Ексклюзиви
пʼятниця, 15 січня 2021 07:30

Пілот посадив літак на річку

Пілот посадив літак на річку
"Чудо на Гудзоні" / Wikipedia

15 січня 2009-го капітан Чеслі Бернетт Салленбергер приземлив літак на річці Гудзон в Нью-Йорку. Це сталося після того, як через удар птахів вийшли з ладу двигуни. Тодішній губернатор Нью-Йорка Девід Патерсон назвав інцидент "Чудом на Гудзоні". Колишній пілот винищувача з багаторічним досвідом Салленбергер отримав безліч нагород. Зокрема, запрошення на інавгурацію президента Барака Обами і похвалу від Конгресу.

Приблизно через хвилину після вильоту з нью-йоркського аеропорту літак US Airways, зіткнувся зі зграєю гусей. Обидва двигуни постраждали від удару з птахами та заглухнули. Це змусило капітана Салленбергера здійснити аварійну посадку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Постраждала корова і загинуло 8 людей - розбився Ту-134

Коли авіадиспетчери сказали пілоту прямувати в найближчий аеропорт, він спокійно відповів, що не зможе долетіти до злітно-посадкової смуги.

"Ми будемо сідати на Гудзоні", - просто сказав він, після чого наказав 150 переляканим пасажирам і 5 членам екіпажу приготуйтеся до удару.

9 сек по тому Салленбергер проїхав на Airbus-320 по мосту Вашингтона і вилетів на холодну поверхню річки Гудзон, де літак зупинився. Бортпровідники роздали пасажирам рятувальні жилети і відкрили аварійні виходи. До місця події поспішили приміські пороми, екскурсійні катери і рятувальні судна. Одна людина зламали дві ноги, ще кілька потребували невеликої медичної допомоги від незначних травм чи переохолодження. Ніхто не загинув.

Пройшовши по салоні двічі, щоб переконатися, що всі вийшли, Салленбергер останнім покинув літак, що тонув.

У жовтні 2009-го пілот опублікував книгу про своє дитинство, військове минуле і кар'єру "Вищий борг: мій пошук того, що дійсно важливе". Він пішов з US Airways в 2010-му, пропрацювавши 30 років в авіагалузі. Із тих пір консультує і дає публічні виступи.

Зараз ви читаєте новину «Пілот посадив літак на річку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути