субота, 14 серпня 2021 09:39

Під час розгону протестів убили близько 900 людей

Під час розгону протестів убили близько 900 людей
Розгін людей з площі Раабе, де загинули понад 800 осіб / "Міжнародна амністія"

14 серпня 2013 року сили безпеки Єгипту під командуванням тимчасового президента Адлі Мансура розігнали два табори протестуючих в центрі столиці, Каїру. Загинули близько 900 осіб.

Один табір був на площі Аль-Нахда. Інший на площі Рааба аль-Адавія. Ці два об'єкти зайняли прихильники президента Мохамеда Мурсі, якого військові усунули від влади місяцем раніше. В результаті, військові розчистили площі в кілька годин. Але правозахисники з Human Right Watch описали рейди як злочин проти людяності та одне з найбільших вбивств демонстрантів за день в новітній історії. За їхніми даними, як мінімум 904 людини вбили - не менше 817 на площі Рааба і не менше 87 на площі Аль-Нахда. За даними єгипетської влади, загинули 595 цивільних і 43 поліцейських, близько 4 тис. були поранені. За загальною кількістю жертв, 14 серпня став найкривавішим днем ​​в Єгипті після єгипетської революції 2011 року, після якої повалили колишнього президента Хосні Мубарака.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруси вийшли на протести

Після революції 2011 року та подальшої нестабільності, мільйони єгиптян вийшли на вулиці проти демократично обраної влади ісламістів "Братів мусульман" і їх президента Мурсі. Військові усунули Мурсі від влади, давши йому поправити рік. Тоді прихильники Мурсі вийшли і зайняли дві площі в столиці, пообіцявши залишитися там, поки їх президента не поновлять на посаді. Хунта почала з ними діалог, який зайшов в глухий кут.

Табори стали потужним символом безвиході, оскільки ставали все більш постійними з магазинами, перукарнями та власної телестанцією. Влада розглядала їх як дестабілізуючі, руйнівні, і загрозу для національної безпеки. Вони звинувачували учасників в провокуванні кровопролиття з метою викликати співчуття. Військові неодноразово погрожували розгоном. Їх ультиматум був до 14 серпня. У цей день відбулася різанина.

Потім насильство поширилося по країні, коли люди дізналися, що сталося в Каїрі. Стався 21 напад натовпу на поліцейські дільниці по країні. Ісламісти спалили до семи коптських християнських церков. Прихильники "Братів мусульман" нападали на урядові установи. У країні ввели комендантський час і надзвичайний стан. Каїр закрили для в'їзду і виїзду. Уряд дозволив застосовувати бойові патрони при будь-якому нападі на державні установи. Лідерів "Братів мусульман" заарештували. Мітинги їх прихильників супроводжувалися новими жертвами. До кінця року обмеження поступово пом'якшували, а протести придушили.

Зараз ви читаєте новину «Під час розгону протестів убили близько 900 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути