Ексклюзиви
середа, 18 жовтня 2023 10:49

Спецтема: Війна Росії проти України

План Путіна, як заробити на війні Ізраїлю проти ХАМАСу

План Путіна, як заробити на війні Ізраїлю проти ХАМАСу
Президент Китаю Сі Цзіньпін і Володимир Путін під час третього Форуму міжнародного співробітництва "Один пояс, один шлях" у Домі народних зборів у Пекіні, 18 жовтня 2023 року/ East News

Стаття у виданні The Economist

За останні 48 годин спостерігався сплеск дипломатії Росії щодо близькосхідної кризи. 16 жовтня Володимир Путін поспілкувався з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху та лідерами Єгипту, Ірану, Сирії та Палестинської автономії. Путін висловив співчуття за вбитих ізраїльтян, але не засудив напади ХАМАС. Російський автократ також закликав до припинення вогню та звинуватив у кризі Америку.

Кремль бачить війну Ізраїлю та ХАМАСу як можливість підірвати Захід і відволікти його

Дзвінки підтверджують дві речі - відчуженість Росії від Ізраїлю й те, що Кремль бачить війну Ізраїлю та ХАМАСу як можливість підірвати Захід і відволікти його. Ці зусилля схвалює Китай - Путін щойно прибув до Пекіна для участі в саміті "Один пояс, один шлях", який організував Сі Цзіньпін. Тим часом Джо Байден завтра полетить до Ізраїлю, щоб зустрітися з Нетаньяху, щоб сформувати військову відповідь Ізраїлю, відкрити потік допомоги в Газу та стримати Іран і його помічників. Конкуруючі розклади подорожей ілюструють світ, розділений через Україну та Близький Схід.

Нетаньяху називав Путіна "любим другом". За останні роки він відвідав Росію з десяток разів. Тож він, мабуть, був здивований, що російському лідеру знадобилося дев'ять днів після смертоносного нападу ХАМАСу на півдні Ізраїлю, щоб подзвонити. Росія майже не засудила бойовиків, попри повідомлення, що серед багатьох інших вони вбили 16 її громадян, і що ще вісім вважаються зниклими безвісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інколи Офіс президента шкодить міжнародній політиці" - Володимир Огризко

Нетаньяху залицявся до Путіна через роль Росії в Сирії – найбільш нестабільному безпосередньому сусіді Ізраїлю. Росія підтримує режим Башара Асада, кривавого диктатора Сирії, невибірковими бомбардуваннями різних повстанських груп. Нетаньяху хотів бути впевненим, що Ізраїль зможе вільно переслідувати свої власні інтереси в Сирії, включаючи періодичні авіаудари, без перешкод Росії. Деякі стверджують, що Нетаньяху, домінуючий політик в Ізраїлі протягом останніх двох десятиліть, також має прихильність до сильних людей, таких як Путін. Він не критикував Росію за її вторгнення в Україну. Він також не постачав Україні зброю, попри українські прохання.

Між Росією та Ізраїлем існує багато потенційних спорідненостей - 15% ізраїльтян розмовляють російською через своє походження з колишнього СРСР. Путін, здається, захоплюється Ізраїлем як потужною регіональною державою, і вітає явну байдужість Нетаньяху до демократичних недоліків Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

Але попри всю теплоту, російська підтримка палестинського націоналізму не послабилася з радянських часів, коли Росія допомагала тренувати палестинських бійців і озброювала арабські країни, які напали на Ізраїль у 1973 році. Росія давно була ближчою до Сирії, ніж до Ізраїлю. М'яке ставлення Путіна до Ізраїлю не завадило йому підійти до Ірану, найбільш палкого антиізраїльського режиму на Близькому Сході.

Немає жодних припущень про те, що Росія надавала будь-яку пряму допомогу ХАМАСу в плануванні чи виконанні його нападу на південь Ізраїлю. Але Росія підтримує дружні стосунки з цією організацією, яку підтримує Іран, відколи вона прийшла до влади в Газі, вважаючи, що це колись може стати в нагоді. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров тепло вітав члена керівництва ХАМАС Халеда Мешаля в Москві у 2007 році. Коли ізраїльські сили увійшли в Газу в 2014 році під час семитижневої операції, їх зустріли великою кількістю російських протитанкових ракет, поставлених Іраном.

Дедалі тепліші відносини Росії з Іраном вже створили напруженість у відносинах з Ізраїлем. Минулого року, коли у Росії закінчилися ракети, за допомогою яких можна роздирати Україну, вона звернулася до Ірану з проханням дати сотні дронів Shahed для атак на інфраструктуру та населені пункти. Зараз Росія створює власну версію за підтримки Ірану. Натомість передбачається, що РФ дасть Ірану ударні гелікоптери та системи ППО. Ця зброя, своєю чергою, збільшить можливості Тегерану, якщо він коли-небудь почне війну з Ізраїлем.

Путін не проти, якщо війна Ізраїлю проти ХАМАСу загостриться та пошириться на інші частини арабського світу. Пожежа на Близькому Сході неодмінно зменшить потік боєприпасів в Україну, що дуже вигідно Росії

Можливо, Путін цього не хоче, але, мабуть, не заперечуватиме, якщо війна Ізраїлю проти ХАМАСу загостриться та пошириться на інші частини арабського світу. ХАМАС вже допоміг відвернути увагу Заходу від війни в Україні. Байден намагається отримати згоду Конгресу на подальшу допомогу Україні, прив'язавши її до пакета екстреної допомоги Ізраїлю. Але навіть якщо це вдасться, розширена пожежа на Близькому Сході неодмінно зменшить потік боєприпасів в Україну, що дуже вигідно Росії.

Відправивши в регіон два авіаносці, а також свого головного дипломата Ентоні Блінкена, США показала, наскільки прагне завадити розширенню конфлікту. Вона сподівається стримати "Хезболлу", іншу іранську проксі-силу, яка контролює південний Ліван і має арсенал до 150 тис. ракет, націлених на Ізраїль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" – Олександр Мусієнко

Широка війна, ймовірно, принесе дві вигоди як Росії, так і Ірану. Першим буде стрибок цін на нафту і газ, який допоможе обом хворим економікам і дасть Путіну додаткові гроші для фінансування війни проти України. Другий - зірвати плани Америки щодо Близького Сходу. ХАМАС уже служив інтересам Тегерану та Москви, відкладаючи на невизначений термін обговорювану мирну угоду між Ізраїлем і Саудівською Аравією, на досягнення якої Америка витратила багато часу та зусиль.

З майже тих самих причин Китай теж відмовився засудити ХАМАС. Поки що Китай лише висловлював занепокоєння "щодо поточної ескалації напруженості та насильства між Палестиною та Ізраїлем".

Як і Росія, Китай буде радий бачити, що Америка загрузла в регіоні, а її авторитет піддається сумніву. Китай допоміг досягти зближенню між Іраном і Саудівською Аравією на початку цього року частково в надії підірвати світовий порядок під керівництвом США. Можливо, він не підозрював про плани ХАМАСу, але навряд чи шкодує через безлади, які вони спричинили.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «План Путіна, як заробити на війні Ізраїлю проти ХАМАСу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути