середа, 21 липня 2021 16:39

Порахували, скільки дітей осиротіли через Cоvid-19

Порахували, скільки дітей осиротіли через Cоvid-19
Дослідники вивчили дані про смертність з 21 країни / Getty Images

Згідно з новим дослідженням, приблизно 1,5 млн дітей утратили батьків через Covid-19 і виростуть глибоко травмованими, якщо їм не нададуть допомогу.

Коронавірус назвали прихованою пандемією сирітства після того, як виявили, що мільйони молодих людей утратили матір, батька чи того, хто їх заміняв. Про це пише журнал The Lancet.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вагітним дозволили вакцинуватися від Covid-19: в якому триместрі краще

Дослідники використовували моделювання, яким раніше підрахували кількість дітей, осиротілих через СНІД та інші захворювання. Проаналізували дані про смертність із 21 країни, на які припадає 77% усіх випадків смертей від коронавірусу у світі.

Аналіз показав, що принаймні 1,13 млн дітей утратили батьків або бабу-діда через вірус. З них 1,042 млн втратили матір чи батька, або обох. Загалом 1, 562 млн втратили одного з батьків або турботливого старшого родича.

Перу, Південна Африка й Мексика - країни, де діти найчастіше втрачали основного опікуна. За ними слідують Бразилія, Колумбія, Іран, США й Росія. Майже в кожній країні чоловіки частіше заражалися, ніж жінки, особливо, якщо були середнього віку чи старше. Загалом, батьків утратили вп'ятеро більше дітей, ніж матерів.

У світі кожні 12 сек. дитина втрачає опікуна через COVID-19. Діти-сироти, яких у світі до пандемії було приблизно 140 млн, стикаються з підвищеним ризиком проблем із психічним здоров'ям, бідністю і фізичним, емоційним і сексуальним насильством.

Дані про надлишкові смертності під час пандемії не є доступними для всіх країн, які брали участь у дослідженні. Це означає, що результати можуть бути вищими. Багато чинників свідчать, що справжня кількість постраждалих дітей може бути в кілька разів більшою.

З 21 липня у Франції почали діяти заборони на відвідування кінотеатрів, музеїв, театрів, стадіонів та інших масових заходів без Covid-сертифіката.

Зараз ви читаєте новину «Порахували, скільки дітей осиротіли через Cоvid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути