'язанням підтримувати Україну та потенційною провокацією Москви на подальшу ескалацію, оскільки вперше з початку 1980-х Путін не виключив можливості застосування ядерної зброї.

Початковий план Росії був у тому, що операція буде версією анексії Криму з встановленням російського маріонеткового режиму в Києві. План заснований на шокуючих помилкових даних про Україну

Початковий план Росії полягав у тому, що її операція буде свого роду трохи кривавішою версією анексії Криму 2014 року, зі знищенням вогнищ опору, а потім встановленням контролю над російським маріонетковим режимом у Києві. План міг бути заснований лише на шокуючих помилкових даних про настрої в Україні та стан її армії.

Швидкий наступ на Київ захлинувся і вилився у запеклі бої на його околицях. Спроби взяти Харків та інші міста на сході були відбиті, росіяни зазнали великих втрат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Людоїдська тактика" - окупанти почали воювати по-іншому

Навіть у тих небагатьох містах, де росіяни безкровно встановили контроль, на півдні країни їхні війська зіштовхуються з розгніваними натовпами і не досягли особливих успіхів у колабораціонізмі місцевих політиків.

"Вони роками брехали собі, що люди в Україні нібито чекають на прихід Росії. Вони не знайшли колабораціоністів, які б віддали місто та владу загарбникам", - заявив президент Зеленський в одному зі своїх відеозвернень.

Думка, що тактика Росії в Сирії буде морально неприйнятною для Кремля, враховуючи споріднені зв'язки росіян з українцями, виявилася наївною

Відсутність успіху призвела до похмурішої фази війни. Думка, що тактика, використана Росією в Сирії, буде морально і політично неприйнятною для російського керівництва, враховуючи споріднені зв'язки між мільйонами росіян і українців, швидко виявилася наївною. Росія виявила готовність піддати Маріуполь, Харків та інші російськомовні міста жорстокому артилерійському та повітряному обстрілу.

В Україні, серед душевного болю та кровопролиття, народжується нове почуття національної ідентичності. Навіть попри те, що загроза знищення держави російськими військовими не зникла. Країна, де було багато різних уявлень про те, що означає бути українцем, знайшла спільну ідею, навколо якої можна об'єднатися.

Автор: Getty Images
   Дитина плаче, коли прощається з матір'ю на львівському вокзалі
Дитина плаче, коли прощається з матір'ю на львівському вокзалі

Жахливі історії жителів Маріуполя, яким вдалося втекти, роблять заяви Путіна, що його напад спрямований на захист російськомовних від київського "геноциду", дедалі більш збоченими.

У 2014-му Маріуполь був розколотий між проросійськими та проукраїнськими силами, у ньому були запеклі вуличні бої. Але відтоді його відремонтувала і упорядкувала українська влада. Жах, в якому його мешканці живуть як заручники протягом останніх тижнів, це трагедія, про яку згадуватимуть десятиліттями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Морять голодом, не лікують і "пропонують" роботу на Сахаліні - як росіяни поводяться з депортованими в РФ українцями

Для кривавої військової кампанії Росії, що застопорилася, мабуть, немає можливості для гідного відступу чи мирної угоди, яку можна було б подати як перемогу. Але також немає чіткого шляху до військової перемоги, крім інтенсифікації повітряних бомбардувань, щоб знищити Україну, а не підкорити її.

Зрозуміло, рішення Путіна безповоротно змінило Росію і Україну. Путін будував свою політичну привабливість на забезпеченні стабільності та економічного прогресу, і навіть останнім часом любив порівнювати своє правління з буремними 1990-ми. Але йому вдалося відтворити цю нестабільність за лічені тижні, коли літаки перестають літати, західні бренди втікають з країни, а рубль падає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Туреччині сказали, чи передадуть Україні новітні комплекси ППО

На відміну від 2014 року, коли частина міжнародної громадської думки змирилася з російськими наративами про анексію Криму, тепер дії Росії настільки гидкі, що Кремль не має захисників у світі. Російські еліти були приголомшені силою та розмахом санкцій Заходу, а також швидкістю, з якою погіршився політичний клімат удома.

Важко сказати, чи знаменує війна початок кінця Путіна та його системи чи початок довгого періоду, набагато похмурішого, ніж те, що було раніше.

До будь-якого результату, який можна було б вважати перемогою України, ще теж далеко, але з кожним днем дедалі більше українців вірять, що перемога можлива

Україна зазнала жахливих втрат за останній місяць, але мало хто очікував, що за чотири тижні кампанія Росії проти сусіда принесе Путіну так мало результатів. До будь-якого результату, який можна було б вважати перемогою України, ще теж далеко, але з кожним днем дедалі більше українців вірять, що така перемога можлива.

"Путін під загрозою державного перевороту зі сторони ФСБ", The Times, Велика Британія

"Хаос і невдоволення через російське вторгнення в Україну наростають у рядах ФСБ. Агенти незабаром можуть збунтуватися проти Путіна", - заявив активіст російської організації "ГУЛАГУ-НЭТ" Володимир Осєчкін з посиланням на анонімне джерело у ФСБ.

Путін обвинувачує ФСБ у поразках Росії під час вторгнення в Україну. І навпаки агенти цієї спецслужби дедалі більше розчаровуються в санкціях, які Захід вводить щодо РФ. Осечкін каже, що в рядах ФСБ наростає гнів проти Путіна.

Осечкін процитував анонімне джерело у ФСБ, яке вважає, що становище Путіна в Кремлі стає дедалі більш нестабільним. Він також сказав, що високі співробітники спецслужби жалілися на санкції, які стосуються їх безпосередньо, бо "вони більше не їздитимуть у відпуски в свої будинки в Італії та не водитимуть своїх дітей у Діснейленд".

Автор: Getty Images
  Штаб-квартира ФСБ у Москві. Агентів ФСБ називають «новою знаттю» Росії
Штаб-квартира ФСБ у Москві. Агентів ФСБ називають «новою знаттю» Росії

Офіцерам ФСБ платять значно більше, ніж середньостатистичним росіянам, а сам Путін був директором ФСБ з 1998 по 1999 рік.

"Протягом 20 років Путін створив стабільність у Росії. Працівники ФСБ, міліціонери, прокурори - це люди в системі, які жили дуже добре. Агенти ФСБ не хочуть повертатися в СРСР і дедалі більше розчаровуються", - каже Осєчкін.

З кожним тижнем, впродовж якого триває війна, зростає ймовірність бунту зі сторони російських силовиків

"З кожним тижнем, протягом якого триває війна, зростає ймовірність бунту зі сторони силовиків. Кажуть, можливий навіть державний переворот зі сторони спецслужб", - каже Осєчкін.

Він пояснив, що його інформатор був начальником одного з аналітичних відділів спецслужб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія придушуватиме протести у Херсоні "великим терором" - ЗМІ

Це не перші повідомлення, що Путіна можуть усунути від влади силоміць. У неділю політолог Олександр Адлер, особисто знайомий з деким з путінського оточення, заявив, що провали російського вторгнення в Україну та невиліковна хвороба Путіна мають призвести до того, що Путін втратить владу.

Адлер заявив, що Путіна мали усунути голова Служби зовнішньої розвідки Сергій Наришкін, міністр оборони Сергій Шойгу та посол Росії у Ватикані Олександр Авдєєв. Приводом начебто мали стати проблеми зі здоров'ям російського лідера.

Путін серйозно хворий, у нього найкращі лікарі, але є психічні зміни, і він стає дедалі більш імпульсивним

"Медицина зробила великий крок уперед. У Путіна найкращі лікарі. Він приймає близько 10 ліків на день, і коли з'являється на публіці, то не показує, що хворий. Руки тоді зовсім не трясуться. Але є психічні зміни. Він стає дедалі більш імпульсивним", - сказав Адлер.

Політолог також стверджує, що витік інформації про хворобу Паркінсона Путіна мала організувати "людина, близька до президента Росії".

Адлер припускає, що Наришкін, Шойгу та їхні люди вже готують російську громадську думку до того, що це станеться. За його словами, Путін не буде президентом Росії до липня. Його кінець буде скріплено невдачами російського вторгнення в Україну. Його може замінити у Кремлі Наришкін.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, чи можливий міжнародний трибунал над військовим злочинцем Путіним та рештою верхівки Росії. А також про те, хто такі олігархи, і як сформувався їхній прошарок за правління Путіна.



Зараз ви читаєте новину «"Путін втратить владу до липня" - що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути