Ексклюзиви
вівторок, 26 березня 2024 13:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Попри санкції ООН: Путін міняє нафту на зброю КНДР

Попри санкції ООН: Путін міняє нафту на зброю КНДР
Росія попри санкції ООН постачає нафту до КНДР. Фото: eastnews.ua

Росія попри санкції ООН почала постачати нафту до КНДР.

Кремль зміцнює зв'язки з авторитарною державою, повідомляє Financial Times із посиланням на супутникові знімки, які надав Королівський Об'єднаний інститут оборонних досліджень (RUSI). Щонайменше п'ять північнокорейських танкерів вирушили за нафтопродуктами з порту "Східний", який знаходиться на Далекому Сході РФ.

"Постачання розпочалися 7 березня. Вони стали першими задокументованими прямими морськими поставками з Росії після того, як Рада безпеки ООН запровадила суворе обмеження на передачу нафти у 2017 році. Таке рішення було прийнято у відповідь на випробування ядерної зброї у Північній Кореї. Ці поставки нафти є повномасштабною атакою на режим санкцій, який зараз перебуває на межі краху", - прокоментував колишній координатор групи ООН, яка стежить за санкціями проти КНДР Г'ю Гріффітс.

Супутникові знімки підтвердили, що два судна вирушили з порту "Східний" до порту "Чонджін" у КНДР, де, імовірно, розвантажилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС хоче позбавити Путіна ще одного джерела доходів

"Судна на російських терміналах є одними з найбільших за вантажністю у флоті Північної Кореї. Вони постійно заходять і виходять з порту. Деякі з цих суден не повинні навіть заходити в іноземні порти, не кажучи вже про те, щоб брати участь у поставках нафти", - пояснив науковий співробітник RUSI Джозеф Бірн.

Поставки на тлі постачання КНДР тисяч контейнерів зі снарядами до РФ. Вони допомогли Росії у війні проти України. Порт "Східний" також використовувався як хаб для російських кораблів, що беруть участь у торгівлі зброєю між країнами.

"Те, що ми бачимо зараз, - явний бартерний обмін зброї на нафту, що відкрито суперечить санкціям, які президент РФ Володимир Путін підписав особисто. Це ілюструє траєкторію розвитку Росії за останні роки від міжнародного спойлера до держави поза законом", - зауважив Гріффітс.

Речник Кремля Дмитро Пєсков тим часом відмовився коментувати такі дії Москви.

"Поки точаться дебати про ефективність санкцій ООН, ми бачимо, що почало відбуватися. Північній Кореї це надає значний поштовх", - наголосив один із експертів.

Старший науковий співробітник південнокорейського державного Інституту стратегії національної безпеки Го Мьонг Хюн підкреслив, що прямі поставки нафти та нафтопродуктів з РФ до Північної Кореї значно сприятимуть стабілізації північнокорейської економіки.

"Протягом останніх 7 років Пхеньян був змушений платити високу надбавку за необхідні йому нафтопродукти, оскільки покладався на складну і дорогу мережу кримінальних посередників і перекидання нафти з судна на судно в морі. Але тепер країна забезпечила собі стабільне постачання нафти або з великою знижкою, або, як прямої оплати за озброєння, яке вона постачає до Москви. Це вивільнить ресурси для збройних сил Північної Кореї та її ядерної програми", - підсумував експерт.

Президент Франції Еммануель Макрон розпочав 26 березня триденний візит у Бразилію. Політик намагатиметься переконати лідера країни Луїса Інасіо Лулу да Сілву стати на бік України у питанні протистояння з Росією.

Зараз ви читаєте новину «Попри санкції ООН: Путін міняє нафту на зброю КНДР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути