Ексклюзиви
вівторок, 25 серпня 2009 17:28

У Гданську Путін говоритиме про напад на Польщу в 1939 році - ЗМІ

У Гданську Путін говоритиме про напад на Польщу в 1939 році - ЗМІ

Польська преса активно коментує запланований на 1 вересня візит до своєї країни прем"єр-міністра Росії Володимира Путіна. Найбільше журналістів цікавить, що скаже Путін, коли приїде до Польщі.

Наприклад, газета "Dziennik" запитує, чи може Путін сказати, що пакт Молотова-Рібентропа було підписано, тому що Росія боялася нападу Польщі і Німеччини, "адже фільм, де так вважають автори, показували в суботу по російському телеканалу "Вести"

Заступник міністра закордонних справ Анджей Кремер на прохання "Dziennik" оцінив фільм як "незрозумілі прояви нервозності російської сторони" і "відсутність тверезості в оцінці історії". Мовляв, росіяни нервують внаслідок непевності - готуються спростовувати твердження, що в 1939 році Росія провела спільно з Німеччиною вторгнення до Польщі.

"Якби Путін під пам"ятником захисникам Вестерплатте (острів у Гданську. - ред.) сказав:" Вибачте за те, що коли ми були союзниками нацистів, ми встромили вам ніж у спину. І що стріляли у польських офіцерів у Катині, тоді шлях до примирення Польщі і Росії був би відкритим. Але цього Володимир Путін швидше за все, нам не скаже," - пише видання "Newsweek".

Газета "Rzeczpospolitа" вважає, що Путін погодився приїхати для того, щоб поговорити про історію. Виданню відомо, що він хоче "публічно підтримати брехню сталіністів і радянську пропаганду, розраховану на мовчання тих представників влади зі Сходу і Заходу, які звикли говорити тільки про терор нацистів"

У неділю відзначали річницю підписання Пакту Молотова-Рібентропа, який було укладено між Німеччиною і Радянським союзом 70 років тому. Відтоді Росія чинить опір спробам з боку політиків у країнах Балтії і в Україні, як зазначає The Guardian, переглянути історію, зокрема, прирівняти сталінізм до нацизму.

За матеріалом Gazeta Wyborcza

Зараз ви читаєте новину «У Гданську Путін говоритиме про напад на Польщу в 1939 році - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути