субота, 25 листопада 2017 06:06

Показали, як відбувається адаптація дітей, котрі воювали за ІДІЛ

ІДІЛ масово залучав до своїх військових операцій дітей. Вони грали роль ледь більшу, ніж "гарматне м'ясо". Аби допомогти жертвам пропаганди повернутися до нормального життя, в Сирії створили центр анти-терористичної ідеології

Про те, як проходять реабілітацію підлітки та дорослі, розповіли CNN.

Сирійській центр анти-терористичної ідеології відкрився кілька тижнів тому. Знаходиться в місті Мареа в столичній провінції Алеппо.

Об'єднав активістів, учених, імамів, лідерів громад. Має на меті переконати прихильників ІДІЛ відмовитися від екстремістських ідей.

Автор: Кадр з відео CNN
  Колишні терористи сидять в приміщеннях, схожих на шкільні класи.
Колишні терористи сидять в приміщеннях, схожих на шкільні класи.

Реабілітаційний центр нагадує школу. В класах – парти в 5 рядів. Учням читають лекції і проводять з ними бесіди. Але є різниця: на вікнах – решітки, у подвір'ї – військова техніка. Організація контролюється турецькими та опозиційними сирійськими військовими.

Автор: Кадр із відео CNN
  Вихованцям читають лекції про свободу, права людини, справедливість та взаємотерпимість
Вихованцям читають лекції про свободу, права людини, справедливість та взаємотерпимість

Турція допомогла вибити терористів із частини регіону, відновила школи, сприяла налагодженню мирного життя.

"Найбільш загрозливою є ідеологія ІДІЛ. Ми намагаємося навчити вихованців, що найбільш цінні речі – це свобода і права людини", - говорить керівник центру Гусейн Нассер.

Колишнім терористам пояснюють, що головне в мусульманському суспільстві – це справедливість та взаємотерпимість. Приводять приклади з історичного минулого.

Автор: CNN
  Заклад схожий на школу, але на вікнах решітки, а на вулиці - військова техніка.
Заклад схожий на школу, але на вікнах решітки, а на вулиці - військова техніка.

Серед мешканців центру - 14-річний Халіл. Півтора роки тому втік з дому, аби воювати за Ісламську державу. Він наймолодший з групи, яку відвідує.

Хлопець – "затриманий 2-го класу", активний учасник бойових дій. Інші члени його групи – вихідці зі Східної Європи та Азії, "затримані 3-го класу".

Халіл соромиться свого минулого, не може пояснити, що його примусило взяти в руки зброю. "Я хотів йти лише вперед. Нема шляху до відступу", - видушує із себе скупі речення. Говорить, що на передовій були всі хлопці його віку.

Бойовики рекрутували хлопця, коли загинули його обидва старші брати. Халіл та ще група дітей були ледь більше, ніж "гарматним м'ясом". В перший день хлопець отримав поранення в траншеї в груди. Бойовики відпустили додому. Через тиждень вирішив повернутися в бій.

"Мати плакала і говорила не йти, але я нічого не відповідав", - згадує підліток.

За кілька днів отримав друге поранення – в ногу. Після ран залишилися темні шрами.

Говорить, що не боявся померти і не хотів жити. "В ІДІЛ говорили про небеса", - говорить хлопець.

Халіл палить цигарки на рівні з дорослими. Це нагадує прояв підліткової непокори. Така мирна боротьба з системою – набагато краще, ніж війна зі зброєю в руках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики похизувались, як діти вчаться стріляти зі зброї

У мережі з'явилося відео братської могили, в котрій поховані рештки тисячі полонених, розстріляних бойовиками ІДІЛ. Очевидці переповідають, що терористи привозили людей до вирви і розстрілювали, а декого кидали туди живим. Вирва знаходиться в районі другого за величиною іракського міста Мосул. Воно тривалий час залишалося фортецею бойовиків і було звільнене в липні після 9-місячної облоги.

Зараз ви читаєте новину «Показали, як відбувається адаптація дітей, котрі воювали за ІДІЛ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути