пʼятниця, 04 лютого 2022 15:51

Пекін підтримав вимоги РФ про нерозширення НАТО

Пекін підтримав вимоги РФ про нерозширення НАТО
Президент Росії Володимир Путін уперше за три роки провів у Пекіні зустріч з лідером Китаю Сі Цзіньпіном, за підсумками якої сторони випустили спільну заяву. Фото: kremlin.ru

Президент Росії Володимир Путін підписав з лідером Китаю Сі Цзіньпіном спільну заяву. Вона стосується вимог Росії до країн Заходу на тлі загрози вторгнення російських військ в Україну.

Китай підтримує вимоги РФ про гарантії безпеки, у рамках яких Москва домагається гарантій нерозширення НАТО на схід, повідомляє пресслужба Кремля.

Зазначається, що Китай і Росія єдині в неприйнятності для них зміцнення Альянсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столтенберг зробив обнадійливу заяву щодо розширення НАТО

"Сторони виступають проти подальшого розширення НАТО, закликають Північноатлантичний альянс відмовитися від ідеологізованих підходів часів холодної війни, вважати суверенітет, безпеку та інтереси інших країн, різноманіття їхніх цивілізаційних та культурно-історичних укладів, об'єктивно та справедливо ставитись до мирного розвитку інших держав", - йдеться в заяві.

У заяві містяться закиди на адресу США за нібито агресивні дії в різних точках світу та вихід із міжнародних угод про знищення біологічної, хімічної зброї та ракет малої та середньої дальності.

2 лютого видання El Pais опублікувало документи, які назвали відповіддю США та НАТО на пропозиції Росії щодо "гарантій безпеки". Згідно з документами, США і НАТО не готові прийняти ключові вимоги Росії про нерозширення НАТО на схід і повернення військової інфраструктури Альянсу до кордонів 1997 року.

Водночас вони готові обговорювати інші питання європейської безпеки з Росією, такі як збройний контроль.

Зараз ви читаєте новину «Пекін підтримав вимоги РФ про нерозширення НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути