вівторок, 09 лютого 2021 06:30

Президента США обрав парламент

Президента США обрав парламент
Джон Квінсі Адамс – шостий президент США / Wikipedia

9 лютого 1825-го Палата представників обрала президентом США Джона Квінсі Адамса. Оскільки жоден кандидат в президенти не отримав більшості голосів вибірників на виборах 1824-го, то нижня палата парламенту обрала главу Білого дому. Адамс, загалом, отримав менше голосів американців, ніж його конкурент Ендрю Джексон, проте став президентом. Він був сином Джона Адамса - другого президента Америки.

На виборах 1824 року для обрання президентом потрібен був 131 голос вибірників, що становить більше, ніж половину з 261 голосу. Хоча це не мало значення до результату виборів, голоси населення теж вперше порахували на цих виборах. Джексон отримав 99 голосів вибірників і 153,5 тис. голосів населення. Адамс 84 голоси вибірників і 108,7 тис. голосів виборців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сенат США розглядатиме імпічмент Трампу цього тижня

Державний секретар Вільям Кроуфорд, котрий переніс інсульт перед виборами, отримав 41 голос вибірників. Генрі Клей з Кентуккі - 37 голосів вибірників.

Відтак, за конституцією, визначити результат виборів мали депутати нижньої палати парламенту. У 12-ій поправці йшлося, що в разі відсутності більшості голосів вибірників, в Палаті представників будуть голосувати щодо трьох кандидатів, які набрали найбільшу кількість голосів.

Генрі Клей використав свій вплив для обрання Адамса. Клей і Адамс були членами вільної коаліції в Конгресі, яка до 1828-го стала відома як республіканці. Водночас прихильники Джексона пізніше були організовані в Демократичну партію.

9 лютого 1825-го Палата представників обрала Адамса президентом. Потім він призначив Клея на високу посаду держсекретаря. Джексон і його прихильники висміяли це призначення як виконання корумпованої угоди.

Президентство Адамса було здебільшого безрезультатним. Так звана корупційна угода переслідувала його впродовж всього терміну правління. У 1828-му він програв на виборах Ендрю Джексону.

Зараз ви читаєте новину «Президента США обрав парламент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути