вівторок, 26 березня 2024 10:19

Спецтема: Війна Росії проти України

Макрон поїхав переконувати президента Бразилії стати на бік України

Макрон поїхав переконувати президента Бразилії стати на бік України
За словами французьких офіційних осіб, Макрон розглядає Бразилію як ключового гравця серед країн, що розвиваються. Фото: eastnews.ua

Президент Франції Еммануель Макрон розпочав 26 березня триденний візит у Бразилію.

Політик намагатиметься переконати лідера країни Луїса Інасіо Лулу да Сілву стати на бік України у питанні протистояння з Росією, пише Bloomberg.

"Бразилія є одним із ключових гравців серед країн, що розвиваються. Лула досі намагався позиціонувати свою країну як нейтральну державу, яка може підтримувати зв'язки як із РФ, так і з Україною. Макрон же став одним із найактивніших політиків у питанні повномасштабної війни, попереджаючи західних союзників про те, що президент Росії Володимир Путін становить екзистенціальну загрозу для Європейського Союзу", - сказано в матеріалі.

Зі свого боку Лула да Сілва хоче, аби Макрон припинив свою опозицію до угоди про вільну торгівлю ЄС із південноамериканським блоком Меркосур (Аргентина, Бразилія, Уругвай і Парагвай). Переговори щодо цього тривають понад 20 років, але дискусії зупинилися п'ять років тому на тлі нових європейських екологічних вимог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Бразилії, який на боці Путіна, хоче зустрітися із Зеленським

Макрон розглядає Бразилію як ключового гравця серед країн, що розвиваються, особливо з огляду на те, що на ротаційній основі вона головує в групі країн G-20, куди входять найбільші економіки світу.

Бразилія вважає, що обидві сторони поділяють провину за війну в Україні. Французький лідер робить ставку на те, що його розбіжності з Лулою щодо вторгнення РФ можуть бути зменшені.

"Лула неодноразово відкидав ідею озброєння України, стверджуючи, що стратегія США і ЄС підриває перспективу переговорів. Позиція Бразилії значною мірою резонує на Глобальному Півдні, який відноситься до країн з економікою, що розвивається", - йдеться у повідомленні.

Раніше президент Бразилії заявив, що Сполучені Штати Америки повинні припинити "підігрівати" війну в Україні.

Якщо Вашингтон припинить говорити про продовження війни, світу вдасться "переконати" російського та українського президентів сісти за стіл переговорів, вважає він.

Лула намагався позиціонувати себе як потенційного мирного посередника між Москвою та Києвом, стверджуючи, що деякі країни повинні залишатися "нейтральними", якщо ми хочемо досягти миру.

Зараз ви читаєте новину «Макрон поїхав переконувати президента Бразилії стати на бік України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути