середа, 25 січня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Переворот у питанні танків Leopard, антикорупційна політика Зеленського: що пише світова преса
5

Сьогодні канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив про постачання танків Leopard Україні, і дозволив іншим країнам зробити те саме. Це сталося після того, як США погодилися поставити близько 30 своїх танків Abrams. Leopard в Україну потраплять, мабуть, швидше, ніж Abrams, бо ними простіше навчитися управляти, і вони простіші в експлуатації. На першому етапі коаліція європейських країн, ймовірно, дасть ЗСУ біля батальйону танків Leopard A6. Це сучасна версія, до якої є запчастини. Загалом Україні потрібно бригаду, близько 400 західних танків, для перелому на полі бою. В Україні за чотири дні звільнили 15 чиновників на хвилі боротьби з корупцією. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"США дадуть Україні новітні танки М1 Abrams", The Washington Post, США

Адміністрація Джо Байдена вирішила дати Україні танки M1 Abrams, подолавши колишні побоювання, що ці найпотужніші у світі танки надто обтяжливі для Києва, з огляду на матеріально-технічне забезпечення.

Рішення оголосили в середу вдень після рідкісної суперечки минулого тижня між західними союзниками щодо постачання танків, вироблених у ФРН. Берлін не хотів дозволяти передачу своїх танків Leopard-2 Україні, якщо США не зроблять це першими.

Американські танки, щонайменше 30, навряд чи прибудуть до весни, коли очікується російський та український наступ

Американські танки, кількістю не менше 30, навряд чи прибудуть до весни, коли очікується, що російські війська розпочнуть новий наступ, а Україна планує розпочати свій контрнаступ.

Очікується, що Abrams замовлять у виробників, а не з запасів США. Головна користь у цій новині в тому, що це долає затор із німцями. Пом'якшення позиції Америки відбувається на тлі все наполегливіших закликів Києва на чолі з президентом Володимиром Зеленським до зрушень у цьому питанні.

Автор: Штаб-сержант Шарон Маттіас
  Танки M1 Abrams рухаються до вогневих точок під час навчань на полігоні Графенвер у Німеччині, 2018 рік
Танки M1 Abrams рухаються до вогневих точок під час навчань на полігоні Графенвер у Німеччині, 2018 рік

Білий дім не каже, коли можуть доставити перший Abrams, але деякі чиновники США заявили, що це може зайняти 12 місяців. Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус заявив минулого тижня, що німецькі та американські танки не потрібно постачати одночасно, що дає можливість Америці дати Abrams пізніше.

У вівторок Польща офіційно запросила дозвіл Німеччини на реекспорт 14 своїх танків Leopard до України. Ряд інших європейських країн НАТО готові зробити те саме. Берлін вирішив поставити принаймні роту, приблизно 14 танків Leopard, і дати дозвіл іншим країнам. Лондон раніше заявив, що дасть близько роти, 14 танків Challenger-2.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Російська Федерація поставила нову ціль" – Олександр Мусієнко

Союзники НАТО, зокрема США, погодилися, що Україні необхідна важка бронетехніка. Західні союзники активізують підготовку ЗСУ для виконання "загальновійськових" маневрів, щоб українська армія змогла прорвати російські сили, які закріпилися вздовж протяжної лінії фронту.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг, виступаючи у вівторок у Берліні з міністром Пісторіусом, заявив, що постачання танків та іншої бронетехніки - "термінове, бо Росія готує наступи". Він щосили намагався хвалити те, що ФРН вже дала Україні, заявивши, що згоден "з німецьким канцлером і міністром оборони, що ми повинні пам'ятати і визнавати значний внесок Німеччини", включаючи сучасну ППО та бронетехніку.

"Переворот у питанні танків Олафа Шольца", Die Welt, Німеччина

У вівторок увечері США заявили, що поставлять в Україну танки Abrams. У Берліні швидко відповіли, що Німеччина тоді поставить Leopard. Зростають ознаки, що це слід зробити у коаліції країн Європи. Є ознаки розвороту Заходу щодо танків для України і допомоги для якнайшвидшого звільнення окупованих частин країни.

Бундесвер готується дати роту, 14 танків, Leopard 2A6. Ймовірно, Німеччина та США "спільно оголосять про рішення". Президент Байден і канцлер Шольц вже разом повідомляли про постачання американських БМП Bradley та німецьких аналогів Marder.

12 країн Європи зобов'язалися поставити разом близько 100 танків Leopard

Все вказує, що німецькі та американські танки будуть поставлені у складі міжнародної коаліції. На зустрічі в Рамштайні 12 країн Європи зобов'язалися поставити разом близько 100 танків Leopard. До країн, які приєднаються до коаліції, входять Польща та Фінляндія, які вже заявили про готовність, а також Іспанія, Нідерланди та Данія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для України ключова ціль - Мелітополь" - Сергій Грабський

Україні потрібні максимально однорідні типи танків, щоб справлятися з логістикою, боєприпасами та обслуговуванням. Те, що Велика Британія поставить 14 танків Challenger-2, вважається неефективним у військовому плані. Вкрай важливо доставити уніфіковані версії Leopard. Є ознаки, що європейська коаліція могла несподівано вибрати сучасні версії. Раніше Польща анонсувала старіші моделі A4 Leopard. Тепер Бундесвер каже, що Німеччина постачатиме новіші моделі A6.

Припущення, що стоїть за поставкою Україні новіших моделей A6 Leopard у тому, що тільки їх зможуть постійно забезпечувати запчастинами та обслуговувати

Нідерланди мають тільки A6 Leopard. Данія тільки моделі останніх типів A7. Іспанія теж A6. Польща, з іншого боку, теоретично може змінити думку, бо також володіє A6 на додаток до моделей A4. Припущення, що стоїть за поставкою нових моделей в тому, що тільки моделі A6 можуть постійно забезпечувати запчастинами і обслуговувати.

Шольцеві вдалося залучити на свій бік США. Канцлер завжди наполягав, щоб Штати лідирували на кожному рівні ескалації постачання зброї. Так було з постачанням важкого озброєння, так було з реактивними системами залпового вогню, так, на його думку, має бути і з танками.

Автор: Die Welt
  Скільки та яких моделей танків Leopard є на озброєнні різних країн Європи
Скільки та яких моделей танків Leopard є на озброєнні різних країн Європи

Шольц дотримується принципу холодної війни, відповідно до якого Німеччина має якнайтісніше залучати країну-захисника - США. Думка в тому, що тільки якщо самі Штати будуть так само рішуче налаштовані, то дотримаються обіцянки захистити Німеччину та Європу, включаючи американські ядерні сили, у разі масштабної війни. Спірне питання, чи справді був потрібний такий вкрай нерішучий курс Берліна, який підірвав довіру між союзників.

Але наприкінці завзятої боротьби не лише США вдалося вмовити канцлера дати танки. Шольц теж зумів переконати Америку змінити курс. Зрештою, всі союзники йдуть в одному напрямку і одностайно перескакують на новий етап допомоги Україні.

"Зеленський посилює антикорупційну кампанію", The Guardian, Велика Британія

Низка українських чиновників звільнена, або пішла у відставку за останні чотири дні на тлі звинувачень у корупції. Президент Зеленський намагається зайняти позицію абсолютної нетерпимості у цьому питанні.

15 високих чиновників покинули пости із суботи. Шість із них отримали звинувачення у корупції від журналістів та антикорупційних органів. Хвиля почалася, коли заступника міністра інфраструктури Василя Лозинського затримали антикорупційні слідчі та звільнили з посади. Прокуратура звинуватила його у завищенні цін на зимове обладнання, зокрема, на генератори, та у хабарі в $400 тис. Слідчі також знайшли у його кабінеті $38 тис. готівкою.

Зеленський пообіцяв абсолютну нетерпимість до корупції - проблеми, яка переслідує Україну з моменту здобуття незалежності

Після затримання Лозінського Зеленський пообіцяв абсолютну нетерпимість до корупції – проблеми, яка переслідує Україну з моменту здобуття незалежності.

"Хочу, щоб було ясно - повернення до того, як було раніше, не буде", - сказав він.

Зеленський також заявив у неділю, що цього тижня ухвалять "рішення" з питання про корупцію, не уточнивши, що саме. ЄС заявив, що Україна має відповідати антикорупційним стандартам, перш ніж зможе стати членом Євросоюзу.

Автор: АР
  Заступник міністра оборони України В'ячеслав Шаповалов подав у відставку, але не визнав своїх порушень
Заступник міністра оборони України В'ячеслав Шаповалов подав у відставку, але не визнав своїх порушень

Після звернення Зеленського звільнили або подали у відставку ще чотири високі чиновники, замішані в корупційних скандалах. Серед них заступник міністра оборони В'ячеслав Шаповалов, під чиїм наглядом були нібито завищені продовольчі контракти. Він не визнав правопорушення. Заступник глави адміністрації президента Кирило Тимошенко, якого журналісти зафіксували за кермом авто, яке належить відомим українським бізнесменам. Він також заперечує свої правопорушення. Заступник голови партії Зеленського Павло Халімон не коментував подані журналістами докази, що він купив будинок у Києві дорожче, ніж дозволяють йому його заробітки.

Також звільнено заступника генерального прокурора Олексія Симоненка, який наприкінці грудня вирушив у відпустку до Іспанії на машині Mercedes відомого українського бізнесмена. У відповідь на скандал РНБО у понеділок заборонив чиновникам виїжджати за кордон до закінчення війни, за винятком тих, хто перебуває у службових відрядженнях.

Струс продовжився у вівторок, коли уряд оголосив про звільнення п'яти глав областей. Лише один із них був під слідством за звинуваченням у корупції. Також звільнили ще трьох заступників міністра та двох керівників державних органів, звинувачених у корупції.

Звільнення звинувачених у корупції чиновників – свідчення, що новостворена антикорупційна система України працює – Шабунін

Провідний антикорупційний активіст Віталій Шабунін заявив, що звільнення звинувачених у корупції чиновників - свідчення, що новостворена антикорупційна система України працює.

"Не тільки працює, а й політики вчаться працювати по-новому", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувається перша війна за участі роботів" – Валерій Яковенко

Корупція була гострою проблемою для українських журналістів та активістів від початку війни. Вони побоюються, що розкриття її доказів може завдати шкоди міжнародній підтримці України. Шабунін каже, що після початку війни між активістами та владою склався мовчазний договір "ми не критикуватимемо владу, як це було до війни, а влада натомість дуже жорстко і швидко реагує на будь-яку, навіть дрібну корупцію".

США – найбільший фінансовий спонсор Києва. Посол Штатів Бріджіт Брінк заявила у понеділок: "У майбутній Україні не може бути місця для тих, хто використовує державні ресурси для власного збагачення. Державні ресурси мають слугувати благам народу".

Минулого огляду преси Gazeta.ua писала, що Росія йде до поразки. Є три сценарії, як це може статися. Перший – Москва погодитись вивести війська з України, включаючи Крим та Донбас. Найменш ймовірний. Другий – поразки через ескалацію. Можливе застосування ядерної зброї змусить НАТО втрутитись звичайною зброєю і прискорить поразки РФ. Третій – крах путінського режиму. Через небажання канцлера Шольца відправляти Україні танки, коаліція, що править у Берліні, може розпастися.

Зараз ви читаєте новину «Переворот у питанні танків Leopard, антикорупційна політика Зеленського: що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути