середа, 15 січня 2020 14:25

Путін хоче закріпити на законодавчому рівні перевагу конституції РФ над міжнародним правом

Путін хоче закріпити на законодавчому рівні перевагу конституції РФ над міжнародним правом
Поправки повинні винести на всенародне голосування. Фото: warsh.livejournal.com

15 січня під час оголошення послання Федеральним зборам РФ Володимир Путін запропонував внести зміни до конституції країни.

Йдеться про те, що на території Росії конституція фактично повинна мати пріоритет над міжнародним правом.

"Вважаю, що настав час внести в основний закон країни деякі зміни, які прямо гарантують пріоритет конституції РФ в нашому правовому просторі. Це означає, що вимоги міжнародного законодавства і договорів, а також рішення міжнародних органів можуть діяти на території Росії тільки в тій частині, в якій не тягнуть за собою обмеження прав і свобод людини і громадянина та не суперечать нашій конституції", – сказав Путін.

Також для осіб, які обіймають "критично важливі для забезпечення безпеки країни" посади (голови суб'єктів Федерації, члени Ради Федерації, депутати Державної думи, голова уряду, його заступники, федеральні міністри, керівники інших федеральних органів, а також судді), закріпити норму, що вони не повинні мати іноземне громадянство, вид на проживання або інший документ, що дозволяє постійно проживати на території іншої держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меркель підтримала будівництво "Північного потоку-2"

Для потенційних кандидатів у президенти Росії пропонується закріпити вимогу жити на території РФ не менше 25 років, а також відсутність іноземного громадянства або дозволу на проживання в іншій державі, причому не тільки на момент участі у виборах, але й хоч коли б було раніше.

Поправки до конституції РФ, запропоновані в ході послання Путіна Федеральним зборам, повинні винести на всенародне голосування.

Путін був президентом з 2000-го по 2008 рік, потім 4 роки – прем'єр-міністром. 2008 року Держдума РФ ухвалила поправку до конституції про збільшення президентського терміну з чотирьох до шести років. 2012 року Путін пішов на третій, шестирічний, термін. 2018 року він знову виграв вибори.

Зараз ви читаєте новину «Путін хоче закріпити на законодавчому рівні перевагу конституції РФ над міжнародним правом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути