четвер, 09 березня 2023 10:46

Спецтема: Війна Росії проти України

Підірваний літак у Білорусі використовувався для запуску "Кинджалів" – британська розвідка

Підірваний літак у Білорусі використовувався для запуску "Кинджалів" – британська розвідка
Російській літак А-50 у Білорусі атакував безпілотник 26 лютого. Фото: розміщене на ukrinform.ua

Атакований у білоруських Мачулищах російський літак далекого радіолокаційного виявлення А-50 був потрібний для запуску ракет "Кинджал".

Поки А-50 на ремонті, росіяни у Білорусі покладатимуться на наземний супровід винищувачів. Про це повідомило міністерство оборони Великої Британії в Twitter 9 березня.

Фахівці підтвердили, що літак А-50 майже напевно атакували невеликим безпілотником. Найімовірніше, пошкоджене судно перевели на ремонтну базу в російському Таганрозі.

Як зазначається, транзитний політ проходив на меншій ніж зазвичай висоті, ймовірно, через пошкодження герметичної кабіни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти відправили нові війська та техніку у Білорусь – "Гаюн"

А-50, ймовірно, забезпечував ситуаційну обізнаність для винищувача МіГ-31К, модифікованого для запуску балістичної ракети повітряного старту "Кинджал". Її Росія розглядає як ключовий стратегічний потенціал, йдеться у зведенні.

Модифікація передбачає видалення внутрішнього радара з літака для збалансування планера, що робить пілотів залежними від зовнішніх джерел ситуаційної обізнаності, таких як A-50.

"Існує реальна ймовірність того, що спільна російсько-білоруська авіація тепер буде змушена покладатися на наземне управління та винищувачі супроводу доти, доки не буде розгорнутий ще один А-50", – зазначили у британському міноборони.

26 лютого стало відомо, що на військовому аеродромі "Мачулищі" в Білорусі вранці лунали вибухи. З'явилася також інформація про пошкоджений російський літак.

Представник ініціативи Bypol Олександр Азаров повідомив, що за цим стоять білоруські партизани. За його словами, учасники ймовірної диверсії в Мачулищах залишили Білорусь і зараз перебувають у безпеці.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко звинуватив українські спецслужби і президента Володимира Зеленського в атаці дронів по аеродрому в Мачулищах. Українська сторона спростовує свою причетність.

Втрата російського літака А-50 внаслідок атаки на білоруському аеродромі в Мачулищах ще більше обмежить повітряні операції РФ. Після підриву А-50 у Росії, ймовірно, залишилося шість таких справних суден, повідомляла британська розвідка.

Зараз ви читаєте новину «Підірваний літак у Білорусі використовувався для запуску "Кинджалів" – британська розвідка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути