неділя, 30 вересня 2018 22:26

Президент Сербії попросив допомоги у Путіна

Президент Сербії попросив допомоги у Путіна
Вучич просить допомоги у Путіна. Фото: ИА Regnum

Президент Сербії Александар Вучич звернеться за допомогою до російського лідера Володимира Путіна через ситуацію з Косово.

"Ми поговоримо про всі важливі питання для Сербії, звичайно, пріоритетом буде ситуація в Косово і Метохії. Ми повідомимо президенту Путіну про все, що відбувається, і будемо просити його про підтримку на всіх міжнародних форумах, будемо просити поради", - заявив Вучич.

Він пообіцяв, що зробить все можливе для збереження миру на Балканах.

Росія поки не поспішає в питанні підтримки Сербії. Про це повідомив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков в інтерв'ю радіостанції "Говорить Москва".

За його словами, спочатку повинні відбутися переговори між лідерами двох країн.

Зустріч Вучича та Путіна очікується 2 жовтня в Москві.

Водночас Міноборони Росії повідомило, що на початку жовтня російські та сербські військові льотчики проведуть спільні навчання на території Сербії. У навчаннях задіють російські винищувачі МіГ-29 і вертольоти Мі-8. Всього до 10 одиниць авіаційної техніки.

Під час маневрів льотчики виконають перехоплення повітряних цілей, відпрацюють елементи повітряного бою, фігур складного та вищого пілотажу, тактичного удару по наземних цілях, а також завдання десантування та пошуково-рятувального забезпечення. Навчання триватимуть з 1 по 5 жовтня.

Як відомо, 29 вересня президент Сербії наказав привести в стан повної бойової готовності збройні сили країни. Це сталося після того, лідер Косова Хашим Тачі за штурвалом поліцейського катера в супроводі 60 спецназівців об'їхав водосховище Газіводе, яке є ключовим енергетичним об'єктом на півночі автономного сербського краю.

Інцидент стався на тлі розмов про обмін територіями між Сербією і Косово.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сербія і Косово заговорили про зміну кордонів

Раніше президент Сербії Александар Вучич висунув ідею розділу Косово, яке проголосило незалежність від Сербії в 2008 році. Сценарій, що обговорюється найчастіше, передбачає визнання півночі Косово частиною Сербії. Ще одна можливість полягає в тому, що до Косова може приєднатися в основному албанська етнічна частина Південної Сербії.

На початку серпня Сербія і Косово звинуватили одне одного в зазіханнях на північні регіони. У Белграді застерігали, що сили безпеки Косова за підтримки США планують таємне вторгнення на непідконтрольну їм північ Косова, де проживає значна частина сербів. У Пріштині ж мають інформацію, що Сербія планує в односторонньому порядку проголосити сербську автономію на півночі Косова.

Зараз ви читаєте новину «Президент Сербії попросив допомоги у Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути