середа, 09 серпня 2023 09:50

Білоруси вийшли на протести
10

Акції супроводжувалися жорстокістю силовиків
Фото: Reuters
Акції стали найбільш масовими в сучасній історії Білорусі
Акції супроводжувалися жорстокістю силовиків
Білоруси солідарно допомагали одне одному
Лукашенко з автоматом та у бронижилеті

9 серпня 2020-го, у Білорусі розпочалися масові протести через сфальсифіковані президентські вибори. На них перемогла опозиціонерка Світлана Тихановська, але вона вимушена була покинути країну. Диктатор Олександр Лукашенко сфальсифікував вибори й став самопроголошеним президентом.

Це наймасовіші в сучасній історії країни протести. Основною метою була відставка Лукашенка й проведення повторних чесних президентських виборів. До кінця 2020-го білоруський режим придушив виступи, проте репресії і вбивства противників Лукашенка тривають у Білорусі й за її межами. Західні країни запровадили санкції до білоруської влади.

Перші протести розпочалися в травні 2020 року в Мінську й інших містах. Спочатку вони були пов'язані з арештом опозиційних кандидатів у президенти й недопущенням їх до виборів. Після того, як ЦВК зареєструвала кандидатуру Світлани Тихановської і вона стала єдиною опозиційною кандидаткою, її мітинги в різних містах збирали тисячі людей. Влада перешкоджала їхній організації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві відбувся марш солідарності з білорусами

У день виборів після публікації перших офіційних екзитполів, що свідчили про нібито переконливу перемогу Лукашенка в першому турі, але суттєво розходилися з опозиційним підрахунком, масові протести охопили одночасно багато міст. Їхньою метою був чесний підрахунок голосів і відставка Лукашенка, який обіймає посаду президента з 1994 року. Уряд почав жорстоко придушувати мирні протести. На кілька днів у країні майже повністю відімкнули інтернет. Затримали тисячі людей. Після трьох днів протистояння влада зупинила придушення протестів, але затримання тривали. Правозахисники фіксували жорстокість силовиків на вулицях і, особливо, у слідчих ізоляторах. Кілька людей загинуло.

Підтримка російського автократа Путіна на піку протестів допомогла Лукашенкові втриматися. І після нетривалого затишшя каральні сили безпеки розгорнули агресивну кампанію залякування опонентів режиму.

11 серпня протестувальники оголосили страйк, до якого приєдналися понад 20 підприємств. Зокрема, МАЗ, БелАЗ і Білоруськалій. З 9 серпня в усій Білорусі щодня відбувалися мирні акції солідарності й страйки, а у вихідні - багатотисячні марші.

Станом на серпень 2023 року Білорусь активно підтримує Росію у війні проти України. Надала свої території для наступу з півночі, постачає зброю та боєприпаси, на її полігонах тренувались російські мобілізовані.

Зараз ви читаєте новину «Білоруси вийшли на протести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути