середа, 26 серпня 2009 09:46

Спецтема: Волинська трагедія - 1943

Поляки вважають українців жорстокішими за німців і росіян (Опитування)

Поляки вважають українців жорстокішими за німців і росіян (Опитування)

Німці були головними ворогами поляків у Другій світовій війні і вони завдали їм найбільших страждань. Але опитані напередодні річниці початку Другої світової війни поляки кажуть, що в них найгірші спогади про контакти з українцями, пише Gazeta Wyborcza.

Поляки під час війни близько "познайомилися" з німцями (пам'ять про ці зустрічі зберегли 49% респондентів), росіянами (41 %), євреями (32 %) і українцями (15 %).

Найважчими виявилися спогади про українців - під впливом "чистки" на Волині, де в 1943 році загинули десятки тисяч українців і поляків (про це знає близько 57 % поляків). Менше поганих спогадів про головного супротивника - Німеччину. Трохи краще, але також переважно погано, згадують росіян.

"Німці, коли бачили ікону, то забирали її, а росіяни нищили", - згадують опитані респонденти.

Соціолог Петро Квятковський розповідає про стереотипи: "Українець - іноді жорстокіший, ніж німець. Хтось пригадав прив'язування людей до дерева, де було осине гніздо. Росіяни мають неоднозначну роль. З одного боку, як гвалтівники, грабіжники, вбивці, азіатські варвари. Поляки описують росіян, як тих, хто стріляв у дзеркало, бо думав, що хтось зі своїх атакує. З іншого боку, російські солдати були веселими", - додає він.

Образ росіян неоднозначний, тому що поляки трактують їх частково як жертв Сталіна - чинили зло, але і зазнавали зла.

Чому контакти з українцями пам'ятають сьогодні гірше, ніж із німцями? З німцями було примирення, все було сказано. З українцями інакше, пояснює газета. По-перше, відрізнялася точка зору на солдатів Радянського Союзу, яких деякі українці розглядали як визволителів. По-друге, різне ставлення до німців було через те, що деякі українці покладали на них надії на незалежність. По-третє, стереотип жорстокого українця зміцнювала комуністична пропаганда, яка зображала бандерівців як звірів; вони ж перебували у трагічному становищі боротьби з поляками, росіянами і німцями.

Видання наводить слова Аскольда Єроміна, заступника редактора газети "Високий Замок".

"Той факт, що негативна пам'ять все ще жива, доводиться недавнім шумом навколо ходи шляхом Бандери. В Україні вона була незначною подією. У Польщі ж це була важлива новина, на яку відреагував уряд".

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Поляки вважають українців жорстокішими за німців і росіян (Опитування)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

74

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути