пʼятниця, 06 грудня 2019 10:58

800 тис. французів вийшли на протести

800 тис. французів вийшли на протести
У Франції протести. Фото: Reuters.

Понад 800 тис. осіб у Франції взяли участь у протестнах проти запланованої пенсійної реформи президента Макрона.

Люди вийшли на вулиці у 50 містах країни, в тому числі на головну маніфестацію в Парижі. Закрили основні музеї і Ейфелеву вежу. Демонстрації відбулися у день загальнонаціонального страйку проти пенсійної реформи, передає RFI.

У Парижі протестувальники пройшли від Східного вокзалу до площі Нації. Французька профспілка ВКТ нарахувала 250 тис. людей у столичній ході. Дані поліції істотно нижчі - 65 тис. Поліції довелось застосувати сльозогінний газ проти демонстрантів через заворушення, які виникли поза основною акцією протесту.

Страйкували переважно транспортники, залізничний рух був практично паралізований у країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нормандська зустріч": євродепутати звернулися до Меркель і Макрона

Працівники залізниці проголосували за продовження страйку до п'ятниці, тоді як профспілки паризького оператора автобусів та метро RATP заявили, що їхня акція триватиме до понеділка.

Не зважаючи на протести Макрон ​​заявив про свій "спокій і рішучість провести реформу" пенсійної системи. Її остаточна "загальна архітектура" буде оголошена вже наступного тижня після завершення переговорів з профспілками, повідомив Макрон.

Офіційний представник уряду Сібет Ндіай зазначила, що в цих переговорах ще "залишається простір для маневру" і уточнення реформи.

9 грудня у Парижі мають зустрітися для перемовин лідери України, Франції, Німеччини, Росії. Учасники зустрічі в "нормандському форматі" можуть ухвалити "незобов'язуючий" документ. "Це незобов'язуючий документ, незобов'язуюча угода. Можна очікувати, що в ньому будуть зафіксовані якісь точки, за якими є спільне розуміння", - повідомив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков в ефірі телеканалу "Дождь".

Зараз ви читаєте новину «800 тис. французів вийшли на протести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути