четвер, 07 вересня 2023 08:48

Поета заарештували за крадіжку "Мони Лізи"

Поета заарештували за крадіжку "Мони Лізи"
Арешт Гійома Апполінера / Getty Images

7 вересня 1911-го французького поета Гійома Аполлінера заарештували і ув'язнили за підозрою в крадіжці "Мони Лізи" Леонардо да Вінчі з Лувра в Парижі.

31-річний Аполлінер був відомий радикальними поглядами і підтримкою крайніх авангардних течій в мистецтві. Він народився в Римі та виріс в Італії. З'явився в Парижі в 20 років і швидко влився в міське богемне середовище. Його перша збірка віршів "Гниючий чарівник" з'явився в 1909-му, далі збірник розповідей в 1910-му.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На аукціоні "Сотбіс" продаватимуть російський живопис (ФОТО)

Прихильник кубізму, опублікував книгу "Художники-кубісти" в 1913-му. У тому ж році свою найбільш шановану книгу "Алкоголь", де використав різні поетичні форми і традиції, щоб відобразити повсякденну вуличну мову. У 1917-му для своєї експериментальної п'єси "Груди Тіресія" ввів термін "сюрреалізм".

Загадкове походження і радикальні погляди Аполлінера змусили владу розглядати його як небезпечного іноземця та головного підозрюваного в крадіжці "Мони Лізи", яка сталася 22 серпня. Ніяких доказів його причетності до злочину не було, і через п'ять днів Аполлінера звільнили.

Два роки по тому колишнього працівника Лувру Вінченцо Перуджа заарештували при спробі продати знамениту картину торговцю творами мистецтва.

Зараз ви читаєте новину «Поета заарештували за крадіжку "Мони Лізи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути