вівторок, 01 вересня 2020 11:34

Підняти "Титанік" із дна майже неможливо

Підняти "Титанік" із дна майже неможливо
Ніс "Титаніка", сфотографований у червні 2004-го / Wikipedia

1 вересня 1985 року, о 00:48, ученим вдалося розгледіти один із великих котлів "Титаніка" на дні Атлантики. Упродовж двох днів знайдено інші частини, що підтвердило теорію про розлом навпіл. Зробили тисячі фото з дна океану, які стали сенсаційними. Розламане судно лежало горизонтально. Усі швидко зрозуміли: підняти "Титанік" із дна практично неможливо і недоречно.

Історія "Титаніка" почалася на початку ХХ століття. Тоді тривала боротьба між основними транспортними компаніями за трансатлантичні перевезення пасажирів.

Початок першого рейсу 10 квітня 1912-го мало не завершився аварією. Коли подали команду відшвартуватися, "Титанік" так швидко виходив із гавані, що здійняв велику хвилю. Від неї обірвалися троси іншого корабля, що стояв на припоні. Два судна ледь не зіштовхнулися. Лише вправність капітана запобігла аварії.

14 квітня 1912-го команда судна отримала кілька повідомлень про лід і айсберги біля узбережжя Північної Америки. Багато їх були значно південніше, ніж зазвичай на шляху транспортних мереж. У попередні дні були телеграми з попередженнями від інших кораблів, які бачили айсберги на шляху. Найконкретніша телеграма надійшла від німецького судна "Америка" о 13:45. Вона повідомляла про два великі айсберги. Вона так і не потрапила на капітанський місток — отримавши її, радисти ремонтували передавач, не звернувши увагу на звістку, поклали її до інших паперів. "Титанік" рухався на великій швидкості — 41,6 км/год. Хоча команда мала численні попередження, дієвих заходів не вжили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корпус затонулого "Титаніка" вперше розкриють

О 23:40 одному з матросів вдалося розгледіти великий айсберг по курсу судна. Він підняв тривогу. Отримавши новину, помічник капітана і старший офіцер дали команду зупинити двигун і перевести обертання гвинтів у зворотному напрямку. Попри це, судну не вистачило відстані для повного повороту, щоб оминути айсберг, і той пробив обшивку вздовж борту, спричинивши затоплення трюму. Від незначного поштовху не прокинувся майже ніхто, крім кількох пасажирів і капітана. Трюми швидко наповнювалися водою. Інженер доповів, що "Титанік" потоне за годину. Подавали сигнали про допомогу. Найближчим кораблем виявилося судно "Карпатія", яке могло дістатися місця аварії за чотири години. Капітан наказав почати евакуацію, спустити шлюпки.

Після півночі пасажири, переважно першого класу, почали сідати в шлюпки. Команда не була навчена процедурі. Шлюпки були напівпорожніми. Це коштувало життя близько 500 осіб. Пасажири третього класу мали найменше шансів на порятунок, а чоловіки ще менше.

О 2:10 вода в носовій частині заважила стільки, що занурила ніс і підняла корму з води. О 2:18, не витримавши навантаження, корпус розламався навпіл. Носова частина пішла на дно. Кормова залишалася на плаву ще хвилину, і о 2:19 теж пішла під воду.

Місце трагедії тепер вважають братською могилою сотень загиблих пасажирів, охороняють за міжнародними законами. За словами науковців, у такому стані корабель пролежить ще близько 50 років, поки океан не поглине його остаточно.

Зараз ви читаєте новину «Підняти "Титанік" із дна майже неможливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути