вівторок, 25 серпня 2009 13:25

The Guardian: Україну тримають "під крилом" Росії за рахунок історії

The Guardian: Україну тримають "під крилом" Росії за рахунок історії

Росія чинить опір недавнім спробам з боку політиків у країнах Балтії і в Україні прирівняти сталінізм до нацизму.

Про це пише впливова британська газета "The Guardian"у статті, присвяченій 70-ій річниці підписання Пакту Молотова-Рібентропа. У матеріалі видання засуджує епоху сталінізму.

Газета зазначає, що дехто з політиків колишнього радянського блоку заявили про те, що Радянський Союз і нацистська Німеччина вели себе однаково цинічно щодо своїх сусідів, а для прикладу наводять Пакт.

Звертаючи увагу на радянські злочини в Україні, Президент Віктор Ющенко витратив багато енергії насамперед на Голодомор 1932-33 років. Натомість президент Росії Дмитро Медведєв відреагував на послаблення контролю Росії над самопроголошеною зоною її "привілейованих інтересів" розриванням відносин з Україною на початку цього місяця і створенням комісії з історії "для боротьби з кроками, які намагаються порушити історичну єдність країни", вважає автор.

Важливим методом підтримання України "під крилом" Росії є перешкоджання формуванню сильної української національної ідентичності шляхом збереження контролю над найважливішим інструментом національно-державного будівництва: історією.

Дійсно, нав"язлива увага Росії до історії є мовчазним визнанням того, що Україні і в майбутньому вона може запропонувати мало позитиву. Медведєв дав зрозуміти, що він хотів би, щоб наступний український лідер, якого буде обрано на президентських виборах у січні, тримав язик за зубами щодо таких обставин.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «The Guardian: Україну тримають "під крилом" Росії за рахунок історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути